Τραμπ από Νταβός: Ζητώ διαπραγματεύσεις για τη Γροιλανδία – Δε θα χρησιμοποιήσω βία, αλλά αν πείτε «όχι», θα το θυμόμαστε

Τραμπ από Νταβός: Ζητώ διαπραγματεύσεις για τη Γροιλανδία – Δε θα χρησιμοποιήσω βία, αλλά αν πείτε «όχι», θα το θυμόμαστε
US President Donald Trump delivers a special address during the World Economic Forum (WEF) annual meeting in Davos on January 21, 2026. The World Economic Forum takes place in Davos from January 19 to January 23, 2026. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP) Photo: AFP
«Το μόνο που ζητούν οι ΗΠΑ είναι ένα μέρος που ονομάζεται Γροιλανδία, ένα κομμάτι πάγου», δήλωσε από το Νταβός ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Ευρώπη οδεύει προς τη λάθος κατεύθυνση κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σήμερα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, η οποία γίνεται υπό τη σκιά της επιδείνωσης των διατλαντικών σχέσεων και της προσπάθειάς του να κατακτήσει τη Γροιλανδία.

«Αγαπώ την Ευρώπη και θέλω να δω την Ευρώπη να πηγαίνει καλά, αλλά δεν οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο Τραμπ.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε τις οικονομικές του πολιτικές κάνοντας λόγο για ένα «οικονομικό θαύμα» στις ΗΠΑ, ενώ προειδοποίησε την Ευρώπη ότι «δεν πηγαίνει στη σωστή κατεύθυνση».

Δείτε όλη την ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ:

«Είμαστε η πιο καυτή χώρα στον κόσμο»

«Στις ΗΠΑ έχουμε σήμερα ρυθμούς ανάπτυξης που ποτέ δεν είχαμε στην ιστορία και ενδεχομένως καμία άλλη χώρα δεν είχε», ανάφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ κατηγόρησε και πάλι την κυβέρνηση του προκατόχου του Τζο Μπάιντεν για στασιμοπληθωρισμό και έκρηξη της εγκληματικότητας στις ΗΠΑ.

«Με τους Δημοκρατικούς ήμασταν νεκρή χώρα, τώρα είμαστε η πιο καυτή χώρα στον κόσμο», υπογράμμισε.

Ανέφερε ότι ο δομικός πληθωρισμός είναι στο 1,6%, η χρηματιστηριακή αγορά κάνει διαδοχικά ιστορικά ρεκόρ, ενώ με τους δασμούς μειώσαμε το εμπορικό έλλειμμα κατά 77% «χωρίς να προκληθεί πληθωρισμός, ενώ πολλοί έλεγαν ότι αυτό δεν γίνεται».

Αφού είπε ότι οι ΗΠΑ «είναι η οικονομική μηχανή του πλανήτη», κάνοντας λόγο για «ένα οικονομικό θαύμα στις ΗΠΑ» κατά τους 12 μήνες της διακυβέρνησης του,ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε την πρώτη του επίθεση στην Ευρώπη, δηλώνοντας ότι «ορισμένα μέρη της Ευρώπης δεν είναι καν αναγνωρίσιμα, ειλικρινά, δεν είναι αναγνωρίσιμα».

«Αγαπάω την Ευρώπη και θέλω να δω την Ευρώπη να πηγαίνει καλά, αλλά η Ευρώπη δεν πηγαίνει στη σωστή κατεύθυνση, έρχονται μαζικά πληθυσμοί από άλλες ηπείρους. Αυτό ήταν το μονοπάτι του Μπάιντεν και το ακολούθησαν και ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε.

«Πολλές άλλες δυτικές κυβερνήσεις ακολούθησαν πολύ ανόητα, γυρίζοντας την πλάτη σε όλα όσα κάνουν τις χώρες πλούσιες, ισχυρές και δυνατές», είπε. «Το αποτέλεσμα ήταν ρεκόρ ελλειμμάτων στον προϋπολογισμό και στο εμπόριο και ένα αυξανόμενο δημόσιο έλλειμμα, που προκλήθηκε από το μεγαλύτερο κύμα μαζικής μετανάστευσης στην ιστορία της ανθρωπότητας. Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι παρόμοιο».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχίζει λέγοντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ότι «πολλά μέρη του κόσμου μας καταστρέφονται μπροστά στα μάτια μας».

«Οι ηγέτες δεν καταλαβαίνουν καν τι συμβαίνει και όσοι καταλαβαίνουν δεν κάνουν τίποτα για να το αντιμετωπίσουν», πρόσθεσε.

«Χωρίς εμάς οι Δανοί θα μιλούσαν Γερμανικά και λίγο Ιαπωνικά»

Όσον αφορά τη Γροιλανδία, ο Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα που μπορεί να προσφέρει ασφάλεια στη Γροιλανδία. «Η Δανία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έπεσε στη Γερμανία μετά από μόλις έξι ώρες. Οι ΗΠΑ ένιωσαν τότε την υποχρέωση να κρατήσουν τη Γροιλανδία με μεγάλο κόστος. Παλέψαμε να τη σώσουμε για τη Δανία, για ένα μεγάλο κομμάτι πάγο και όντως τη σώσαμε. Μετά τον πόλεμο που εμείς κερδίσαμε –χωρίς εμάς θα μιλάγατε γερμανικά ή και ιαπωνικά ίσως– τη δώσαμε πίσω στη Δανία, πόσο ηλίθιο ήταν αυτό αλλά το κάναμε».

«Τώρα η χώρα μας και ο κόσμος αντιμετωπίζει μεγαλύτερους κίνδυνους λόγω των όπλων, για τα οποία δεν μπορώ να μιλήσω, αλλά και των πυρηνικών. Βρίσκεται σε ένα στρατηγικό σημείο για τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα. Δεν είναι σημαντική η Γροιλανδία για κάποιον άλλο λόγο. Την θέλουμε για στρατηγικούς, εθνικούς λόγους ασφαλείας και διεθνείς λόγους ασφαλείας. Το δυτικό ημισφαίριο είναι η επικράτειά μας. Έπρεπε να την είχαμε κρατήσει μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Κάθε σύμμαχος του ΝΑΤΟ έχει την υποχρέωση να είναι σε θέση να υπερασπίζεται το έδαφός του», δήλωσε.

«Το γεγονός είναι ότι κανένα έθνος ή ομάδα εθνών δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει την ασφάλεια της Γροιλανδίας, εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Χαρακτήρισε δε το νησί «ένα κομμάτι πάγου, ούτε καν γης».

«Η Γροιλανδία, μία τεράστια σχεδόν ακατοίκητη και ανεκμετάλλευτη έκταση είναι εδώ και χρόνια ανυπεράσπιστη απέναντι στην Κίνα και την Ρωσία».

«Δεν θέλουμε την Γροιλανδία για τις σπάνιες γαίες. Μόνο για την Παγκόσμια Ασφάλεια στο Βόρειο ημισφαίριο, για την δική μας ασφάλεια αλλά και για την δυτική ασφάλεια συνολικά. Το 2019 η Δανία είχε δηλώσει πως θα δώσει σημαντικά κεφάλαια για την άμυνα. Έχει δώσει μόλις το 1%» τόνισε ο Τραμπ.

«Έχω κάνει τα περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο Πρόεδρο για να υπάρξει και να συνεχίσει να υπάρχει ΝΑΤΟ. Χωρίς εμένα και όσα έκανα το 2019 δεν θα είχατε ΝΑΤΟ. Δεν απειλούμε το ΝΑΤΟ επιχειρούμε να δώσουμε νέα δυναμική στο ΝΑΤΟ μέσω της Γροιλανδίας».

«Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω βία»

«Πιθανότατα δεν θα καταφέρουμε τίποτα, εκτός αν αποφασίσω να χρησιμοποιήσω υπερβολική δύναμη και βία, οπότε, ειλικρινά, θα είμαστε ασταμάτητοι», δήλωσε ο Τραμπ. «Αλλά δεν θα το κάνω αυτό. Εντάξει. Τώρα όλοι λένε, ωραία, καλά».

«Αυτή είναι πιθανότατα η πιο σημαντική δήλωση που έκανα, επειδή οι άνθρωποι πίστευαν ότι θα χρησιμοποιούσα βία. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσω βία. Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω βία. Δεν θα χρησιμοποιήσω βία», είπε ο Τραμπ.

«Το μόνο που ζητάνε οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα μέρος που ονομάζεται Γροιλανδία», είπε. «Το μόνο που ζητάμε είναι να αποκτήσουμε τη Γροιλανδία, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ιδιοκτησίας, γιατί χρειάζεσαι την ιδιοκτησία για να την υπερασπιστείς», είπε.

Απευθυνόμενος στου Ευρωπαίους είπε «θέλουμε απλά ένα κομμάτι πάγου. Έχετε επιλογή να πείτε «ναι» και θα σας είμαστε υπόχρεοι. Αν πείτε «όχι» και θα το θυμόμαστε» είπε ο Τραμπ, αφήνοντας τελεσίγραφο στους Ευρωπαίους.

«Η Βενεζουέλα θα ανακάμψει λόγω ΗΠΑ»

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στη σύλληψη του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα από την κυβέρνησή του, καθώς προβλέπει μια επικείμενη ανάκαμψη για τη χώρα λόγω της εμπλοκής των ΗΠΑ.

«Η Βενεζουέλα θα βγάλει σε έξι μήνες όσα λεφτά δεν έχει βγάλει σε είκοσι χρόνια», σημείωσε ο Τραμπ, δηλώνοντας ότι η χώρα της Λατινικής Αμερικής είναι μια εξαιρετική χώρα η οποία τα τελευταία χρόνια «πλήρωσε» τις κακές πολιτικές της.

Πρόσθεσε ότι οι νέοι ηγέτες της Βενεζουέλας συνεργάζονται με τις ΗΠΑ «από τη στιγμή που έληξε η επίθεση… και λένε: “Ας κάνουμε μια συμφωνία”».

«Πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία»

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε και στον πόλεμο στην Ουκρανία και περιέγραψε τη σύγκρουση ως «αιματοχυσία». «Αυτό θέλω να σταματήσω, δεν βοηθά τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά πρόκειται για ψυχές, για νέους ανθρώπους», λέει.

«Θέλω να το σταματήσω, είναι ένας φρικτός πόλεμος. Τι κερδίζουν οι ΗΠΑ από όλη αυτή τη δουλειά, όλα αυτά τα χρήματα, εκτός από θάνατο, καταστροφή και κολοσσιαία χρηματικά ποσά που πηγαίνουν σε ανθρώπους που δεν τους αρέσει αυτό που κάνουμε; Δεν τους αρέσει αυτό που κάνουμε – μιλάω για το ΝΑΤΟ, μιλάω για την Ευρώπη. Εναπόκειται σε αυτούς να αντιμετωπίσουν την Ουκρανία, όχι σε εμάς. Οι ΗΠΑ είναι πολύ μακριά. Ένας μεγάλος, όμορφος ωκεανός μας χωρίζει. Δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Διαπραγματεύομαι με τον πρόεδρο Ζελένσκι και νομίζω ότι θέλει να κάνει μια συμφωνία», είπε στη συνέχεια. Δήλωσε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ότι θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι «πρέπει να σταματήσουν αυτόν τον πόλεμο».

Επίθεση για την αιολική ενέργεια και τις ανεμογεννήτριες

Στην ομιλία του ο Τραμπ είπε πως η Κίνα «κατασκευάζει σχεδόν όλες τις ανεμμογεννήτριες», αλλά είπε ότι δεν έχει δει «κανένα αιολικό πάρκο στην Κίνα. Η Κίνα είναι πολύ έξυπνη. Τους κατασκευάζει. Τους πουλάει για μια περιουσία».

«Μόνο ηλίθιοι εξακολουθούν να κατασκευάζουν ανεμογεννήτριες για ενέργεια. Χάνουν χρήματα καταστρέφουν την γη τους και παράγουν πολύ λιγότερη ενέργεια από αυτή που χρειάζονται».

«Αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι οι χώρες που έχουν περισσότερες ανεμογεννήτριες, χάνουν περισσότερα χρήματα και τόσο χειρότερα τα πάνε».

Αναφερόμενος στη Βρετανία, εξαπέλυσε πυρά λέγοντας: «Βρίσκονται πάνω από τη Βόρεια Θάλασσα, ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα στον κόσμο. Αλλά δεν το χρησιμοποιούν, και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η ενέργειά τους έχει φτάσει σε καταστροφικά χαμηλά επίπεδα με εξίσου υψηλές τιμές».

Αναφορικά με τους ισχυρισμούς οτι το πετρέλαιο της Βόρειας Θάλασσας έχει εξαντληθεί, πρόεδρος των ΗΠΑ τους απέρριψε, υποστηρίζοντας ότι: «Δεν έχουν καν βρει το πετρέλαιο». «Η Βόρεια Θάλασσα είναι απίστευτη», πρόσθεσε, αλλά «δεν επιτρέπουν σε κανέναν να κάνει γεωτρήσεις με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον».

«Βοηθάω την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ και το μόνο που ζητάω είναι ένα κομμάτι πάγου»

Επιστρέφοντας στο φλέγον ζήτημα της Γροιλανδίας, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε: «Το μόνο που ζητάμε από την Δανία είναι αυτό το κομμάτι γης στο οποίο θα χτίσουμε τον πυρήνα του Golden Dome. Εμείς χτίσαμε και το Iron Dome στο Ισραήλ και έχω πει δεκάδες φορές στον «Μπίμπι»σταμάτα να παίρνεις τα εύσημα για κάτι που εμείς με δική μας τεχνολογία φτιάξαμε!!!» συνεχίζοντας να μιλά για τις φιλοδοξίες του σχετικά με την κατοχή της Γροιλανδία.

Γυρνώντας στην Ουκρανία και την συμφωνία εκεχειρίας σημείωσε: «Ο Πούτιν θέλει να κάνει συμφωνία θέλει και ο Ζελένσκι τον οποίο θα συναντήσω εδώ σήμερα. Βοηθώ την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ για να τελειώσει ο πόλεμος αυτός. Αυτό που ζητάω εγώ, είναι ένα κομμάτι πάγου. Για την Παγκόσμια Ειρήνη είναι ένα πολύ μικρό αίτημα σχετικά με όσα όσα έχουμε κάνει για όλους εσάς» είπε ο Τραμπ.

«Είναι ένας φρικτός πόλεμος. Είναι ο χειρότερος από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αν συνεχιστεί, θα ξεπεράσει τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι αριθμοί είναι συγκλονιστικοί, πόσοι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Δεν θέλουν να μιλήσουν γι’ αυτό» πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε κάλεσμα προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. «Τελειώστε με την συμφωνία για το τέλος του Πολέμου. Δεν θέλω να σας πιέσω αλλά πρέπει να το τελειώσετε», ήταν το μήνυμα του Τραμπ προς τους δύο ηγέτες, τονίζοντας τη σημασία μιας άμεσης ειρηνευτικής διευθέτησης.

Ο «απαίσιος» Πάουελ

Λίγο αργότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στη Federal Reserve, αποκαλύπτοντας ότι βρίσκεται κοντά στην ανακοίνωση του αντικαταστάτη του Τζερόμ «Too Late» Πάουελ. Ο Τραμπ, γνωστός για την κριτική του προς τον επικεφαλής της Fed, σχολίασε: «Αυτή τη στιγμή έχουμε έναν απαίσιο πρόεδρο, τον Τζερόμ “Too Late” Πάουελ. Θα έχουμε κάποιον που είναι εξαιρετικός και ελπίζουμε ότι θα κάνει τη σωστή δουλειά». Μεταξύ των τελικών υποψηφίων φέρονται να είναι οι Κέβιν Γουόρς, Κέβιν Χάσετ, Κρίστοφερ Γουόλερ και Ρικ Ρίντερ της BlackRock.

Η ομιλία του Τραμπ διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, ξεπερνώντας τον προκαθορισμένο χρόνο κατά περίπου 20 λεπτά. Με ύφος που θύμιζε προεκλογικό ρητορικό οίστρο, ο πρόεδρος αναφέρθηκε εκτενώς στις επιτυχίες της διακυβέρνησής του, αλλά και στην αμφιλεγόμενη θέση του για τη Γροιλανδία. «Ήδη την είχαμε ως θεματοφύλακας, αλλά την επιστρέψαμε με σεβασμό στη Δανία πριν από λίγο καιρό», είπε, προκαλώντας έκπληξη, καθώς η αρκτική νήσος ουδέποτε ανήκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η συζήτηση για τη Γροιλανδία οδήγησε τον Τραμπ σε νέα επίθεση προς το ΝΑΤΟ και τις ευρωπαϊκές χώρες. «Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζονται πολύ άδικα από το ΝΑΤΟ. Δίνουμε τόσα πολλά και παίρνουμε τόσο λίγα σε αντάλλαγμα. Δεν εκτιμούν αυτό που κάνουμε», δήλωσε, προσθέτοντας με έμφαση: «Θα έπρεπε να πληρώνουμε το χαμηλότερο επιτόκιο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, γιατί χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν θα υπήρχε η χώρα σας».

Ο Τραμπ δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές και προς τον Εμανουέλ Μακρόν, σχολιάζοντας ειρωνικά την εμφάνιση του Γάλλου προέδρου στο Νταβός: «Τον είδα χθες με αυτά τα όμορφα γυαλιά ηλίου. Τι στο καλό συνέβη;». Παράλληλα, απηύθυνε προς τους Ευρωπαίους ένα σαφές μήνυμα σχετικά με τη στάση τους στο ζήτημα της Γροιλανδίας: «Σας παρέχουμε τα πιο προηγμένα οπλικά συστήματα του κόσμου και θέλουμε απλά ένα κομμάτι πάγου. Έχετε επιλογή να πείτε ναι και θα σας είμαστε υπόχρεοι ή να πείτε όχι και θα το θυμόμαστε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: