Τράπεζες: Εύσημα SSM, που «κλείνει το μάτι» για τη διανομή μερισμάτων

Τράπεζες: Εύσημα SSM, που «κλείνει το μάτι» για τη διανομή μερισμάτων
Photo: pixabay.com
«Πράσινο φως» μετά τα πρώτα οικονομικά στοιχεία του 2024. Ο κίνδυνος στα στεγαστικά stage 2 και οι συστάσεις.

Μετά από μια χρονιά υψηλής κερδοφορίας, με ενδιαφέρον αναμένονται το 2024 οι εξελίξεις αναφορικά με τη διανομή μερισμάτων και οι στρατηγικές των τραπεζών ως προς τη χορήγηση νέων δανείων εν μέσω εξελίξεων στο μέτωπο του πληθωρισμού και των επιτοκίων και με δεδομένο ότι παρά τη μείωση των δεικτών μη εξυπηρετούμενων δανείων, που τείνουν να συγκλίνουν με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, παραμένει υπολογίσιμος ο κίνδυνος στα στεγαστικά δάνεια.

Σημειώνεται με βάση πρόσφατα στοιχεία του SSM το ύψος των δανείων των ελληνικών τραπεζών που βρίσκονται στο Στάδιο 2 (stage 2) των λογιστικών και εποπτικών κανόνων, δηλαδή δεν εξυπηρετούνται κανονικά, φτάνει τα 16,33 δισ. ευρώ ή μερίδιο 10,44% στο συνολικό τους χαρτοφυλάκιο έναντι 9,29% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Κι ενώ στην υπόλοιπη ευρωζώνη σε μεγαλύτερο κίνδυνο είναι τα επιχειρηματικά δάνεια, στην Ελλάδα είναι τα στεγαστικά. Πρόκειται για δάνεια 7,6 δισ. ευρώ στο Στάδιο 2

«Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας έχει καλύψει μεγάλη απόσταση από την εποχή της χρηματοοικονομικής κρίσης. Και αυτή είναι μια πολύ καλή είδηση, ακόμη και αν πρέπει πάντα να επαγρυπνούμε», ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης (SRB) Dominique Laboureix, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα για συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, μαζί με την πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM) Claudia Buch, η οποία ανέλαβε τα νέα της καθήκοντα πριν από λίγες ημέρες.

Στο νέο περιβάλλον όπου οι τράπεζες καλούνται να δραστηριοποιηθούν και να αναπτύξουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θα πρέπει να συνεκτιμηθούν παράγοντες όπως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων, η προσδοκία χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής αλλά και ο πληθωρισμός -που μένει να αποδειχθεί εάν θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται στην Ευρωζώνη εν μέσω νέων γεωπολιτικών διαταραχών με πυρήνα τις εξελίξεις στα στενά της Ερυθράς Θάλασσας. Επιπλέον, για την Ελλάδα, ενισχυτικά δρουν τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης συμπεριλαμβανομένων των χαμηλότοκων δανείων για επενδύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντωμεταξύ, η υψηλή κερδοφορία των τραπεζών το 2023 καλλιεργεί προσδοκίες για επιστροφή της μερισματικής τους πολιτικής που είχε παγώσει επί μνημονίων. Αναμένονται οι επίσημες δημοσιεύσεις των ισολογισμών τους αλλά είναι ενδεικτικό ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους στο εννεάμηνο του 2023 άγγιξαν τα 6,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ.

Σημειώνεται ότι η Claudia Buch, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Αθήνα παρακολούθησε από τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών παρουσιάσεις σχετικά με την πρόοδό τους συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των “κόκκινων δανείων” αλλά και της αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και του θέματος των μερισμάτων από τα κέρδη του 2023. Άφησε δε θετικές εντυπώσεις σχετικά με το ενδεχόμενο επιστροφής κερδών στους μετόχους των συστημικών τραπεζών, αν και μένει να δοθεί το «πράσινο φως» από τον SSM αφού δημοσιευθούν οικονομικά στοιχεία και για την πορεία του 2024 ώστε να επιβεβαιωθεί η βιωσιμότητα της ανοδικής πορείας της κερδοφορίας τους αλλά και η πρόοδος ως προς την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το μέρισμα είναι θέμα πρώτης γραμμής για τις εισηγμένες τράπεζες σε συνέχεια των καλών νέων από τα placement που διενήργησαν στο πλαίσιο της αποεπένδυσης του ΤΧΣ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: