Τουσκ: Η ΕΕ αναπόφευκτα θα απαντήσει στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κύπρου

Τουσκ: Η ΕΕ αναπόφευκτα θα απαντήσει στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κύπρου
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε πως η ΕΕ βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου, ενώ ο Τσαβούσογλου διατράνωσε πως μόνο η Τουρκία μπορεί να αποφασίσει τι θα κάνει με την υφαλοκρηπίδα της.

Νέο σαφές μήνυμα στήριξης της Κύπρου έναντι της συνεχιζόμενης τουρκικής κλιμάκωσης και αμφισβήτησης της κυριαρχίας της, στέλνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. «Παρά τις καλύτερες προθέσεις μας να διατηρήσουμε καλές σχέσεις γειτονίας με την Τουρκία, η συνεχιζόμενη κλιμάκωση και αμφισβήτηση της κυριαρχίας του κράτους-μέλους της Κύπρου θα οδηγήσει αναπόφευκτα την ΕΕ να ανταποκριθεί με πλήρη αλληλεγγύη όπως συμφωνήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» έγραψε σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ.

Η ανάρτηση του Ντόναλντ Τουσκ στα αγγλικά: «Despite our best intentions to keep good neighbourly relations with Turkey, its continued escalation and challenge to the sovereignty of our Member State Cyprus will inevitably lead the EU to respond in full solidarity as agreed by #EUCO».

Τσαβούσογλου: Μόνο η Τουρκία μπορεί να αποφασίσει τι θέλει να κάνει στην υφαλοκρηπίδα της

Τα βήματα της ΕΕ εναντίον της Τουρκίας δεν ωφελούν, είναι αντιπαραγωγικά, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου επικρίνοντας την ΕΕ για τη στάση της στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου. Όπως είπε, μόνο η Τουρκία μπορεί να αποφασίσει τι θέλει να κάνει στην υφαλοκρηπίδα της. Για τον νέο Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είπε πως τον γνωρίζουν προσωπικά από τότε που ήταν βουλευτής και ότι έπαιζαν ποδόσφαιρο μαζί. Για τον νέο Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια είπε ότι είναι καλός του φίλος από το Συμβούλιο της Ευρώπης. «Θέλουμε αντί να αυξηθεί η ένταση στο Αιγαίο, να βρούμε λύσεις, συνομιλώντας ειλικρινά. Ελπίζω η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας να είναι αφορμή να συνεχίσουμε τις σχέσεις μας με πιο εποικοδομητικό τρόπο», ανέφερε.

Σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από συνάντησή του με τον Τούρκο Υπουργό Αμυνας Χολούσι Ακάρ και τον αρχηγό της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας να διεξάγει δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα της. «Μόνο η Τουρκία μπορεί να αποφασίζει τι θέλει να κάνει στην υφαλοκρηπίδα της», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία πάντοτε κάνει βήματα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Όπως είπε, άρχισαν να επικεντρώνουν τις δραστηριότητές τους στις περιοχές που το ψευδοκράτος έχει αδειοδοτήσει την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου και ότι μετά το γεωτρύπανο Φατίχ έστειλαν και το Γιαβούζ στην περιοχή.