Τραμπ: Η αμερικανική οικονομία μπορεί να δεχτεί πλήγμα από τον κορωνοϊό

Τραμπ: Η αμερικανική οικονομία μπορεί να δεχτεί πλήγμα από τον κορωνοϊό
epa08267908 US President Donald J. Trump participates in a coronavirus roundtable briefing at National Institutes of Health and Vaccine Research Center in Bethesda, Maryland, USA, on 03 March 2020. EPA/Yuri Gripas /ABACA POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προέβλεψε ότι η πρόκληση αυτή θα αντιμετωπιστεί και υπερασπίστηκε την διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνησή του.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η αμερικανική οικονομία μπορεί να δεχτεί πλήγμα από την έξαρση του κορωνοϊού, αλλά προέβλεψε ότι η πρόκληση αυτή θα αντιμετωπιστεί και υπερασπίστηκε την διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνησή του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε σε προεκλογική εκδήλωση που διοργάνωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News Channel στο Σκράντον της πολιτείας Πενσιλβάνια, η οποία θεωρείται μία από τις αμερικανικές πολιτείες που βοήθησαν στην προεδρική εκλογή του Τραμπ το 2016.

Σημειώνεται ότι χθες ο Τραμπ κατηγόρησε ευθέως τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα για μία απόφαση της κυβέρνησής του- άγνωστο μέχρι στιγμής ποια ακριβώς- η οποία κατέστησε πιο αργή τη διαδικασία των ιατρικών εξετάσεων για διάφορους ιούς, όπως αναφέρει η Guardian. «Η κυβέρνηση Ομπάμα έλαβε μία απόφαση σχετικά με τις εξετάσεις, η οποία αποδείχτηκε πολύ επιζήμια. Ανατρέψαμε την απόφαση αυτή πριν από λίγες ημέρες, ώστε οι εξετάσεις να διεξάγονται με πιο ακριβή και γρήγορο τρόπο», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνάντησης στον Λευκό Οίκο με στελέχη των αεροπορικών εταιρειών, τα οποία είχε καλέσει για να συζητήσει τις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας.

Δεν είναι σαφές σε ποια απόφαση αναφερόταν ο Τραμπ. Ο Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), δήλωσε ότι τα ιδιωτικά εργαστήρια είχαν τη δυνατότητα να αναπτύξουν κλινικές δοκιμές αλλά «κατά την πρώην διακυβέρνηση αυτό περιορίστηκε», καθώς χρειαζόταν να υποβληθεί αίτηση στην Υπηρεσία Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA). Επιστήμονες, ωστόσο, που ασχολούνται με εργαστηριακές εξετάσεις δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν κάποιο μέτρο της διοίκησης Ομπάμα, το οποίο έβαζε φραγμούς σε τέτοιου είδους εξετάσεις που αναπτύχθηκαν σε πανεπιστήμια ή ιδιωτικά εργαστήρια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Η ευθύνη για την έλλειψη ειδικών εξετάσεων για τον νέο κορονοϊό φαίνεται πως είναι η απόφαση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) να αναπτύξει και να διανείμει τις δικές της διαγνωστικές εξετάσεις αντί να χρησιμοποιήσει αυτές που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σύμφωνα με την ProPublica. Οι εξετάσεις αυτές αποδείχτηκαν μάλλον αναποτελεσματικές.

Η έκταση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, λαμβάνεται υπόψη στον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής της Fed

Ο Ρόμπερτ Κάπλαν πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας στο Ντάλας (the Federal Reserve Bank of Dallas), δήλωσε χθες ότι θα παρακολουθεί στενά πόσο γρήγορα και σε ποια έκταση εξαπλώνεται ο κορωνοϊός στις ΗΠΑ, καθώς ο ίδιος καλείται να αποφασίσει σχετικά με την πορεία των επιτοκίων, σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αργότερα μέσα στο Μάρτιο.

Ο αριθμός των νέων περιστατικών μόλυνσης από τον κορωνοϊό όπως είπε ο Κάπλαν θα είναι «ένας σημαντικός παράγοντας για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το αν θα πρέπει να γίνουν περισσότερα» στον τομέα της νομισματικής πολιτικής.

Η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Fed έχει προγραμματιστεί για το διήμερο 17-18 Μαρτίου.