Τράπεζες: «Λεφτά υπάρχουν» και για μικρές -αλλά βιώσιμες- επιχειρήσεις

Τράπεζες: «Λεφτά υπάρχουν» και για μικρές -αλλά βιώσιμες- επιχειρήσεις
27 May 2021, Bavaria, Augsburg: A one-euro coin and a 100-euro banknote lie on a table. Photo: Karl-Josef Hildenbrand/dpa (Photo by KARL-JOSEF HILDENBRAND / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Οι τράπεζες πρέπει να μπουν σε μεγαλύτερο βάθος στην πραγματική οικονομία, σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ - Οι τράπεζες είναι έτοιμες για το επενδυτικό άλμα, σύμφωνα με τον Φ. Καραβία.

Με στόχο τη διεύρυνση της χρηματοδότησης, πέρα από τις μεγάλες, και στις μικρομεσαίες βιώσιμες επιχειρήσεις οι τράπεζες αυτό το διάστημα διενεργούν επαφές σε όλα τα επίπεδα, όπως ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος μιλώντας χθες σε ψηφιακή εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών – Η Ελλάδα Μετά.

Εξήγησε ότι οι τράπεζες χρηματοδοτούν εύκολα τις μεγάλες επιχειρήσεις και πλέον ζητούμενο είναι να μπουν σε μεγαλύτερο βάθος, στην πραγματική οικονομία. «Οι τράπεζες πρέπει να δανείσουν αλλά πρέπει να δανείσουν βιώσιμες επιχειρήσεις», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, τόνισε ότι το πρόβλημα δεν είναι αν οι τράπεζες μπορούν να χρηματοδοτήσουν αλλά το εάν υπάρχουν ώριμα και μεγάλα βιώσιμα επενδυτικά έργα για να χρηματοδοτηθούν. Η άμβλυνση των ανισοτήτων, ειδικά μετά την δεκαετή οικονομική κρίση στην Ελλάδα, είναι στοίχημα, όπως είπε. Αναφέρθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και στα διαρθρωτικά κονδύλια, δάνεια και επιχορηγήσεις, που στοχεύουν σε ενίσχυση των επενδύσεων και σημείωσε ότι οι μεγάλες και οι μεσαίες επιχειρήσεις είναι καλύτερα προετοιμασμένες, διαθέτοντας ώριμα επενδυτικά έργα και σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Πρόσθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις που απευθύνονται σε μικρότερες εταιρείες, για την ενίσχυση της παραγωγικότητάς τους και για την ευρύτερη διασπορά της ανάπτυξης και αναφέρθηκε ενδεικτικά στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον».

Ο κ. Καραβίας έδωσε έμφαση στο ζήτημα του να βρεθούν πολλά, μεγάλα και βιώσιμα έργα για να χρηματοδοτηθούν και εκτίμησε ότι θα υπάρξουν τέτοια ώστε να απορροφηθούν πλήρως και να αξιοποιηθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Τόνισε δε ότι οι τράπεζες είναι έτοιμες για το επενδυτικό άλμα.

Δημοσιονομικοί κανόνες και κρίση τιμών

Αναφορικά με την διαταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα και την αύξηση των τιμών στην ενέργεια ο κ. Καραβίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρόκειται για διεθνή συγκυρία που θα αντιμετωπιστεί. Ειδικότερα, για τη συζήτηση που ανοίγει στην ΕΕ για την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων και με επίκεντρο το υψηλό δημόσιο χρέος στην Ελλάδα, εμφανίστηκε καθησυχαστικός εκτιμώντας ότι είναι παραπάνω από βιώσιμο με βάση τη διάρθρωση, τη διάρκεια, τα ταμειακά αποθέματα και όλα αυτά σε συνδυασμό με την υψηλή ανάπτυξη που αναμένεται τα επόμενα χρόνια.

Από την πλευρά του ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την προσδοκία η Ελλάδα να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα το 2022 αλλά και την ισχυρή πεποίθηση ότι η ΕΚΤ θα βρει έναν τρόπο να μην σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα, ώστε η επιστροφή των μέτρων να συνδεθεί με την ομαλή μετάβαση. «Δεν μπορεί να αποκόψει μια χώρα λόγω των μακρυνών λαθών και των επιπτώσεων της πανδημίας», τόνισε προσθέτοντας ότι η χώρα προχωρά πιο αποφασιστικά σε μεταρρυθμίσεις, στο πλαίσιο των προτάσεων της Επιτροπής Πισσαρίδη, αντίθετα με την πρόοδο του σχεδίου «Ελλάδα 2020», που διεκόπη. Από την άλλη μεριά εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον επενδυτών για την Ελλάδα ενόψει και της εισροής κονδυλίων. «Είναι στο χέρι μας αυτή τη φορά», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας για την ευκαιρία που έχει η Ελλάδα, με μέσο ρυθμό ανάπτυξης 3,5%, τα επόμενα 10 χρόνια.

Τόνισε πάντως ότι στην ελεύθερη οικονομία τα πράγματα δεν εξελίσσονται γραμμικά και δεν προβλέπονται εύκολα, μιλώντας ειδικότερα για τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού. Επανέλαβε ότι βρισκόμαστε στη μέση μιας «τέλειας καταιγίδας» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι βιάζονται όσοι εκτιμούν ότι μπαίνουμε σε φάση στασιμοπληθωρισμού. Αν και οι τιμές στο φυσικό αέριο έχουν πενταπλασιαστεί και η ηλεκτρική ενέργεια έχει αυξηθεί 2,5 φορές σε όλο τον κόσμο δεν σημαίνει ότι το φαινόμενο θα οδηγήσει σε στασιμοπληθωρισμό, εξήγησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Εκτίμησε ότι μεσοπρόθεσμα δεν φαίνεται αύξηση επιτοκίων, με τα στοιχεία και τα μοντέλα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα να συνιστούν υπομονή και ψυχραιμία και όχι νευρικές αντιδράσεις.