Τράπεζα Πειραιώς: Σημαντικό εργαλείο το Ταμείο Ανάκαμψης για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Τράπεζα Πειραιώς: Σημαντικό εργαλείο το Ταμείο Ανάκαμψης για τις ελληνικές επιχειρήσεις
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μια σειρά από πλεονεκτήματα, μεταξύ των οποίων το χαμηλό κόστος των κεφαλαίων και η ευρύτατη επιλεξιμότητα, καθιστούν το Ταμείο Ανάκαμψης σημαντικό εργαλείο για τις ελληνικές επιχειρήσεις, ακόμη και σε κλάδους που δεν είχαν στο παρελθόν ανάλογες ευχέρειες χρηματοδότησης, τόνισε ο κ. Δημήτρης Βερελής, Head of Development, Sustainable Banking & Bank Relations της Τράπεζας Πειραιώς, από το βήμα του συνεδρίου Fin Forum 2022.

O κ. Βερελής υπογράμμισε ότι οι τράπεζες είναι έτοιμες να ανταποκριθούν γρήγορα και με αμεσότητα στις απαιτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και να διοχετεύσουν τα κεφάλαια στην οικονομία.

Ειδικά η Τράπεζα Πειραιώς έχει εκτεταμένη εμπειρία στον τομέα χρηματοδότησης επενδύσεων, αυτόνομα, αλλά και μέσω θεσμικών προγραμμάτων, ελληνικών και ευρωπαϊκών, ενώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας απέδειξε τον βαθμό εξοικείωσης και την ευκολία με την οποία διοχετεύει πόρους στην αγορά, έχοντας στηρίξει περισσότερες από 12.000 επιχειρήσεις στο χρονικό διάστημα αυτό και αξιοποιώντας την πολύτιμη στήριξη της Αναπτυξιακής Τράπεζας, σημείωσε ο κ. Βερελής. Όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, η Πειραιώς άρχισε να δέχεται τα πρώτα αιτήματα σε λιγότερο από 24 ώρες από την δημοσίευση της πρόσκλησης προς τις επιχειρήσεις και έως σήμερα τα αιτήματα για δανειοδότηση αποκτούν κανονική ροή, είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βερελής απαρίθμησε σειρά από πλεονεκτήματα που έχει για τις επιχειρήσεις το Ταμείο Ανάκαμψης:

* το μεγάλο «καλάθι» πόρων που φέρνει και το πραγματικά χαμηλό κόστος των κεφαλαίων.

* η ευρύτατη επιλεξιμότητα, γεγονός που δίνει μια πολύ σημαντική ευκαιρία σε διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που δίνεται. Για παράδειγμα, το χονδρικό εμπόριο και η παροχή υπηρεσιών (πλην του Τουρισμού) ποτέ δεν είχαν αντίστοιχη δυνατότητα.

* καλύπτει το σύνολο των δαπανών που απαιτούνται για την υλοποίηση και αρχική λειτουργία μιας επένδυσης. Ενδεικτικά, καλύπτει από δαπάνες αγοράς γης ή κτιρίου έως και δαπάνες κεφαλαίου Κίνησης.

* είναι γρήγορο, το διαχειρίζονται οι τράπεζες, έχουν απλουστευθεί πολύ οι μηχανισμοί και οι γραφειοκρατικές απαιτήσεις, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία για αρκετούς κλάδους. Για παράδειγμα, στον τουρισμό η ταχύτητα συνήθως σημαίνει ότι η επιχείρηση έχει τη δυνατότητα να προλάβει τη σεζόν

* μόλις εγκριθεί η αίτηση, προχωρά η συμβασιοποίηση και αρχίζουν οι καταβολές. Η επιχείρηση δεν περιμένει την ολοκλήρωση του έργου για πιστοποίηση και πληρωμή, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στον Αναπτυξιακό, κάτι που οδηγεί σε μείωση του κόστους και του κινδύνου.

* συνδυάζεται με πόρους από το ΕΣΠΑ ή τον Αναπτυξιακό, εάν μια επιχείρηση και ένα επενδυτικό σχέδιο έχει και άλλες ανάγκες που καλύπτονται αποδοτικότερα από διαφορετικούς πόρους.

Το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων καταγράφεται ήδη αυξημένο, σημείωσε ο κ. Βερελής, και αποτυπώθηκε στις περισσότερες από 400 ενημερωτικές συναντήσεις με πελάτες που πραγματοποίησε η Τράπεζα Πειραιώς από τον Ιούνιο και όπου παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες, οι δυνατότητες και οι προοπτικές του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στην διαδικτυακή εκδήλωση που οργάνωσε η Τράπεζα Πειραιώς, παρουσία του αρμόδιου Υπουργού κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, με αφορμή την έναρξη του προγράμματος, υπήρξε μεγάλη συμμετοχή από ευρύ φάσμα επενδυτών, από όλους τους κλάδους και με διαφορετικά μεγέθη επιχειρήσεων. Η συμμετοχή αυτή μετουσιώθηκε σε πολύ ουσιαστικές απορίες και διευκρινίσεις, οι οποίες κατέδειξαν αξιοσημείωτο βαθμό ετοιμότητας για την συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Ο κ. Βερελής επισήμανε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνει την υποχρέωση σημαντικών επενδύσεων σε «πράσινες» και ψηφιακές επενδύσεις, κάτι που υπαγορεύεται από τη γενικότερη στρατηγική της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ανάγκη για την υλοποίηση επενδύσεων, οι οποίες λειτουργούν ανταποδοτικά και για το περιβάλλον αλλά και για την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας των επιχειρήσεων.