Τουρκία: Το Καστελόριζο και τα νησιά κοντά στην Ανατολία δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα

Τουρκία: Το Καστελόριζο και τα νησιά κοντά στην Ανατολία δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα
epa07660374 The Turkish drilling vessel Yavuz leaves from Dilovasi port in city of Kocaeli, Turkey, 20 June 2019. Turkey's second drilling ship will operate off the Karpas Peninsula to the northeast of the island of Cyprus. Yavuz will be determined by geology and geophysics studies of the vessel and it will take place at a depth of approximately 1,000 meters on the seabed and some 3,000 meters of drilling will be made, Bilgin said, adding that the ship will move to its second location once the first drill is completed. EPA/ERDEM SAHIN
Ανυποχώρητη παρουσιάζεται η Τουρκία απέναντι στις ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις.

Ανυποχώρητη παρουσιάζεται η Τουρκία απέναντι στις ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις, αφού μετά την άτυπη σύνοδο ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Βερολίνο η Άγκυρα κάλεσε τα κράτη-μέλη της ΕΕ να μην υποστηρίξουν τις «μαξιμαλιστικές» θέσεις της Ελλάδας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, επέρριψε τις ευθύνες στην Ελλάδα και την Κύπρο για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοτνας πως το Καστελόριζο και τα ελληνικά νησιά που βρίσκονται κοντά στην Ανατολία, δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

Πρόσθεσε δε πως η «ρητορική των κυρώσεων» από την Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο να τονώσει μπορεί την αποφασιστικότητα της χώρας του.

«Την ευθύνη για την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο την έχουν η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (Κυπριακή Δημοκρατία) με τις μαξιμαλιστικές τους απαιτήσεις και τις παράνομες τους ενέργειες. Αυξάνει περισσότερο την ένταση, με την δικαιολογία της αλληλεγγύης, η άνευ όρων υποστήριξη που δίνει η Ε.Ε με την δικαιολογία της αλληλεγγύης, σε αυτό το δίδυμο που θέλει να αγνοήσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο».

Κατά τον Ακσόι, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει δικαίωμα να επικρίνει την Τουρκία ή να ζητά τον τερματισμό των ερευνών για υδρογονάνθρακες, που η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι περιορίζονται μόνο σε ύδατα άνωθεν της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

«Καλούμε την Ε.Ε και τις χώρες μέλη της, που επικαλούνται την δικαιολογία της αλληλεγγύης της Ένωσης, να μην υποστηρίξουν τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα δεν είναι κράτος με αρχιπέλαγος. Κυρίως το Καστελόριζο, αλλά και νησιά που βρίσκονται κοντά στην Ανατολία, δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα, αυτό βαίνει ενάντια στο διεθνές δίκαιο και δεδικασμένες αποφάσεις».

Ο Ακσόι κατηγόρησε τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας πως όταν η Τουρκία τονίζει την ανάγκη του διαλόγου και της διπλωματίας, η ΕΕ. οδηγείται στην ρητορική των κυρώσεων. «Αυτό δεν βοηθάει στην επίλυση των παρόντων προβλημάτων και αυξάνει την αποφασιστικότητα της χώρας μας. Η Τουρκία παρά τις παράνομες συμμαχίες που δημιουργούνται εναντίον της, θα συνεχίσει να υποστηρίζει με αποφασιστικότητα τα δικαιώματά της, όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων.»

«Αν υπάρχει ειλικρινής βούληση της επίλυσης του ζητήματος, πρέπει η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση να δουν πως αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί να πάψουν να κινούνται βάσει των λανθασμένων υπολογισμών αυτών που βρίσκονται από πίσω τους. Aν η Ε.Ε. επιθυμεί λύση στην Ανατολική Μεσόγειο τότε πρέπει να συμπεριφερθεί αμερόληπτα και πρέπει να γίνει ένας έντιμος διαμεσολαβητής».

«Η Ε.Ε. δεν μπορεί να απαιτεί να σταματήσουν οι έρευνες στη Μεσόγειο»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει το δικαίωμα να απαιτεί από την Τουρκία να σταματήσει τις γεωλογικές έρευνες στην Μεσόγειο, αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Παράλληλα, καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην υποστηρίζει τις απαιτήσεις της Ελλάδας να επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα.

Η Άγκυρα ανακοίνωσε επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να είναι έντιμος και αμερόληπτος μεσολαβητής μεταξύ της Τουρκίας και της Αθήνας για την επίλυση της κατάστασης στην Μεσόγειο.