Τραμπ σε Καναδά: 61 δισ. δολάρια ή να γίνει η 51η πολιτεία των ΗΠΑ για τον «Χρυσό Θόλο»

TRUMP
US President Donald Trump listens during an announcement about the Golden Dome missile defense shield, in the Oval Office of the White House on May 20, 2025, in Washington, DC. (Photo by Jim WATSON / AFP) Photo: AFP
Θα είναι δωρεάν αν η Οτάβα παραιτηθεί από την κυριαρχία της και γίνει η 51η πολιτεία των ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η συμμετοχή του Καναδά στο φιλόδοξο αντιπυραυλικό σύστημα «Χρυσός Θόλος» (Golden Dome) θα κοστίσει 61 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά θα είναι δωρεάν αν η Οτάβα παραιτηθεί από την κυριαρχία της και γίνει η 51η πολιτεία των ΗΠΑ.

«Είπα στον Καναδά, ο οποίος επιθυμεί πολύ να συμμετάσχει στο υπέροχο σύστημα Golden Dome, ότι θα κοστίσει 61 δισεκατομμύρια δολάρια αν παραμείνει ξεχωριστό, αλλά άνισο έθνος, αλλά θα κοστίσει ΜΗΔΕΝ ΔΟΛΆΡΙΑ αν γίνει η πολυπόθητη 51η πολιτεία μας», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στην πλατφόρμα Truth Social την Τρίτη. «Εξετάζουν την προσφορά!».

Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Καναδά, Μαρκ Κάρνεϊ, δήλωσε: «Ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει σε κάθε ευκαιρία, συμπεριλαμβανομένων των συνομιλιών του με τον πρόεδρο Τραμπ, ότι ο Καναδάς είναι ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο έθνος και θα παραμείνει έτσι».

Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς έχουν ήδη συνάψει αμυντική συμφωνία, το Βορειοαμερικανικό Αεροδιαστημικό Αμυντικό Στρατηγείο (NORAD), το οποίο περιλαμβάνει την ανίχνευση βαλλιστικών πυραύλων. Οι ευθύνες του Καναδά στο NORAD έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς ο Αρκτικός Κύκλος αναδύεται ως το νέο μέτωπο σε μια γεωπολιτική αντιπαλότητα με τη Ρωσία και την Κίνα.

Ο εκπρόσωπος του Κάρνεϊ πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός «έχει διεξαγάγει ευρείες και εποικοδομητικές συζητήσεις» με τους Αμερικανούς ομολόγους του, οι οποίες «περιλαμβάνουν την ενίσχυση της Norad και συναφών πρωτοβουλιών, όπως το Golden Dome».

Ο Καναδός πρωθυπουργός δήλωσε στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα ότι η συμμετοχή της χώρας του στο Golden Dome «έχει συζητηθεί σε υψηλό επίπεδο», αν και δεν θα «βάζει τιμή» στη συμμετοχή της. «Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό είναι θέμα διαπραγμάτευσης», πρόσθεσε.

«Είμαστε συνειδητοποιημένοι ότι έχουμε τη δυνατότητα, αν το επιλέξουμε, να ολοκληρώσουμε το Golden Dome με επενδύσεις και συνεργασίες».

Είναι πιθανό ο Καναδάς να χρειαστεί να συμμετάσχει με κάποιο τρόπο στο Golden Dome, δεδομένου ότι ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος που θα εκτοξευόταν από τη Ρωσία — μία από τις απειλές που θα είχε σχεδιαστεί να αναχαιτίσει το αμυντικό σύστημα — θα πετούσε πάνω από τον βόρειο Καναδά για να φτάσει στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Φαίνεται σαν τακτική διαπραγμάτευσης, δεν υπάρχει περίπτωση ο Καναδάς να πληρώσει 61 δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Σιμούκα, εμπειρογνώμονας σε θέματα άμυνας και ανώτερος ερευνητής στο The Macdonald-Laurier Institute, ένα think tank με έδρα την Οτάβα.

«Η ιδέα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη από τεχνική άποψη, ενώ είναι και ανακριβής στις λεπτομέρειες. Υπάρχουν τεράστιοι κίνδυνοι, το σύστημα αυτό μοιάζει με ένα άλμα στο φεγγάρι, με πολύ ασταθή πολιτική και οικονομική υποστήριξη εντός των ΗΠΑ», δήλωσε.

Ο Τραμπ ισχυρίστηκε την περασμένη εβδομάδα ότι το έργο θα κοστίσει 175 δισεκατομμύρια δολάρια, υποσχόμενος να το καταστήσει «λειτουργικό» μέχρι το τέλος της προεδρικής θητείας του.

Χρησιμοποιώντας αναχαιτιστικά στο διάστημα, η ασπίδα θα προστατεύει από εξελιγμένες απειλές, όπως υπερηχητικά βλήματα, προηγμένα βλήματα κρουζ και διηπειρωτικά βαλλιστικά βλήματα που εκτοξεύονται από εχθρούς των ΗΠΑ.

Ωστόσο, το σχεδιαζόμενο δίκτυο διαστημικών αναχαιτιστικών απαιτεί τεχνολογία που δεν υπάρχει, πράγμα που σημαίνει ότι το Golden Dome αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια ανάπτυξης. Το μη κομματικό Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου εκτίμησε επίσης ότι η ανάπτυξη και η εκτόξευση διαστημικών αναχαιτιστικών θα μπορούσε να κοστίσει έως και 542 δισεκατομμύρια δολάρια σε 20 χρόνια.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο βασιλιάς Κάρολος άνοιξε το κοινοβούλιο του Καναδά ως ένδειξη υποστήριξης της «ελευθερίας» της χώρας σε μια περίοδο αυξημένων εντάσεων με τον Τραμπ και τις ΗΠΑ. Κατά τη δεύτερη θητεία του, ο πρόεδρος έχει επανειλημμένα πιέσει για να ενταχθεί ο Καναδάς στις ΗΠΑ.

Η ομιλία του βασιλιά Κάρολου υπογράμμισε την αύξηση των αμυντικών δαπανών του Καναδά, ενώ «ο κόσμος αντιμετωπίζει άνευ προηγουμένου προκλήσεις, που δημιουργούν αβεβαιότητα σε όλες τις ηπείρους όσον αφορά την ειρήνη και τη σταθερότητα».

Τον Μάρτιο, ο Καναδάς σύναψε συμφωνία ύψους 6 δισ. καναδικών δολαρίων (4,2 δισ. δολάρια ΗΠΑ) με την Αυστραλία για την ανάπτυξη ενός υπερσύγχρονου ραντάρ στην Αρκτική, το οποίο θα παρέχει κάλυψη έγκαιρης προειδοποίησης από τα σύνορα των ΗΠΑ με τον Καναδά έως την Αρκτική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Financial Times