Τραμπ-Πούτιν στην Αλάσκα: Σύνοδος κορυφής με τον Ζελένσκι «σε αναμονή» – H Ευρώπη θέτει όρους

Τραμπ-Πούτιν στην Αλάσκα: Σύνοδος κορυφής με τον Ζελένσκι «σε αναμονή» – H Ευρώπη θέτει όρους
(COMBO) This combination of photographs created on August 7, 2025, shows Ukraine's President Volodymyr Zelensky (L) in Kyiv on August 23, 2024, US President Donald Trump in London on June 3, 2019 and Russia's President Vladimir Putin in Moscow, on August 6, 2025. The Kremlin said on August 7, 2025 that a summit between Presidents Donald Trump and Vladimir Putin was set for the "coming days", with the two sides already having agreed the venue "in principle.", as Trump seeks to broker an end to Russia's military assault on Ukraine. (Photo by various sources / AFP) Photo: AFP

Η επικείμενη συνάντηση κορυφής μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αλάσκα, με στόχο την εξεύρεση λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας, έχει πυροδοτήσει έναν διπλωματικό μαραθώνιο και έντονη ανησυχία.

Σε μια διπλωματική πρωτοβουλία υψηλού ρίσκου, που θα μπορούσε να καθορίσει την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, στην Αλάσκα την Παρασκευή 15 Αυγούστου. Η επικείμενη σύνοδος κορυφής έχει πυροδοτήσει έναν μαραθώνιο διεθνών διαβουλεύσεων, καθώς ο αρχικός σχεδιασμός για μια διμερή συνάντηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής και του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκαλώντας ταυτόχρονα την έντονη ανησυχία του Κιέβου και των Ευρωπαίων συμμάχων του.

Το ανοιχτό ενδεχόμενο μιας τριμερούς συνόδου

Ενώ ο Λευκός Οίκος επιβεβαιώνει ότι ο τρέχων σχεδιασμός αφορά μια διμερή συνάντηση ΗΠΑ-Ρωσίας, αξιωματούχοι αφήνουν να εννοηθεί ότι η πόρτα δεν είναι κλειστή για τον Ουκρανό ηγέτη. Σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Τραμπ είναι «ανοικτός» στη διεξαγωγή μιας τριμερούς συνάντησης. Την πληροφορία αυτή ενισχύει ρεπορτάζ του NBC News, το οποίο, επικαλούμενο τέσσερις πηγές με γνώση του θέματος, μετέδωσε ότι η πρόσκληση του Ζελένσκι στην Αλάσκα «συζητείται» ενεργά στην αμερικανική προεδρία. «Τίποτα δεν είναι οριστικό», τόνισε το τηλεοπτικό δίκτυο, υπογραμμίζοντας την ρευστότητα της κατάστασης.

Η πρωτοβουλία του Τραμπ έρχεται λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του ότι μια πιθανή ειρηνευτική διευθέτηση θα μπορούσε να περιλαμβάνει «ανταλλαγές εδαφών προς όφελος και των δύο», μια αμφιλεγόμενη πρόταση που προκάλεσε άμεση ανησυχία στην Ουκρανία, χωρίς ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ευρωπαϊκή στήριξη υπό όρους

Η προοπτική μιας συμφωνίας που θα μπορούσε να συναφθεί ερήμην της Ουκρανίας κινητοποίησε άμεσα τόσο το Κίεβο όσο και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έστειλε ένα αυστηρό μήνυμα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, προειδοποιώντας: «Κάθε απόφαση που λαμβάνεται σε βάρος μας, κάθε απόφαση που λαμβάνεται χωρίς την Ουκρανία, θα είναι μια απόφαση ενάντια στην ειρήνη». Σε διάγγελμά του προς τον ουκρανικό λαό, τόνισε με έμφαση ότι «οι Ουκρανοί δεν θα παραδώσουν τη γη τους στους κατακτητές» και πως η ευθύνη για ένα «αληθινό τέλος στον πόλεμο» ανήκει αποκλειστικά στη Ρωσία.

Αντίστοιχα, οι ηγέτες-κλειδιά της Ευρώπης εξέδωσαν μια ισχυρή κοινή ανακοίνωση. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζα Μελόνι, ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ και της Φινλανδίας Άλεξ Στουμπ, μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαιρέτησαν μεν την προσπάθεια του Τραμπ, αλλά έθεσαν ξεκάθαρους όρους. Τόνισαν ότι μόνο μια προσέγγιση που συνδυάζει «ενεργή διπλωματία, υποστήριξη στην Ουκρανία και πίεση στη Ρωσία» μπορεί να πετύχει. Επιπλέον, επανέλαβαν την αταλάντευτη θέση τους ότι «ο δρόμος προς την ειρήνη στην Ουκρανία δεν μπορεί να χαραχθεί χωρίς την Ουκρανία» και διευκρίνισαν ότι η «γραμμή επαφής» στο μέτωπο πρέπει να αποτελέσει το σημείο εκκίνησης για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους στην αρχή ότι τα διεθνή σύνορα δεν μπορούν να αλλάξουν διά της βίας.

Διπλωματικός πυρετός σε πολλαπλά μέτωπα

Η ανακοίνωση της συνόδου πυροδότησε έναν διπλωματικό πυρετό. Ο πρόεδρος Ζελένσκι είχε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Εμανουέλ Μακρόν, τον Κιρ Στάρμερ και τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, σε μια προσπάθεια να συντονίσει τις κινήσεις του με τους Ευρωπαίους συμμάχους.

Παράλληλα, στο Λονδίνο, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι φιλοξένησε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς, του προσωπάρχη της ουκρανικής προεδρίας Αντρίι Γέρμακ και συμβούλων εθνικής ασφαλείας από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, για να συζητήσουν τα «επόμενα βήματα προς την ειρήνη». Η διεθνής κινητικότητα επεκτάθηκε και πέραν της Δύσης, με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το χάσμα των απαιτήσεων

Παρά την κινητικότητα, το χάσμα μεταξύ των απαιτήσεων της Μόσχας και του Κιέβου παραμένει αγεφύρωτο, καθιστώντας κάθε διαπραγμάτευση εξαιρετικά περίπλοκη.

  • Η Ρωσία απαιτεί την επίσημη παραχώρηση των τεσσάρων περιφερειών που κατέχει εν μέρει (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα), την αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας το 2014, την εγκατάλειψη από την Ουκρανία του σχεδίου ένταξης στο ΝΑΤΟ και τον τερματισμό κάθε δυτικής στρατιωτικής βοήθειας.

  • Η Ουκρανία, από την πλευρά της, χαρακτηρίζει τις ρωσικές απαιτήσεις απαράδεκτες και αξιώνει την πλήρη απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το σύνολο της επικράτειάς της, καθώς και ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση, που θα περιλαμβάνουν συνεχή παροχή όπλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ