Τραγωδία στην Εύβοια: Πέντε νεκροί από τις πλημμύρες, ανάμεσά τους ένα βρέφος

Τραγωδία στην Εύβοια: Πέντε νεκροί από τις πλημμύρες, ανάμεσά τους ένα βρέφος
Κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και προσπαθούν να διασχίσουν τον πλημμυρισμένο δρόμο στο Μπούρτζι της Εύβοιας, Κυριακή 09 Αυγούστου 2020. Δύο ηλικιωμένοι ανασύρθηκαν νεκροί στα Πολιτικά Ευβοίας από τα σπίτια τους που πλημμύρισαν από την τρομερή νεροποντή που έπνιξε από χτες το βράδυ την περιοχή και ειδικότερα τα Ψαχνά, τα Πολιτικά και το Λευκαντί. Πρόκειται για ένας 86χρονο και μια 85χρονη, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στις οικίες τους όπου βρέθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα συνεργεία της Πυροσβεστικής συνεχίζουν μέχρι και αυτή την ώρα να απεγκλωβίζουν ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στα σπίτια, όπου σε πολλά σημεία το νερό έχει φτάσει πάνω απο 1,5 μέτρο. Συνολικά το κέντρο της Πυροσβεστικής έχει δεχτεί πάνω από 150 κλήσεις για απεγκλωβισμούς ατόμων και συνεχίζει να λαμβάνει, παρά το γεγονός ότι έχει σταματήσει η βροχή.

Εντοπίστηκε πριν από λίγο ζωντανή και διασώθηκε με ελικόπτερο μια η μία εκ των δύο αγνοούμενων στην Εύβοια. Η γυναίκα, όπως αναφέρουν πηγές της Πολιτικής Προστασίας, παρασύρθηκε από το ρεύμα του νερού καθώς προσπαθούσε να απομακρυνθεί από το σπίτι της στο Μπούρτζι, αλλά οι διασώστες την εντόπισαν προς την θάλασσα και την απομάκρυναν με ελικόπτερο.

Αγνοείται ακόμα ένας άνδρας που ήταν μαζί της και παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά, ενώ στην ίδια περιοχή βρέθηκαν και οι δύο από τους πέντε νεκρούς. Πρόκειται για ένα άνδρα και μια γυναίκα, 74 και 73 ετών αντίστοιχα.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό την προεδρία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσης Νίκου Χαρδαλιά στο δημαρχείο Βασιλικού όπου ανακοινώθηκε ότι πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ άλλος ένας αγνοείται. Μεταξύ των θυμάτων είναι ένα βρέφος 8 μηνών το οποίο απεγκλωβίστηκε από αστυνομικούς από σπίτι στα Πολιτικά παρουσία της Πυροσβεστικής και παραδόθηκε στο ΕΚΑΒ. Με ασθενοφόρο διακομίσθηκε σε νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Νεκροί είναι και δύο ηλικιωμένοι από τα Πολιτικά, ενώ όπως είπε ο υφυπουργός οι άλλοι δύο έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια να διαφύγουν.

Ελικόπτερο της Πυροσβεστικής πετάει πάνω από πλημμυρισμένα σπίτια ψάχνοντας για εγκλωβισμένους κατοίκους στο Μπούρτζι της Εύβοιας, Κυριακή 09 Αυγούστου 2020, μετά από έντονη κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή. Δύο ηλικιωμένοι ανασύρθηκαν νεκροί στα Πολιτικά Ευβοίας από τα σπίτια τους που πλημμύρισαν από την τρομερή νεροποντή που έπνιξε από χτες το βράδυ την περιοχή και ειδικότερα τα Ψαχνά, τα Πολιτικά και το Λευκαντί. Πρόκειται για ένας 86χρονο και μια 85χρονη, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στις οικίες τους όπου βρέθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η κακοκαιρία «Θάλεια» έριξε 300 χιλιοστά βροχής σε οκτώ ώρες στη Στενή Ευβοίας, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου

Από την αρχή των φαινομένων, αργά το βράδυ του Σαββάτου έως το πρωί της Κυριακής, στη Σέττα Ευβοίας καταγράφηκαν 183 χιλιοστά, στην Αυλίδα 66 χιλιοστά και στο Θεολόγο Φθιώτιδας 83 χιλιοστά βροχής. Λόγω των διακοπών ρεύματος και των προβλημάτων στα δίκτυα επικοινωνίας, μετεωρολογικοί σταθμοί του ΕΑΑ-meteo στις πληγείσες περιοχές (πχ στα Ψαχνά Ευβοίας) τέθηκαν εκτός λειτουργίας. Όταν γίνει η επαναφορά τους, θα υπάρξουν νεότερα στοιχεία για τις βροχοπτώσεις στις περιοχές αυτές.Στο σταθμό της Στενής Ευβοίας καταγράφηκαν 300 χιλιοστά βροχής σε μόλις οκτώ ώρες, σύμφωνα με τους μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr έως το πρωί της Κυριακής, της πέμπτης και τελευταίας ημέρας της κακοκαιρίας «Θάλειας».

Αξιόλογη ήταν και η κεραυνική δραστηριότητα στους τρείς ανωτέρω νομούς, σύμφωνα με το σύστημα «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η εντονότερη κεραυνική δραστηριότητα εντοπίστηκε στη ευρύτερη περιοχή Ψαχνών-Στενής-Νέας Αρτάκης Ευβοίας.

30 άτομα εγκλωβίστηκαν σε κατασκήνωση

Οι πυροσβέστες εκτός των άλλων ειδοποιήθηκαν να απεγκλωβίσουν περίπου 30 άτομα από μια κατασκήνωση που είχαν καταφύγει πάνω σε μια πλατφόρμα, αλλά τελικά δεν χρειάστηκε να επέμβουν καθώς δεν κινδύνευσαν.

Σε πολλά σημεία χρειάστηκε να επέμβουν γερανοί προκειμένου να απομακρύνουν αυτοκίνητα, ακόμα και όχημα της Αστυνομίας που παρασύρθηκε στην προσπάθεια να απομακρύνουν οι αστυνομικοί ένα κάτοικο της περιοχής.

Προβλήματα και σε άλλες περιοχές της Εύβοιας

Λίγο πριν τις 8 το πρωί οι πυροσβέστες είδαν σιγά-σιγά να πέφτει η στάθμη των υδάτων στα Ψαχνά ωστόσο όμως την ίδια στιγμή τα προβλήματα μεταφέρθηκαν στην νότια πλευρά της Χαλκίδας, στο Λευκαντί και το Μπούρτζι Βασιλικού με μεγάλη ένταση. Στο Μπούρτζι οι δρόμοι είναι αδιάβατοι και η πρόσβαση δύσκολη. Ήδη πριν λίγο συζητήθηκε με σταλεί ελικόπτερο για απεγκλωβισμό καθώς οι άνθρωποι είναι στις ταράτσες και τα αυτοκίνητα δεν μπορούν να προσεγγίσουν.

Οι αδιάβατοι δρόμοι από τεράστιους όγκους νερού και κομμένοι δρόμοι δεν επιτρέπουν ούτε στα πυροσβεστικά οχήματα να φτάσουν σε ορισμένα σημεία για να απεγκλωβίσουν τους ανθρώπους. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλη η παραλιακή ζώνη των Πολιτικών γέμισε νερά και λάσπες θέτοντας σε κίνδυνο και αρκετούς αυτοσχέδιους καταυλισμούς με τροχόσπιτα καθώς οι άνθρωποι που βρέθηκαν εκεί έζησαν εφιαλτικές στιγμές.

Κλήσεις γινόταν και από ένα camping της περιοχής ωστόσο όμως ήταν αδύνατο να προσεγγίσουν μέχρι το συγκεκριμένο σημείο και δόθηκε εντολή να γίνουν κάποιες επείγουσες μεταφορές από το Λιμενικό καθώς η προσέγγιση ήταν δυνατή μόνο από τη θάλασσα.

Δεκάδες οχήματα της Πυροσβεστικής που μεταφέρθηκαν στην περιοχή από την υπόλοιπη Ελλάδα έμειναν εγκλωβισμένα μη μπορώντας να φτάσουν σε σημεία όπου οι άνθρωποι έκαναν συνεχώς εκκλήσεις. Όπως σημειώνουν οι χειριστές των μηχανημάτων σε πολλά σημεία το οδικό δίκτυο έχει υποχωρήσει με συνέπεια να μην είναι ασφαλείς όσοι κινούνται εκεί.

Πλημμυρισμένα σπίτια και οχήματα στο Μπούρτζι της Εύβοιας, Κυριακή 09 Αυγούστου 2020, μετά από έντονη κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή. Δύο ηλικιωμένοι ανασύρθηκαν νεκροί στα Πολιτικά Ευβοίας από τα σπίτια τους που πλημμύρισαν από την τρομερή νεροποντή που έπνιξε από χτες το βράδυ την περιοχή και ειδικότερα τα Ψαχνά, τα Πολιτικά και το Λευκαντί. Πρόκειται για ένας 86χρονο και μια 85χρονη, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στις οικίες τους όπου βρέθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ενημερώνεται ο Μητσοτάκης

Από χθες βράδυ ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ήταν από την πρώτη στιγμή σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό, τον Δήμαρχο Διρφύων-Μεσσαπίων Γεώργιο Ψαθά και τη Δήμαρχο Χαλκιδέων Ελένη Βάκα. Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, μεταβαίνει στην περιοχή για εκτίμηση της κατάστασης και για τον συντονισμό της αντιμετώπισής της. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνεται συνεχώς για την εξέλιξη των απεγκλωβισμών και των ενεργειών που γίνονται από τις αρμόδιες αρχές.