Τραμπ – Πούτιν: Από «όχι στο εδαφικό» στις σπάνιες γαίες; – Το παρασκήνιο της νέας πρότασης
- 14/08/2025, 09:06
- SHARE

Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να αναπροσαρμόζει τη στρατηγική του στο ουκρανικό ζήτημα, εγκαταλείποντας –προς το παρόν– την ιδέα μιας απευθείας συζήτησης για ανταλλαγή εδαφών με τη Ρωσία. Όπως μεταδίδει το NBC, στις πρόσφατες τηλεδιασκέψεις του με Ευρωπαίους ηγέτες, ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι στο τετ α τετ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αλάσκα θα επικεντρωθεί αποκλειστικά σε μια πιθανή κατάπαυση του πυρός.
Στη συνομιλία παρευρέθηκε και ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, με πηγές να αναφέρουν ότι ο Τραμπ δεν έδειξε ιδιαίτερη αισιοδοξία για τα αποτελέσματα της συνάντησης.
Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα του Telegraph αποκαλύπτει ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει ένα «πακέτο κινήτρων» προς το Κρεμλίνο, το οποίο περιλαμβάνει πρόσβαση σε σπάνιες γαίες και άλλα πολύτιμα ορυκτά, πιθανό άνοιγμα των φυσικών πόρων της Αλάσκας, καθώς και σταδιακή άρση ορισμένων κυρώσεων κατά της ρωσικής αεροπορικής βιομηχανίας.
Η Ουκρανία διαθέτει περίπου το 10% των παγκόσμιων αποθεμάτων λιθίου – κρίσιμης πρώτης ύλης για μπαταρίες – με δύο από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα να βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο. Η ενδεχόμενη συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει πρόσβαση της Μόσχας σε αυτά, αλλά και άρση περιορισμών για εισαγωγή ανταλλακτικών σε ρωσικά αεροσκάφη, πολλά από τα οποία έχουν καθηλωθεί λόγω ελλείψεων.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ΗΠΑ διερευνούν και τη δυνατότητα να επιτρέψουν ρωσική δραστηριότητα στον Βερίγγειο Πορθμό, όπου η Αλάσκα διαθέτει σημαντικά ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η περιοχή, που χωρίζεται από τη Ρωσία μόλις τρία μίλια, έχει στρατηγική σημασία και για τις δύο πλευρές, ιδίως στην Αρκτική, που αποτελεί βασικό πεδίο παραγωγής ενέργειας για τη Μόσχα.
Βρετανικές κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η Ευρώπη ενδέχεται να αποδεχθεί μια τέτοια πρόταση, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα εκληφθεί ως ανταμοιβή για τη Ρωσία, αλλά ως κίνηση που ευθυγραμμίζεται με την κοινή γνώμη και εξυπηρετεί τον στόχο της ειρήνευσης.