Τραμπ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο βομβαρδισμού του Ιράν

Τραμπ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο βομβαρδισμού του Ιράν
epa07646666 US President Donald J. Trump delivers remarks during an event on second chance hiring programs for felons following incarceration in the East Room of the White House in Washington, DC, USA, 13 June 2019. The administration announced it is working with the private sector and non-profit organizations to help give former prisoners a second chance at the American dream. EPA/SHAWN THEW Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο για αεροπορική επιδρομή κατά του Ιράν ο Ντόναλντ Τραμπ, ως αντίποινα για την κατάρριψη drone του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ.

Το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πετούσε σε μεγάλο υψόμετρο σε διεθνή εναέριο χώρο πάνω από το Στενό της Χορμούζ, σε απόσταση 34 χλμ. από τις ιρανικές ακτές όταν καταρρίφθηκε από ιρανικές δυνάμεις, δήλωσε ο υποπτέραρχος Τζόζεφ Γκουαστέλα, ο διοικητής της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAF) στην Μέση Ανατολή.

«Αυτή η επικίνδυνη και κλιμακούμενη επίθεση είναι ανεύθυνη και συνέβη σε κοντινή απόσταση από τους καθορισμένους αεροδιαδρόμους μεταξύ Ντουμπάι, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Μουσκάτ του Ομάν, πιθανώς θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές αθώων αμάχων», δήλωσε ο Γκουαστέλα.

Όπως διευκρίνισε ο Γκουαστέλα, το drone «Global Hawk» δεν παραβίασε τον ιρανικό εναέριο χώρο «σε καμία στιγμή κατά τη διάρκεια της αποστολής του». Μιλούσε σε δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης από την αεροπορική βάση του Αλ-Ουντέιντ του Κατάρ.

«Η ιρανική πληροφορία ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε στον εναέριο χώρο του Ιράν είναι κατηγορηματικά λάθος» δήλωσε.

Εξήγησε ότι ο πύραυλος που κατέρριψε το drone εκτοξεύτηκε από μια θέση κοντά στην ιρανική πόλη Γκερούκ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι η κατάρριψη του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους από το Ιράν ενδέχεται να οφείλεται σε «ανθρώπινο λάθος».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι το αεροσκάφος δεν έφερε οπλισμό και βρισκόταν σαφώς σε διεθνή ύδατα. Πρόσθεσε ότι «θα είχε μεγάλη διαφορά» αν ήταν επανδρωμένο.

«Έχω την αίσθηση ότι ήταν ένα λάθος κάποιου που δεν θα έπρεπε» να λάβει αυτήν την απόφαση, είπε, χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνο και ανόητο» όποιον το έκανε. «Νομίζω ότι το Ιράν πιθανότατα έκανε ένα λάθος- θα φανταζόμουν ότι ήταν κάποιος στρατηγός ή κάποιος που έκανε ένα λάθος καταρρίπτοντας αυτό το μη επανδρωμένο αεροσκάφος», συνέχισε.

Όταν ρωτήθηκε ποια θα είναι η αμερικανική απάντηση στην κατάρριψη αυτού του αεροσκάφους, απάντησε αόριστα: «Θα δείτε». Στην ερώτηση αν είναι ακόμη διατειθεμένος να συνομιλήσει με το Ιράν, απάντησε λακωνικά: «Ας δούμε τι θα γίνει».