Τουρκία: Οι πτυχές ενός μεγάλου σκανδάλου

REUTERS

Λαθρεμπόριο χρυσού, καταχρήσεις, μίζες και παραβιάσεις δημόσιων διαγωνισμών περιλαμβάνονται στις έρευνες.

Το πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο που απειλεί τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέκυψε από μια πολυσχιδή έρευνα για διαφθορά, απάτη και ξέπλυμα χρημάτων, την οποία άρχισε πριν από περισσότερο από ένα χρόνο το γραφείο του εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης.

Η πρώτη πτυχή των ερευνών αφορά παράνομες πωλήσεις χρυσού από την Τουρκία προς το Ιράν, το οποίο τελεί υπό διεθνές εμπάργκο εξαιτίας του επίμαχου πυρηνικού προγράμματός του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, τα οποία αναφέρονται από τον τουρκικό Τύπο, ο θεωρούμενος οργανωτής αυτού του λαθρεμπορίου, ο αζέρος επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράμπ, μπόρεσε να καλύψει τις οικονομικές συναλλαγές που συνδέονται με τις πωλήσεις αυτές, χάρη στη δημόσια τουρκική τράπεζα Χαλκ Μπανκ, που διευθύνεται από τον Σουλεϊμάν Ασλάν. Η τράπεζα διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες αυτές.

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Ο στρατός διαβεβαιώνει ότι δεν θα εμπλακεί στις εξελίξεις

Ο Ζαράμπ φέρεται ότι πλήρωσε επίσης για διευκολύνσεις, όπως χορήγηση τουρκικής υπηκοότητας, αδειών παραμονής και εργασίας, εκ μέρους των Μπαρίς Γκιουλέρ και Καάν Τσαγλαγιάν, των γιων των υπουργών Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ και Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, οι οποίοι αρνήθηκαν οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση, αλλά παραιτήθηκαν την Τετάρτη.

Το όνομα του πρώην υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος αποχώρησε στο πλαίσιο του ίδιου κυβερνητικού ανασχηματισμού, αναφέρεται επίσης στην υπόθεση αυτή.

Κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε βάρος των Ζαράμπ και Ασλάν, καθώς και των γιων των δύο παραιτηθέντων υπουργών. Και οι τέσσερις προφυλακίσθηκαν.

Δύο άλλες έρευνες έχουν στόχο καταχρήσεις και παρατυπίες που διαπράχθηκαν στο πλαίσιο δημοσίων διαγωνισμών για ακίνητα.

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Το σκάνδαλο διαφθοράς «γκρεμίζει» το Χρηματιστήριο

Στην πρώτη έρευνα ύποπτοι είναι ο Αμπντουλάχ Ογκιούζ Μπαϊρακτάρ, ο γιος του παραιτηθέντος υπουργού Περιβάλλοντος Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, και πολλοί αξιωματούχοι του ίδιου υπουργείου. Φέρονται ότι πούλησαν άδειες οικοδόμησης έναντι χρημάτων που τούς κατέβαλαν επικεφαλής οικοδομικών επιχειρήσεων όπως αυτή του τούρκου μεγιστάνα των δημοσίων έργων Αλί Αγάογλου.

Η δεύτερη έρευνα έχει άμεσα στόχο το δήμαρχο της περιφέρειας Φατίχ της Κωνσταντινούπολης, τον Μουσταφά Ντεμίρ, μέλος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, ο οποίος κατηγορείται πως χορήγησε έναντι δωροδοκίας άδειες οικοδόμησης σε μια ζώνη στην οποία η οικοδόμηση απαγορεύεται λόγω της κατασκευής της σιδηροδρομικής σήραγγας κάτω από το Βόσπορο.

Σε βάρος των περισσοτέρων από τους υπόπτους αυτούς απαγγέλθηκαν κατηγορίες, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι.

Διαβάστε ακόμη: Ο Ερντογάν αρνείται ότι υπάρχει σκάνδαλο διαφθοράς

Οι εισαγγελείς της Κωνσταντινούπολης ετοιμάζονταν αυτή την εβδομάδα να προχωρήσουν σ’ ένα δεύτερο κύμα συλλήψεων για καταχρήσεις που συνδέονται με αγορές ακινήτων, αλλά τα περίπου τριάντα εντάλματα που παραδόθηκαν στη δικαστική αστυνομία δεν εκτελέσθηκαν, όπως αποκάλυψε την Πέμπτη ο εισαγγελέας Μουαμέρ Ακάς.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, οι επικεφαλής μεγάλων τουρκικών ομίλων δημοσίων έργων όπως οι Limak και Kalyon και αιρετοί αξιωματούχοι προσκείμενοι στην κυβέρνηση περιλαμβάνονται σ’ αυτό τον κατάλογο των υπόπτων.

Τουρκικές εφημερίδες υποστήριξαν επίσης πως οι εισαγγελείς ενδιαφέρονται στο πλαίσιο αυτό για μια μη κυβερνητική οργάνωση, το Τουρκικό Ίδρυμα στην Υπηρεσία των Νέων και της Εκπαίδευσης (Turgev), ένας από τους διευθυντές του οποίου είναι ο μεγαλύτερος από τους δύο γιους του Ερντογάν, ο Μπιλάλ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Σχετικά άρθρα