Τραμπ: Θα δημιουργήσω την μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο

Τραμπ: Θα δημιουργήσω την μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο
epa07991458 US President Donald J. Trump prepares to address the The Economic Club of New York in New York, New York, USA 12 November 2019. President Trump is on a multi-day visit to New York and will be attending private fundraisers in the city later today before returning to Washington DC this evening. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στην περίπτωση που το αίτημα γίνει αποδεκτό από το Κογκρέσο, θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία για την αγορά ουρανίου.

Το σχέδιό του να καταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως την μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη παγκοσμίως τόνισε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε συνάντηση με κυβερνήτες της χώρας στον Λευκό Οίκο, επισημαίνοντας πως είναι μια ευκαιρία για να γίνει αυτό πραγματικότητα τώρα που Ρωσία και Κίνα απέχουν από μια συνθήκη για τον έλεγχο των εξοπλισμών.

«Τώρα, την ίδια ώρα, η Ρωσία και η Κίνα θέλουν και οι δύο να διαπραγματευτούν με εμάς ώστε να σταματήσουμε την τρέλα και να ξοδεύουμε δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια δολαρίων σε πυρηνικά όπλα» δήλωσε, μεταξύ άλλων. «Αλλά ο μόνος τρόπος, μέχρι να έχουμε μια συμφωνία- το μόνο πράγμα που μπορώ να κάνω- είναι να δημιουργήσω τη μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη σε ολόκληρο τον κόσμο. Εξάλλου, όπως γνωρίζετε, τα τελευταία τρία χρόνια, έχουμε αναβαθμίσει τα πυρηνικά μας» κατέληξε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι παραπάνω δηλώσεις έρχονται περίπου έναν χρόνο, μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να αποσυρθεί από τη Συνθήκη για τα Πυρηνικά Μέσου Βεληνεκούς- γνωστή και ως INF- αλλά και την έναρξη δοκιμών εκτόξευσης νέων πυραύλων.

Η αμερικανική κυβέρνηση κατηγορούσε την Μόσχα για παραβίαση της συνθήκης και είχε προειδοποιήσει ότι θα την εγκατέλειπε, εφόσον η Ρωσία θα συνέχιζε τις παραβιάσεις. Από την πλευρά της η Μόσχα είχε χαρακτηρίσει «τέχνασμα» την αμερικανική αποχώρηση, υποστηρίζοντας ότι η Ουάσιγκτον σχεδίαζε την κατασκευή νέων πυραύλων μέσου βεληνεκούς με στόχο να αντιμετωπίσει την κινεζική επιβουλή.

Η συνθήκη INF υπεγράφη το 1987 από τον Αμερικανό πρόεδρο Ρόναλντ Ρέιγκαν και τον Σοβιετικό ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ενώ προέβλεπε την απαγόρευση ανάπτυξης πυρηνικών πυραύλων βεληνεκούς μεταξύ 500 και 5.500 χλμ. σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Δημιουργία αποθέματος ουρανίου

Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης Τραμπ για το οικονομικό έτος 2021 προβλέπει την διάθεση κονδυλίου 150 εκατομμυρίων δολαρίων για την δημιουργία αποθέματος ουρανίου, καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προσπαθεί να βοηθήσει τους παραγωγούς πυρηνικού καυσίμου για τους πυρηνικούς σταθμούς ώστε να εξασφαλίζουν τις απαραίτητες ποσότητες ουρανίου.

Στην περίπτωση που το αίτημα γίνει αποδεκτό από το Κογκρέσο, θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία για την αγορά ουρανίου, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Ενέργειας Νταν Μπρουϊλέτ.