Τουρκία: Ξεκινά γεώτρηση στη Μεσόγειο τον Ιανουάριο

Τουρκία: Ξεκινά γεώτρηση στη Μεσόγειο τον Ιανουάριο
epa07190602 A handout photo made available by the Turkish Foreign Ministry Press Office shows Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu during a joint media conference with Slovenian Foreign Minister Miroslav Lajcak (not in picture) following their meeting in Istanbul, Turkey, 26 November 2018. EPA/CEM OZDEL / FOREIGN MINISTRY PRESS OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τί δηλώνει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας. 

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε σήμερα πως το δεύτερο γεωτρύπανο που αγόρασε η Τουρκία θα ξεκινήσει γεώτρηση στη Μεσόγειο μέσα στον Ιανουάριο, και όχι στη Μαύρη Θάλασσα όπως εκτιμόταν αρχικά. Ανέφερε επίσης ότι για να μην υπάρξει «στρίμωγμα», θα ξεκινήσουν γεώτρηση στις περιοχές της τουρκικής ΑΟΖ, αν και υπάρχουν και εκείνες οι περιοχές στις οποίες τους προσκάλεσε το ψευδοκράτος. Ανακοίνωσε επίσης ότι το επόμενο διάστημα θα επισκεφθεί τα κατεχόμενα για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.

Σε ενημέρωσή του στους Τούρκους δημοσιογράφους, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι πότε πότε υπάρχει ένταση με την Ελλάδα στο Αιγαίο. «Παρόλο που δεν έχουν εκδώσει τους γκιουλενιστές, προσπαθούμε να φέρουμε σε θετική πορεία τις σχέσεις μας. Θα πραγματοποιήσουμε Συνάντηση Ανώτατης Συνεργασίας. Και ο Τσίπρας θα έρθει στην Άγκυρα», ανέφερε.

Αναφερόμενος στην ανατολική Μεσόγειο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι «για να μην υπάρξει στρίμωγμα ξεκινάμε κι εμείς τις γεωτρήσεις σε εκείνες τις περιοχές που βρίσκονται μέσα στη δική μας ΑΟΖ, την οποία έχουμε καταχωρήσει στα Ηνωμένα Εθνη. Υπάρχουν και οι περιοχές που μας έχει προσκαλέσει η “τδβκ”, βορείως της “τδβκ”. Ξεκινάει από την περιοχή της Καρπασίας και μάλιστα από τα βόρεια κατεβαίνει προς την πλευρά της Τουρκίας και και από τα ανατολικά προς τα κάτω. Και υπάρχει και η δική μας ΑΟΖ», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι η ΑΟΖ της Τουρκίας συγκρούεται με ένα μέρος των οικοπέδων που έχει καθορίσει η Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου, όπως είπε, ωστόσο ανέφερε ότι το οικόπεδο 10 στο οποίο η Exxon Mobil κάνει γεώτρηση αυτή τη στιγμή δεν συγκρούεται. «Επομένως, σε εκείνες τις περιοχές θα ξεκινήσουμε τώρα κι εμείς γεώτρηση. Μέσα στον Ιανουάριο γνωρίζετε ότι έρχεται και το δεύτερο γεωτρύπανό μας», ανέφερε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι υπό κανονικές συνθήκες προγραμματιζόταν αυτό το γεωτρύπανο να ξεκινήσει γεώτρηση στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά μετά για να μην υπάρξει μπέρδεμα λάβαμε την απόφαση να ξεκινήσουμε γεώτρηση σε αυτή τη περιοχή. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η Τουρκία δεν είναι εναντίον των γεωτρήσεων, αλλά η μόνη της έγνοια είναι «να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων όσον αφορά τα έσοδα από το πετρέλαιο και φυσικό αέριο που θα εξορυχθεί».

Πηγή: ΚΥΠΕ, Καθημερινή Κύπρου