Τουρκία: Συλλήψεις απόστρατων ναυάρχων- Υπό κράτηση ο εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Τουρκία: Συλλήψεις απόστρατων ναυάρχων- Υπό κράτηση ο εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας»
epaselect epa08563651 People wait for the first Friday prayer under the Turkish flag during the official opening ceremony of Hagia Sophia as a mosque in Istanbul, Turkey, 24 July 2020. Turkish President Recep Tayyip Erdogan will attend the first Friday prayers. Turkey's highest administration court on 10 July ruled that the museum that was once a mosque built in a Cathedral would be turned into a mosque again by annulling its status as museum. EPA/TOLGA BOZOGLU Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι εισαγγελικές αρχές της Άγκυρας εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης για δέκα άτομα, μεταξύ των οποίων και ο Γκιούρντενιζ, μετά την επιστολή των 104 απόστρατων ναυάρχων που προειδοποιούν την κυβέρνηση κατά της προσπάθειας κατάργησης της Συνθήκης του Μοντρέ.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Τουρκία, μετά την προειδοποιητική επιστολή 104 απόστρατων ναυάρχων προς την τουρκική κυβέρνηση για προσπάθειες κατάργησης της Συνθήκης του Μοντρέ, αλλά και ισλαμοποίησης του στρατού.

Λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση ότι η εισαγγελία της Άγκυρας ξεκίνησε έρευνα για την ενέργεια των απόστρατων ναυάρχων -στους οποίους συγκαταλέγεται ο «πατέρας» της Γαλάζιας Πατρίδας Τζεμ Γκιούρντενιζ– έχουν ξεκινήσει συλλήψεις από το ερντογανικό καθεστώς.

Όπως μεταδίδει η Hurriyet, η εισαγγελία της Άγκυρας έχει εκδώσει εντάλματα σύλληψης για δέκα απόστρατους ναυάρχους, οι οποίοι έχουν τεθεί υπό κράτηση, ενώ οι εισαγγελείς έχουν διατάξει άλλοι τέσσσερις να παρουσιαστούν στην αστυνομία της Άγκυρας εντός τριών ημερών, επιλέγοντας να μην τους συλλάβει λόγω ηλικίας.

Άλλα τουρκικά ΜΜΕ, επικαλούμενα ανάρτηση της συζύγου του στα social media, ανέφεραν πως οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν το πρωί της Δευτέρας τον Τζεμ Γκιούρντενιζ. «Πριν λίγο, η αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι μας και συνέλαβε τον Γκιούρντενιζ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως ο γενικός εισαγγελέας της Άγκυρας ξεκίνησε επίσημη έρευνα εναντίον των συντακτών της δήλωσης, η οποία δημοσιεύτηκε υπό τον τίτλο «Διακήρυξη Μοντρέ από 103 ναυάρχους», θεωρώντας ότι αποτελεί παρέμβαση στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας και τη λαϊκή βούληση. Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος συγκαλεί σήμερα το μεσημέρι σύσκεψη, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα.

Οι απόστρατοι ναύαρχοι εκφράζουν στο κείμενό τους την ανησυχία τους για το άνοιγμα της συζήτησης για τη Συνθήκη του Μοντρέ και παράλληλα, με αφορμή παρουσία ανώτατου αξιωματικού του Ναυτικού στις εγκαταστάσεις ισλαμικής αδελφότητας με ράσο και σαρίκι, εκφράζουν την αντίθεσή τους και καταδικάζουν «τις προσπάθειες να εμφανιστούν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και το Πολεμικό Ναυτικό ότι απομακρύνονται από την πορεία που χάραξε ο Ατατούρκ.

«Σε αντίθετη περίπτωση, η Τουρκική Δημοκρατία ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με τον κίνδυνο και την απειλή από ταραχώδη και ζωτικά για την επιβίωσή της γεγονότα, παραδείγματα των οποίων υπάρχουν στην Ιστορία» σημειώνουν. Μια φράση την οποία το ερντογανικό καθεστώς ερμηνεύει ως απειλή απόπειρας πραξικοπήματος, γεγονός που αποδεικνύεται από τις πρώτες αντιδράσεις στενών συνεργατών του Τούρκου προέδρου.