Tρ. Πειραιώς: Bάζει φρένο στα σενάρια για «αύξηση κεφαλαίου στο αμέσως προσεχές διάστημα»

Tρ. Πειραιώς: Bάζει φρένο στα σενάρια για «αύξηση κεφαλαίου στο αμέσως προσεχές διάστημα»
Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, μιλάει συνέντευξη τύπου της τράπεζας για την παρουσίαση των επετειακών δράσεων στο πλαίσιο του εορτασμού 200 ετών από το1821, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Αθήνα Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φρένο στα σενάρια για «αύξηση κεφαλαίου στο αμέσως προσεχές διάστημα», βάζει η Tράπεζα Πειραιώς με ανακοίνωσή της προς τις χρηματιστηριακές αρχές.

«Σε απάντηση ερωτημάτων από επενδυτές, η Τράπεζα Πειραιώς ενημερώνει την επενδυτική κοινότητα ότι,
παρά το γεγονός πως αξιολογεί σε διαρκή βάση διάφορες επιλογές για την επιτάχυνση της εξυγίανσης του
ισολογισμού της, δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου στο αμέσως προσεχές διάστημα», σημειώνει η διοίκηση του ομίλου στη σκιά των ισχυρών πιέσεων που δέχτηκε σήμερα ο τίτλος που έκλεισε στα 0,71 ευρώ με πτώση 24,26% και συναλλαγές 8,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η παραπάνω ανακοίνωση εκδόθηκε κατόπιν συνεννοήσεων με τους μετόχους της τράπεζας, εκ των οποίων ο βασικός μέτοχος είναι το ΤΧΣ με ποσοστό 26,5%.

Στο χρηματιστηριακό ταμπλό τώρα, η Πειραιώς “σταμάτησε” την πτώση της στο -24,26%, με την Alpha Bank να ολοκληρώνει στο -7,17%. Απώλειες 6,38% σημείωσε η Eurobank, ο Ελλάκτωρ έκλεισε στο -6,14%, η Εθνική στο -4,66%, ενώ άνω του 3% ήταν η πτώση σε ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, Motor Oil και ΔΕΗ.

Οι απώλειες σε Λάμδα, Titan, Φουρλή, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΛΠ ξεπέρασαν το 2%, ενώ εκείνες σε Μυτιληναίο, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo και ΑΔΜΗΕ το 1%. Μικρές απώλειες για Σαράντη και Coca Cola, ενώ μικρά κέρδη σημείωσαν οι Aegean, ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,67% στις 595,97 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 591,62 μονάδων (-3,38%) και 609,37 μονάδων (-0,48%). Ο τζίρος ανήλθε στα 69,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 59,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,3 εκατ. τεμάχια.

Tι απαντά το ΤΧΣ 

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παραμένει επικεντρωμένο στην θεσμική του αποστολή και όπως αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωση του:

Παραμένει επικεντρωμένο στο θεσμικό του ρόλο, δηλ. την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος συμβάλλοντας στη σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς και στη διευκόλυνση της μετάβασης των συστημικών τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα. Σε αυτή τη βάση, το Ταμείο συνεργάζεται ενεργά με όλες τις συστημικές τράπεζες στο πλαίσιο της συζήτησης και υποστήριξης των σχεδίων τους για τη βελτίωση της αποδοτικότητάς τους και της κερδοφορίας τους.  

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως βασικός μέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς είναι ενήμερο για το σχέδιο μετασχηματισμού της Τράπεζας σχετικά με τη σταθερή βελτίωση του οργανικού της αποτελέσματος και έχει πλήρη εμπιστοσύνη στη Διοίκηση της Τράπεζας. 

Ένας ισχυρός και υγιής τραπεζικός τομέας αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης της  πραγματικής οικονομίας και εργαλείο κλειδί στην προσπάθεια  να ξεπεραστούν οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της χρηματοοικονομικής κρίσης, τις οποίες επιδεινώνει η πανδημία.