Tουρκικός τύπος: «Μάθημα για τον προκλητικό Έλληνα. Θα χτυπάμε όποιον πλησιάσει»

Tουρκικός τύπος: «Μάθημα για τον προκλητικό Έλληνα. Θα χτυπάμε όποιον πλησιάσει»
epa06955703 Turkish President Recep Tayyip Erdogan speaks to supporters of the ruling Justice and Development Party (AKP) during an ordinary congress, in Ankara, Turkey, 18 August 2018. Turkey’s ruling AKP holds its sixth regular grand congress. EPA/STR

Για «υποχώρηση» του Αλέξη Τσίπρα για τα 12 μίλια κάνουν λόγο σήμερα τουρκικές εφημερίδες .

Με πανηγυρισμούς…σχολιάζουν τα τουρκικά ΜΜΕ την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα η σταδιακή επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης να γίνει με νομοσχέδιο και διαβούλευση, και όχι με Προεδρικά Διατάγματα.

Η απόφαση Τσίπρα ήρθε μετά τις ευθείες προειδοποιήσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, και του υπουργού Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσωπικά, ότι η Άγκυρα δεν θα δεχθεί επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, επαναφέροντας μάλιστα το casus belli. Η απόφαση αυτή του πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών εκλαμβάνεται ως υπαναχώρηση από τα τουρκικά ΜΜΕ.

Ενδεικτικά, η εφημερίδα Türkiye κλιμακώνει τους τόνους της αντιπαράθεσης, με τον εμπρηστικό τίτλο: «Μάθημα στον προκλητικό Έλληνα. Θα χτυπάμε όποιον πλησιάσει». Από την πλευρά της, η Star σημειώνει: «Όταν η Τουρκία απείλησε, η Αθήνα υποχώρησε». Αλλά και η VATAN σχολιάζει: «Υποχώρηση από τον Τσίπρα για τα 12 μίλια».

H Άγκυρα από την πλευρά της επιμένει στην στρατηγική της έντασης και διαμηνύει σε κάθε τόνο και διά μέσου κάθε πιθανού διαύλου ότι δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ τόνισε χθες ότι η Αγκυρα δεν θα επιτρέψει παρενόχληση των δραστηριοτήτων του «Μπαρμπαρός», έδωσε, μάλιστα, ορισμένες φωτογραφίες στη δημοσιότητα όπου απεικονίζεται το ερευνητικό σκάφος συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά, με τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» να διαγράφεται στον ορίζοντα.

Οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες του κ. Ακάρ, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες οι οποίες έχουν δημοσιευθεί σε μερίδα του τουρκικού Τύπου περί σταδιακής αποδέσμευσης των κανόνων εμπλοκής από την ηγεσία του ναυτικού της Τουρκίας, δημιουργούν ατμόσφαιρα έντασης που ενισχύθηκε και τις προηγούμενες ημέρες, μετά τη δημόσια συζήτηση περί τμηματικής επέκτασης ή όχι της αιγιαλίτιδας ζώνης της Ελλάδας από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια.