Τραμπ: Αύξηση δασμών στις εισαγωγές από το Μεξικό για να μπει «φρένο» στη μετανάστευση

Τραμπ: Αύξηση δασμών στις εισαγωγές από το Μεξικό για να μπει «φρένο» στη μετανάστευση
epa07379648 US President Donald J. Trump speaks to the Venezuelan American community at Florida International University in Miami, Florida, USA, 18 February 2019. President Trump reiterated his support for Venezuela’s interim President Juan Guaido. EPA/CRISTOBAL HERRERA
Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι από τη 10η Ιουνίου θα εφαρμόζεται δασμός 5% σε όλα τα αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ, ο οποίος θα αυξάνεται 5% κάθε μήνα, ώσπου να φτάσει στο 25% τον Οκτώβριο.

Την επιβολή επιπρόσθετων δασμών σε όλα τα αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ από το Μεξικό, μέχρις ότου οι μεξικανικές αρχές σταματήσουν τις ροές παράτυπων μεταναστών, ανήγγειλε μέσω Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως προανήγγειλε συγκεκριμένα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, από τη 10η Ιουνίου θα εφαρμόζεται δασμός 5% σε όλα τα αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ και ο δασμός αυτός θα αυξάνεται κατά 5% κάθε μήνα, ώσπου να ανέλθει στο 25% τον Οκτώβριο, σε μία προσπάθεια της Ουάσιγκτον να πιέσει τη μεξικανική κυβέρνηση να σταματήσει τις ροές μεταναστών και προσφύγων από την κεντρική Αμερική προς τα σύνορα των δύο χωρών.

«Ο δασμός σταδιακά θα αυξάνεται ώσπου το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης να επιλυθεί, και τότε οι δασμοί θα καταργηθούν», διευκρίνισε ο Τραμπ με ανάρτησή του. Κατήγγειλε επίσης την «παθητική συνεργασία» του Μεξικού σε αυτή την «μαζική εισβολή» που αποτελεί «μεγάλη απειλή για την εθνική ασφάλεια και την οικονομία των ΗΠΑ» και απαίτησε από τις μεξικανικές αρχές να «επαναπατρίζουν» τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Απαντώντας με επιστολή του στον ένοικο του Λευκού Οίκου ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ανέφερε πως πολιτική που συμπυκνώνεται στο σύνθημα «πρώτα η Αμερική» είναι «εσφαλμένη».

Ο Λόπες Ομπραδόρ επισήμανε ότι θέλει να αποφύγει «τη σύγκρουση» με τις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι ιδεώδη όπως η δικαιοσύνη και η αδελφοσύνη των ανθρώπων είναι σημαντικότερα από τα σύνορα.

Ο Μεξικανός πρόεδρος έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής του να ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον σήμερα. Ζήτησε να υπάρξει διμερής διάλογος για το ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης, το οποίο η κυβέρνηση του Τραμπ χαρακτηρίζει «μείζονα κρίση» και απειλή για «την εθνική ασφάλεια» και «την οικονομία» της χώρας. «Προτείνω να βαθύνει ο διάλογος, να αναζητήσουμε εναλλακτικές (λύσεις) στο πρόβλημα της μετανάστευσης», ανέφερε ο Λόπες Ομπραδόρ στην επιστολή του στον Τραμπ.

Στέλεχος του μεξικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε «καταστροφική» την αναγγελία του Αμερικανού προέδρου. «Αυτό είναι καταστροφικό, αν αυτή η απειλή εφαρμοστεί θα είναι πολύ σοβαρά τα πράγματα (…) Αν γίνει αυτό, θα πρέπει να αντιδράσουμε ενεργά», τόνισε ο Χεσούς Σεάδε, στέλεχος του μεξικανικού υπουργείου Εξωτερικών που είναι αρμόδιο για τη Βόρεια Αμερική και διαπραγματεύθηκε τη συμφωνία με τις ΗΠΑ και τον Καναδά για το Εμπόριο.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, 80.000 μετανάστες και πρόσφυγες κρατούνται από τις αμερικανικές αρχές και άλλοι περίπου 4.500 φθάνουν καθημερινά στα σύνορα των δύο χωρών.