Τράπεζα Πειραιώς: 265 εκατ. ευρώ επενδύει στην αύξηση κεφαλαίου ο Paulson 

Τράπεζα Πειραιώς: 265 εκατ. ευρώ επενδύει στην αύξηση κεφαλαίου ο Paulson 
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Άνοιξε το βιβλίο προσφορών (book building) - 265 εκατ. ευρώ θα επενδύσει η Paulson & CoInc., 75 εκατ. ευρώ η Helikon Investment Limited και 40 εκατ. ευρώ ο Αριστοτέλης Μυστακίδης.

Αρχίζει σήμερα η δημόσια προσφορά για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς που θα διαρκέσει έως μεθαύριο 23 Απριλίου 16.00 ώρα Ελλάδος, ενώ κατά την ίδια περίοδο διενεργείται η διεθνής προσφορά.

Το εύρος της τιμής έχει καθοριστεί μεταξύ 1 ευρώ και 1,15 ευρώ και η τελική τιμή διάθεσης θα αποφασιστεί από το διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς Holdings και αναμένεται να ανακοινωθεί στο κλείσιμο της διαδικασίας. Η τιμή διάθεσης θα είναι κοινή για όλους τους επενδυτές και η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών ορίστηκε για τις 7 Μαΐου.

Ειδικότερα αναφορικά με τη διεθνή προσφορά που θα καλύψει το 85% της αύξησης, η Paulson & CoInc. (ενεργούσα για λογαριασμό επενδυτικών κεφαλαίων υπό τη διαχείρισή της), η Helicon Investment Limited και ο Αριστοτέλης Μυστακίδης (Cornerstone Επενδυτές) συμφώνησαν να αποκτήσουν νέες μετοχές στην τιμή διάθεσης.

Τα συνολικά κεφάλαια που θα επενδύσει κάθε Cornerstone Επενδυτής έχουν ως εξής: Paulson & CoInc.: 265.000.000 ευρώ, Helikon Investment Limited: 75.000.000 ευρώ και Αριστοτέλης Μυστακίδης: 40.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, χωρίς να θίγονται οι αρχές κατανομής η Πειραιώς Holdings επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να απορρίψει εγγραφές για νέες μετοχές σε κάθε περίπτωση κατά την οποία φρονεί, κατά την απόλυτη διακριτική της ευχέρεια, ότι εγγραφές για νέες μετοχές ενδέχεται να έχουν χρηματοδοτηθεί (μέσω δανείων, πιστώσεων, εγγυήσεων ή άλλων χρηματοδοτικών τεχνικών), άμεσα ή έμμεσα, από ή με τη συνδρομή της Πειραιώς Holdings ή οποιωνδήποτε θυγατρικών της.

Για την κατανομή νέων μετοχών στο ΤΧΣ, η Πειραιώς Holdings θα λάβει υπόψη, σε συνεννόηση με τους γενικούς συντονιστές της διεθνούς προσφοράς, μεταξύ άλλων κριτηρίων, το μέγεθος της συνολικής ζήτησης από ιδιώτες επενδυτές, την τιμή διάθεσης και άλλα ποιοτικά κριτήρια, διατηρώντας το ποσοστό του ΤΧΣ τουλάχιστον στο 27%. Το τελευταίο έχει επίσης ενημερώσει την τράπεζα ότι στηρίζει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και το ποσοστό του θα διατηρηθεί μεταξύ 27% και 33%, δηλαδή συμμετοχή με 350 και 440 εκατ. ευρώ.

Στην πρόσκληση και το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι προνομιακή κατανομή θα έχουν οι μέτοχοι που ήταν κάτοχοι μετοχών κατά την έναρξη της συνεδρίασης της 19ης Απριλίου 2021, δηλαδή μετά το reverse split.

Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση κεφαλαίου γίνεται με έκδοση 1,2 δισ. κοινών μετοχών στην ονομαστική τιμή του 1 ευρώ ανά μετοχή. Το εύρος θα κυμανθεί μεταξύ 1 ευρώ και 1,15 ευρώ και το τελικό ποσό της αύξησης θα κυμανθεί μεταξύ 1,2 και 1,38 δισ. ευρώ.