Τους πάντες και τα πάντα καταγγέλλει ο προφυλακισμένος Ζοζέ Σόκρατες

REUTERS

Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας είναι προφυλακισμένος για μια σειρά από κατηγορίες για διαφθορά.

Ο σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες εξέφρασε σήμερα αγανάκτηση για την προφυλάκισή του, στις 24 Νοεμβρίου, για διαφθορά, την επομένη της απόρριψης από το Ανώτατο Δικαστήριο αιτήματος για την αποφυλάκισή του.

Όταν βρίσκεται κανείς υπό κράτηση, «ήδη δεν είναι ένας πολίτης έναντι των θεσμών, αλλά ένας κρατούμενος έναντι των αρχών», ο λόγος του οποίου «δεν έχει την ίδια αξία» με το λόγο των άλλων, υποστηρίζει ο Σόκρατες σε επιστολή του που δημοσιεύεται από την πορτογαλική εφημερίδα «Ντιάριο ντε Νοτίσιας».

Ο πρώην πρωθυπουργός καταγγέλλει επίσης τις παραβιάσεις του ανακριτικού απορρήτου και επικρίνει «τη δειλία των πολιτικών ανδρών, τη συνέργεια ορισμένων δημοσιογράφων» ή ακόμη «τον κυνισμό των καθηγητών του Δικαίου».

Το πορτογαλικό Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε χθες, Τετάρτη, αίτημα για την αποφυλάκιση του πρώην ηγέτη, κρίνοντας πως η προφυλάκισή του δεν συνιστά «δυσανάλογη προσβολή της ελευθερίας του».

Το αίτημα είχε κατατεθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο από έναν νομικό της Βίλα Νόβα ντε Γκάια (βόρεια Πορτογαλία). Ο συνήγορος του Σόκρατες, ο Ζοάο Αραούζο, είχε διευκρινίσει πως η ενέργεια αυτή δεν συνιστά μέρος της στρατηγικής του, αλλά είχε ανακοινώσει πως προσφεύγει και από την πλευρά του στα δικαστήρια κατά της προφυλάκισης του πελάτη του.

Ο 57χρονος Ζοζέ Σόκρατες συνελήφθη στις 21 Νοεμβρίου κατά την κάθοδό του από αεροπλάνο στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας και τρεις ημέρες αργότερα τέθηκε υπό έρευνα για διακεκριμένη φορολογική απάτη, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος. Έκτοτε βρίσκεται στη φυλακή της Έβορα (νοτιοανατολική Πορτογαλία).

Η δικαιοσύνη εξετάζει μεγάλα ποσά που μεταβιβάσθηκαν στο λογαριασμό του και τον πολυτελή τρόπο ζωής του, που φαίνονται ασυμβίβαστα με τα έσοδα που δήλωσε στην εφορία. Ιδιαίτερα εξετάζεται η αγορά πολυτελούς διαμερίσματος στο Παρίσι, την οποία ο ενδιαφερόμενος διαψεύδει.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο