Τραμπ στο Νταβός: Το «Πρώτα η Αμερική» είναι… καλό για όλο τον κόσμο

Τραμπ στο Νταβός: Το «Πρώτα η Αμερική» είναι… καλό για όλο τον κόσμο
US President Donald Trump delivers a speech during the World Economic Forum (WEF) annual meeting on January 26, 2018 in Davos, eastern Switzerland. / AFP PHOTO / Nicholas Kamm (Photo credit should read NICHOLAS KAMM/AFP/Getty Images)

Ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε να κατευνάσει τους οικονομικούς και πολιτικούς ηγέτες μετά τη στάση της κυβέρνησής του τις τελευταίε μέρες.

 

Την άποψη ότι το «πρώτα η Αμερική» δεν σημαίνει και η Αμερική μόνη, προσπάθησε να περάσει στην ομιλία του στο Νταβός της Ελβετίας ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Όταν η Αμερική αναπτύσσεται, τότε αναπτύσσεται και όλος ο κόσμος», σημείωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στην ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. «Η αμερικανική ευημερία δημιούργησε αμέτρητες θέσεις εργασίας σε όλο τον πλανήτη και ο δρόμος προς την αριστεία, τη δημιουργικότητα και την καινοτομία στις ΗΠΑ οδηγεί σε σημαντικές ανακαλύψεις και βοηθά όλους παντού να έχουν μια καλύτερη ζωή».

Ο ίδιος σημείωσε πως το εμπόριο πρέπει να είναι δίκαιο και αμοιβαίο, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο εκμεταλλεύονται το σύστημα σε βάρος κάποιων άλλων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος που βρέθηκε τις τελευταίες μέρες ξανά στο επίκεντρο της κριτικής εξαιτίας της πολιτικής του να επηρεάσει την αξία του δολαρίου για να ευνοήσει τις αμερικανικές εξαγωγές, τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα κάνουν πλέον τα στραβά μάτια σε άδικες εμπορικές πρακτικές.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επισήμανε πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να διαπραγματευτούν αμοιβαία επωφελείς εμπορικές συμφωνίες με όλες τις χώρες, ακόμα και με τις χώρες που είναι μέλη της εμπορικής συμφωνίας TPP (Trans-Pacific Partenship).

Αίσθηση πάντως προκάλεσε το κάλεσμα Τραμπ στους ξένους να επενδύσουν στις ΗΠΑ, λέγοντας πως είναι η καλύτερη στιγμή για να το κάνουν. Η Αμερική είναι ανοιχτή για δουλειές και είναι ξανά ανταγωνιστική, πρόσθεσε.