Τραβάει το σχοινί ο Ντάισελμπλουμ

Τραβάει το σχοινί ο Ντάισελμπλουμ

Βγάζει «κίτρινη κάρτα» στην Ελλάδα για καθυστερήσεις και αφήνει ανοιχτή την ημερομηνία επιστροφής της τρόικας. 

«Καμπανάκι» χτύπησαν οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος βγάζει «κίτρινη» κάρτα στην Ελλάδα για μεγάλες καθυστερήσεις στην αξιολόγηση του προγράμματος, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με επιστολή του Ολλανδού πολιτικού προς το ολλανδικό κοινοβούλιο, η κυβέρνηση δεν έχει εκπληρώσει τις προαπαιτούμενες δράσεις ώστε να καλύψει τις απαιτήσεις για την εκταμίευση των δόσεων για το τέταρτο τρίμηνο του 2013. Μάλιστα ανέφερε ότι το Eurogroup θα συζητήσει τη δόση προς την Ελλάδα με βάση τη νέα έκθεση αξιολόγησης.

Ακόμη σημειώνει πως είναι άγνωστο πότε θα επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα, με αξιωματούχους από το υπουργείο Οικονομικών πάντως να θεωρούν ως επικρατέστερη περίοδο αυτή μετά το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου.  Ήδη η εκταμίευση των δόσεων έχει πάει πίσω, καθώς έως τα τέλη Δεκεμβρίου θα έπρεπε να είχαν εκταμιευθεί 3,1 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη και δύο δόσεις 1,8 δισ. ευρώ εκάστη από το ΔΝΤ.

Στουρνάρας: «Η Τρόικα δεν σκλήρυνε τη στάση της»

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών δε δέχονται τα ισοδύναμα που προτείνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο από τη πλευρά του θεωρεί υπερβολικές κάποιες εκτιμήσεις της τρόικας, όπως αυτές για «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα 300 εκατ. ευρώ από το διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στην εστίαση.

Σε κάθε περίπτωση το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα και στη συνέχεια οι επικεφαλής να υποβάλουν θετική έκθεση έως το Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου.

Διαβάστε ακόμη: Η τρόικα «στυλώνει τα πόδια»