Τουσκ: Η ΕΕ είναι πάντα ανοικτή σε αλλαγή γνώμης της Βρετανίας – «To Brexit θα γίνει» απαντά η Μέι

Τουσκ: Η ΕΕ είναι πάντα ανοικτή σε αλλαγή γνώμης της Βρετανίας – «To Brexit θα γίνει» απαντά η Μέι

Νέος «πόλεμος» δηλώσεων μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου - Περισσότερα χρήματα θα έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση μετά το «διαζύγιο» λέει ο Τζόνσον.

«Νομίζω ότι υπήρξαμε απολύτως σαφείς, ο βρετανικός λαός ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό είναι που θα κάνουμε».

Με αυτή τη φράση ο εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι ξεκαθάρισε την πρόθεση της βρετανικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε Brexit, απαντώντας στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ , ο οποίος νωρίτερα είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα ήταν καλοδεχούμενη μια αλλαγή γνώμης από την πλευρά της Βρετανίας και η παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε σήμερα στο Στρασβούργο ότι η υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει «πάντα ανοικτή» σε μια αλλαγή γνώμης από το Ηνωμένο Βασίλειο σε ό,τι αφορά το Brexit, ενώ η ιδέα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος επανήλθε στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες.

«Εάν η βρετανική κυβέρνηση εμμείνει στην απόφαση να αποχωρήσει, το Brexit θα γίνει μια πραγματικότητα με όλες τις αρνητικές συνέπειες τον Μάρτιο της επόμενης χρονιάς, εκτός κι αν υπάρξει μια αλλαγή γνώμης από την πλευρά των Βρετανών φίλων μας», δήλωσε ο Τουσκ ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Στην ευρωπαϊκή ήπειρο, οι καρδιές μας είναι πάντα ανοικτές», πρόσθεσε.

Τα σχόλια του Τουσκ απηχούσαν οι δηλώσεις και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ο Ντόναλντ Τουσκ «εξήγησε ότι η πόρτα παραμένει ανοικτή, αλλά θα ήθελα αυτό να το ακούσουν στο Λονδίνο», δήλωσε ο Γιούνκερ.

Ο Τουσκ δεν δίστασε να επικαλεστεί τον Βρετανό υπουργό που είναι αρμόδιος για το Brexit. «Δεν είναι ο ίδιος ο Ντέιβιντ Ντέιβις που δήλωσε ότι εάν μια δημοκρατία δεν μπορεί να αλλάξει γνώμη, παύει να είναι δημοκρατία; Στην ηπειρωτική Ευρώπη, δεν έχουμε αλλάξει γνώμη», τόνισε.

Τζόνσον: Περισσότερα χρήματα για δημόσιες υπηρεσίες μετά το Brexit
Η Βρετανία θα έχει ακόμα περισσότερα χρήματα να δαπανήσει για τις δημόσιες υπηρεσίες σε σχέση με το ποσό των 350 εκατ. λιρών την εβδομάδα, που υποσχέθηκαν οι υπέρμαχοι του Brexit μετά την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον σε συνέντευξη που δημοσιοποιείται σήμερα.

Το ποσό των 350 εκατ. λιρών ήταν κεντρικό και αμφισβητούμενο κομμάτι της καμπάνιας υπέρ της αποχώρησης πριν από το δημοψήφισμα του 2016. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι στατιστικολόγοι της κυβέρνησης κατηγόρησαν τον Τζόνσον ότι χρησιμοποιεί με λάθος τρόπο τα επίσημα στοιχεία με το να τα επαναλαμβάνει.

Θεωρητικά, οι ακαθάριστες πληρωμές της Βρετανίας στην ΕΕ το 2016 ήταν 18,9 δισεκ. λίρες – πάνω από 360 εκατ. την εβδομάδα – αλλά το ποσό αυτό αυτομάτως μειώθηκε στα 13,9 δισεκ. λίρες από τη συμφωνία επιστροφής χρημάτων που ισχύει από το 1984.

Η κυβέρνηση έλαβε περαιτέρω 4,4 δισεκ. λίρες για να δαπανήσει περισσότερα σε αγροτικές επιδοτήσεις και έργα υποδομών σε φτωχότερες περιοχές. Συνολικά, οι καθαρές πληρωμές της Βρετανίας προς την ΕΕ έφθασαν τα 181 εκατ. λίρες την εβδομάδα.

Οι αντίπαλοι του Brexit λένε ότι ο Τζόνσον και άλλοι υπέρμαχοι της αποχώρησης από την ΕΕ σκόπιμα παραπλανούν την κοινή γνώμη λέγοντας ότι τα 350 εκατ. λίρες την εβδομάδα μπορούν να δαπανηθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), ένας ισχυρισμός που αποτυπώθηκε ως σύνθημα σε ένα λεωφορείο που χρησιμοποιήθηκε στο πλαίσιο της καμπάνιας και αποτέλεσε σύμβολο του διχασμού που προκάλεσε το δημοψήφισμα.

Ωστόσο σε συνέντευξή του στην Guardian, ο Τζόνσον δήλωσε ότι οι εβδομαδιαίες ακαθάριστες πληρωμές της Βρετανίας στην ΕΕ θα αυξηθούν στα 483 εκατ. λίρες μέχρι την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Υπήρξε ένα λάθος στην πλαϊνή πλευρά του λεωφορείου», δήλωσε ο Τζόνσον στην εφημερίδα Guardian. «Υποεκτιμήσαμε σε μεγάλο βαθμό το ποσό, τον έλεγχο του οποίου θα μπορέσουμε να ανακτήσουμε. Εάν και όταν γίνουν διαθέσιμα τα χρήματα – και αυτό δεν θα γίνει έως ότου αποχωρήσουμε – το NHS θα είναι στην κορυφή αυτής της λίστας».

Ο Τζόνσον είχε στο παρελθόν πει ότι το ποσό των 350 εκατ. λιρών αναφέρεται στις ακαθάριστες πληρωμές προς την ΕΕ, αντί για το καθαρό ποσό. Επίσης δεν λαμβάνει υπόψη τα ευρωπαϊκά κεφάλαια που δίδονται απευθείας σε βρετανικούς οργανισμούς, όπως τα πανεπιστήμια.