Απάντηση της Ελλάδας με αντίNAVTEX στις τουρκικές προκλήσεις

Απάντηση της Ελλάδας με αντίNAVTEX στις τουρκικές προκλήσεις
(Ξένη Δημοσίευση) Τελετή ονοματοδοσίας - εντάξεως του Πλοίου Γενικής Υποστηρίξεως «ΗΡΑΚΛΗΣ» στο Πολεμικό Ναυτικό, στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΕΘΑ/STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η θαλάσσια περιοχή που θα κάνει έρευνες το Ορουτς Ρεις είναι εντός των συνόρων των περιοχών που η χώρα μας έχει δηλώσει ως υφαλοκρηπίδα, υποστηρίζει ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ. Με αντίNAVTEX απαντούν Ελλάδα και Κύπρος. Μπαράζ διπλωματικών κινήσεων, επικοινωνία Μητσοτάκη με Μέρκελ.

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με τις διπλωματικές κινήσεις να κλιμακώνονται μετά τη χθεσινή NAVTEX της Αγκυρας ΝΑ της Κρήτης, κίνηση για την οποία διαμαρτυρήθηκε με διάβημα η Αθήνα.

Στο διάβημα της Αθήνας απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας μία μόλις μέρα μετά την έκδοση της NAVTEX από την Τουρκία ανοιχτά του Καστελόριζου, με Αθήνα και Κύπρο να απαντούν με αντιNAVTEX στην περιοχή.

Εντωμεταξύ, η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε Navtex, με την οποία ακυρώνει την χθεσινή παράνομη τουρκική Navtex και καλεί τους ναυτιλλομένους να την αγνοήσουν.

Η ελληνική Navtex αναφέρει ότι η τουρκική Navtex εκδόθηκε από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό και αναφέρεται σε παράνομες δραστηριότητες σε ελληνική περιοχή. Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι μόνο ο υδατογραφικός σταθμός του Ηρακλείου έχει δικαιοδοσία να εκδίδει Navtex στη συγκεκριμένη περιοχή. Αντίστοιχη Νavtex εξέδωσε και η Κύπρος.

Χθες το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, την οποία και ενημέρωσε για τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας, ενώ όπως έγινε γνωστό, η καγκελάριος επικοινώνησε και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστό το περιεχόμενο της συνομιλίας.

Ακσόι: «Είμαστε εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας»

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι, «η θαλάσσια περιοχή που θα κάνει έρευνες το Ορουτς Ρεις είναι εντός των συνόρων των περιοχών που η χώρα μας έχει δηλώσει ως υφαλοκρηπίδα της στον ΟΗΕ και των περιοχών που η κυβέρνηση μας έχει παραχωρήσει οικόπεδα στην TPAO. Σε μέρος αυτής της περιοχής το σεισμογραφικό μας σκάφος Μπαρμπαρός είχε κάνει έρευνες τα περασμένα έτη».

Ο Χαμί Ακσόι συνέχισε λέγοντας: Η Ελλάδα, όμως, εκφράζει τις ενστάσεις της στις δραστηριότητες μας αυτές αναφέροντας πως γίνονται εντός της υφαλοκρηπίδας της. Η Ελλάδα βασίζει αυτούς τους ισχυρισμούς με τα νησιά που βρίσκονται μακριά από την ηπειρωτική της χώρα κυρίως με το Καστελλόριζο. Ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός της Ελλάδας για την υφαλοκρηπίδα της είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο, στο εθιμικό δίκαιο και στις δικαστικές αποφάσεις. Δεν είναι λογικό και μία άποψη που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, ένα νησί το οποίο έχει έκταση 10 τ χλμ., 2 χιλιόμετρα από την Ανατολία και σε απόσταση 580 χιλιομέτρων από την ελληνική ηπειρωτική χώρα να δημιουργεί 40.000 τ χλμ υφαλοκρηπίδας. Γι αυτό απορρίπτουμε αυτούς τους ισχυρισμούς της Ελλάδας. Η Τουρκία επαναλαμβάνει την έκλησή της για διάλογο σε όλα τα επίπεδα με την Ελλάδα, όπως έχει ανακοινώσει επανειλημμένα μέχρι σήμερα, όμως θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της τα οποία προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο».

Διαμαρτυρία από το ελληνικό ΥΠΕΞ

Είχε προηγηθεί σκληρή ανακοίνωση από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, με το οποίο καλούσε την Άγκυρα να τερματίσει τις προκλητικές της ενέργειες, που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Η Πρεσβεία μας στην Άγκυρα παρέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του ΣΑΗΕ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για την νέα παράνομη τουρκική NAVTEX: «Η σημερινή αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνηση, από πλευράς της, του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και των προτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Πρεσβεία μας στην Άγκυρα έχει ήδη προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του ΣΑΗΕ.

Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας».

Με αντί-NAVTEX απαντούν Ελλάδα και Κύπρος στην Τουρκία

Ο υδρογραφικός σταθμός Ηρακλείου Κρήτης του Πολεμικου Ναυτικού εξέδωσε αντί-NAVTEX με την οποία ακυρώνει την τουρκική αναγγελία για έρευνες του Ορούτς Ρέις (Oruc Reis) εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ταυτόχρονα το ίδιο έκανε και η Κύπρος για το δικό της τμήμα.

Αυτή είναι η ελληνική NAVTEX

211710 JUL 20

IRAKLEIO STATION NAVWARN 405/20

SOUTHEAST CRETAN SEA

1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX

MESSAGE NUMBER FA10-977/20 IN HELLENIC NAVTEX

SERVICE AREA, REFFERING TO UNAUTHORIZED AND

ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE

GREEK CONTINENTAL SHELF.

IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO

BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.

2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX

MESSAGE NUMBER FA10-977/20.

3. CANCEL THIS MESSAGE 022059 UTC AUG 20.

Ραγδαίες εξελίξεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις, με το Αιγαίο να μυρίζει «μπαρούτι», δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει διαμηνύσει πως οποιαδήποτε ενέργεια εντός της υφαλοκρηπίδας της θα εμποδιστεί. «Δεν πρόκειται να δεχθούμε παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», έλεγαν και χθες κυβερνητικές πηγές.

Η σοβαρότητα της κατάστασης καταδεικνύεται από την ανάκληση όλων των αδειών των μονίμων στον ελληνικό στρατό, την παρουσία όλου του ελληνικού στόλου στο Αιγαίο και τη μετακίνηση στρατιωτών και στελεχών των σωμάτων ασφαλείας σε νησιά του Αιγαίου και Θράκη.

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις -όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται- «με ψυχραιμία και ετοιμότητα». Φαίνεται, όμως, ότι «η Τουρκία για ακόμα μια φορά», όπως τόνισε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, «προσθέτει έναν ακόμα κρίκο στις επιθετικές ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα, απέναντι στην Κύπρο, απέναντι τελικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά». Έμφαση ο κ. Μητσοτάκης έδωσε για μία ακόμη φορά στη στήριξη της χώρας μας από τους συμμάχους.

«Εφόσον η Τουρκία εξακολουθεί να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, η επιβολή κυρώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας θα είναι μονόδρομος. Είναι στο χέρι της Τουρκίας να επιλέξει τι σχέση θέλει να έχει με την Ελλάδα, με την Κύπρο, με την Ευρώπη. Όμως αυτή τη στιγμή φαίνεται να επιλέγει τον λάθος δρόμο», σημείωσε ο πρωθυπουργός ο οποίος είχε έκτακτη συνάντηση στο γραφείο του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο.

Πηγές του υπουργείου Άμυνας εξέφραζαν την εκτίμηση ότι πρόκειται για «πόλεμο νεύρων» από την απέναντι πλευρά, προκειμένου να διαπιστωθούν οι ελληνικές… αντοχές. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι αυτή η ένταση θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι μεθαύριο, 24 Ιουλίου, οπότε έχει προγραμματιστεί η πρώτη λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμιού.

Σε διπλωματικό επίπεδο, η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι Αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην Ε.Ε., στο ΝΑΤΟ και στον Ο.Η.Ε., καθώς και στις πρωτεύουσες των μόνιμων μελών του ΣΑΗΕ. Επίσης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ και τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην περιοχή νότια και ανατολικά του Καστελόριζου, ενώ και ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε νέο γύρο τηλεφωνικών επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες, ενημερώνοντάς τους για τις ραγδαίες εξελίξεις και ζητώντας την επιβεβαίωση της στήριξής τους.

Η Navtex 0977/20 της Τουρκίας για έρευνες

Αφορά σε σεισμικές έρευνες από τα σκάφη Oruc Reis, Ataman και Cengiz.

Η επίμαχη περιοχή δεσμεύεται από σήμερα, 21 Ιουλίου, μέχρι και τις 2 Αυγούστου 2020 και ορίζεται από τις εξής συντεταγμένες:

33 55.22 N – 027 59.83 E

34 58.25 N – 030 31.50 E

34 18.18 N – 030 54.52 E

34 17.03 N – 030 06.12 E

33 49.13 N – 030 06.38 E

33 40.95 N – 028 46.62 E

33 47.37 N – 028 20.27 E

33 52.98 N – 027 59.97 E