Τουρκικές εκλογές: Τα φαβορί, τα ονόματα της επόμενης κυβέρνησης και ο παράγοντας Ερντογάν

Τουρκικές εκλογές: Τα φαβορί, τα ονόματα της επόμενης κυβέρνησης και ο παράγοντας Ερντογάν

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, 23 μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Σε 23 μέρες οι κάλπες θα αναδείξουν τον πρώτο Πρόεδρο της Τουρκίας με το νέο προεδρικό σύστημα και την Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση που πλέον θα αριθμεί 600 βουλευτές.

Ήδη με την ανακοίνωση των υποψηφίων «φουντώνουν» οι συζητήσεις και τα ερωτηματικά για το ποια θα είναι τα ονόματα του νέου υπουργικού Συμβουλίου στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και κόψει πρώτο το νήμα το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν αφού το νέο σύστημα δεν επιτρέπει την υπουργοποίηση βουλευτών. Έτσι όσα πρωτοκλασάτα στελέχη, μεταξύ τους νυν υπουργοί είναι υποψήφιοι για το βουλευτικό αξίωμα φυσικά σε εκλέξιμες θέσεις, δεν θα έχουν θέση στην επόμενη κυβέρνηση ακόμη και αν το κόμμα τους κερδίσει.

Στο μέτωπο των δημοσκοπήσεων φυσικά όπως γίνεται πάντα τα κόμματα αναθέτουν σε εταιρίες δημοσκοπήσεων σφυγμομετρήσεις, κάποια στοιχεία των οποίων δίνουν στην δημοσιότητα.

Ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ και εκπρόσωπος του κόμματος Μαχίρ Ουνάλ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου δήλωσε ότι το κυβερνών κόμμα για την Προεδρία βρίσκεται στο 54-56% και για τις βουλευτικές διατηρεί την δυναμική που είχε, στο 46-48%. Ο κ. Ουνάλ πρόσθεσε πως ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μουχαρέμ Ιντζέ και η Μεράλ Άκσενερ του Καλού Κόμματος (?Y? PART?) επικεντρώνονται περισσότερο στις βουλευτικές εκλογές γιατί, όπως σημείωσε, δεν μπορούν να κερδίσουν τις προεδρικές.

Στον αντίποδα η φίλα προσκείμενη στο ρεπουμπλικανικό κόμμα Τζουμχουριγιέτ δημοσιεύει την δημοσκόπηση της Mediar, που προβλέπει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα καταφέρει να εκλεγεί στον πρώτο γύρο και ότι στο δεύτερο θα έχει να αντιμετωπίσει τον Μουχαρέμ Ιντζέ. Σύμφωνα με αυτή την δημοσκόπηση αυτοί που λένε ότι θα ψηφίσουν τον Ταγίπ Ερντογάν είναι 43,5% ενώ το 22,2% τον Μουχαρέμ Ιντζέ. Εντυπωσιακό είναι δε το ποσοστό που προκύπτει για την Μεράλ Ακσενέρ με 19,31%. Ποσοστό που δεν πλησιάζει σε καμμία άλλη δημοσκόπηση.