Τράπεζες: Προς νέες στρατηγικές μετά το «αξιόμαχο» των stress test

Τράπεζες: Προς νέες στρατηγικές μετά το «αξιόμαχο» των stress test
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ζητούμενο η ενσωμάτωση των θετικών ειδήσεων στις τιμές των μετοχών- Οι διεθνείς εκθέσεις, οι στόχοι στο πλαίσιο του νέου κύκλου χρηματοδότησης της οικονομίας και τα ακίνητα.

Μετά την επιτυχημένη έξοδο από τη δοκιμασία των stress test το ζητούμενο για τις τράπεζες είναι η μετατόπιση της στρατηγικής τους σε κερδοφόρες δραστηριότητες που θα μειώσουν τον κίνδυνο δημιουργίας νέας γενιάς κόκκινων δανείων και θα τις θωρακίσουν ενόψει των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης που θα μπουν σε τροχιά υλοποίησης στο επόμενο διάστημα.

Όλες οι συστημικές τράπεζες έφεραν θετικά αποτελέσματα έχοντας προβεί σε σειρά ενεργειών για την εξυγίανση των ισολογισμών τους. Υπενθυμίζεται ότι στα stress tests συμμετείχαν συνολικά 89 τράπεζες. Ειδικά για τις ελληνικές, μετά τα θετικά αποτελέσματα της δοκιμασίας, σε συνέχεια και της τροποποίησης του φορολογικού κώδικα (ν. 4172/2013) σχετικά με τη μεταφορά ζημιών και αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTA) από διαφορές χρέωσης, ακολούθησε ένα μπαράζ αναβαθμίσεων από διεθνείς οίκους. Ορισμένοι μάλιστα εκτιμούν ότι οι εξελίξεις θα αποτυπωθούν στις τιμές των μετοχών, με ενδεικτική την Bank of America η οποία προβλέπει περιθώρια ανόδου από 5% έως 50% για τις τραπεζικές μετοχές. Στην τελευταία της έκθεση σχολιάζει ότι οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών προωθούν τα σχέδια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΝPEs) ενώ διαπραγματεύονται με σημαντικό discount σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Στο πλαίσιο της έκθεσής της έδωσε τιμή στόχο 3,33 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, με περιθώριο ανόδου 50%, 1,45 ευρώ για την Alpha Bank με περιθώριο ανόδου 37%, 1,16 ευρώ για τη Eurobank με περιθώριο ανόδου 48% και 1,40 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς με περιθώριο ανόδου 5%.

Αισιόδοξη εμφανίστηκε και η JP Morgan σημειώνοντας ότι δεν δικαιολογείται discount μέχρι 40% για τις αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών έναντι των ευρωπαϊκών ενώ στο ίδιο μήκος κύματος η BNP Paribas και η Axia Research σχολιάζουν θετικά τα αποτελέσματα των stress test των ελληνικών τραπεζών εκθειάζοντας τις προοπτικές τους στο εξής. Σ’ αυτές τις προοπτικές δίνουν τώρα έμφαση οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων, που έχουν να συνεκτιμήσουν στα επιχειρηματικά τους σχέδια και αστάθμητους παράγοντες όπως οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας. Ζητούμενο είναι επίσης πως θα εξελιχθούν από το 2022 οι πληρωμές υποχρεώσεων δανειοληπτών που έχουν παγώσει λόγω των μέτρων για τους πληγέντες από την πανδημία.

Στη νέα φάση τίθεται στο επίκεντρο η πιστωτική επέκταση, η αγορά των ακινήτων και τα έργα στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης και του νέου μοντέλου οικονομίας, όπου υλοποιούνται σημαντικές επενδύσεις. Στο πλαίσιο αυτό όλες οι συστημικές τράπεζες επενδύουν στην ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων που θα διευκολύνουν δυνητικούς επενδυτές ενώ αναμένεται να οριστικοποιηθεί και το πλαίσιο για τη λειτουργία ειδικού φορέα απόκτησης ακινήτων όσων πτωχεύουν με βάση τον νέο πτωχευτικό νόμο, σχετική μελέτη για τον οποίο έχει αναλάβει η Morgan Stanley.