Τραγική η κατάσταση στην αγορά εργασίας τον Μάρτιο – Πάνω από 40.000 απολύσεις

Τραγική η κατάσταση στην αγορά εργασίας τον Μάρτιο – Πάνω από 40.000 απολύσεις
Κλειστά τα καταστήματα στην κεντρική οδό Τσιμισκή της Θεσσαλονίκης, πρώτη μέρα εφαρμογής των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση για κλείσιμο της πλειονότητας των εμπορικών καταστημάτων για την μείωση της πιθανότητας εξάπλωσης του κορονοϊού, Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Την ίδια στιγμή, πολλαπλασιάζονται καθημερινά οι μετατροπές των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε ευέλικτες μορφές εργασίας, όπως η εκ περιτροπής και η μερική απασχόληση.

Ισχυρούς κλυδωνισμούς δέχεται ήδη η αγορά εργασίας στην Ελλάδα μετά και την αναστολή λειτουργίας 220.000 ιδιωτικών επιχειρήσεων με κρατική παρέμβαση και περίπου 100.000 επιπλέον επιχειρήσεων που βλέπουν τον τζίρο τους να μειώνεται ραγδαία μέσα σε λίγες μέρες.

Πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι πλήττονται σφοδρά από την προσωρινή αναστολή λειτουργίας σε νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι αγωνιούν για το αν και κατά πόσο πληρωθούν κανονικά στο τέλος του μήνα στις επιχειρήσεις που απασχολούνται.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα και πληροφορίες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ξεπερνούν ήδη τις 41.000 οι απολύσεις που έχουν καταγραφεί στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ κατά την διάρκεια του Μαρτίου. Από τις αρχές του μήνα μέχρι σήμερα απολύθηκαν 115.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, ενώ προσλήφθηκαν 75.000. Το φαινόμενο εντάθηκε σταδιακά μετά την μερική αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεων και κορυφώθηκε χθες με την πλήρη αναστολή της λειτουργίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση «Η εικόνα της αγοράς εργασίας έως σήμερα για το μήνα Μάρτιο είναι απογοητευτική έως τραγική. Όπως τόνισε και στο διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός, οι επιχειρηματίες δεν πρέπει αναίτια και αδικαιολόγητα να προχωρούν σε απολύσεις και να εκδηλώνουν καταχρηστικές συμπεριφορές». Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε πως «όλα τα ευνοϊκά μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις συνδέονται άρρηκτα με ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας».

Την ίδια στιγμή, πολλαπλασιάζονται καθημερινά οι μετατροπές των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε ευέλικτες μορφές εργασίας, όπως η εκ περιτροπής και η μερική απασχόληση.

Η κυβέρνηση με την εξαγγελία των χθεσινών μέτρων να προσπαθήσει να βάλει φρένο στις απολύσεις από σήμερα και μετά, όπως επισήμανε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης θα είναι άκυρη όπια απόλυση πραγματοποιηθεί σε επιχείρηση που έχει ανασταλεί η λειτουργία της.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας η ακύρωση των απολύσεων δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ.

Ακόμη ο κ. Βρούτσης ξεκαθάρισε ότι όλες οι επιχειρήσεις που παραμένουν εν λειτουργία και έχουν μείωση του τζίρου τους λόγω του κορωνοιού δεν θα πρέπει να μειώσουν τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας, προκειμένου να ενταχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις που εξαγγέλθηκαν.