Τραβούν το σχοινί οι δανειστές: «Όχι» στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση

Τραβούν το σχοινί οι δανειστές: «Όχι» στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση

Διπλή άρνηση από τους θεσμούς στα νομοσχέδια της κυβέρνησης για ληξιπρόθεσμες οφειλές και ανθρωπιστική κρίση - Tα θεωρούν μονομερείς ενέργειες.

Βέτο στο νομοσχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την ανθρωπιστική κρίση και τις δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο βάζουν οι θεσμοί, λίγο πριν την προγραμματισμένη ψήφισή τους στη βουλή.

Όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο Channel 4, το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος σε οικογένειες που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, την ενίσχυση του εισοδήματος των χαμηλοσυνταξιούχων και τη μέριμνα για τους άστεγους, απορρίφθηκε από τους δανειστές, σύμφωνα με έγγραφο του εκπροσώπου της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο.

Με βάση την επιστολή, απορρίπτεται επίσης από τους θεσμούς και το σχέδιο για διευκόλυνση αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο δημόσιο το οποίο περιλαμβάνει διαγραφή των προσαυξήσεων και διεύρυνση της παροχής δυνατότητας υπαγωγής στις 100 δόσεις.

«Σας ζητώ να προχωρήσετε πρώτα στις κατάλληλες διαβουλεύσεις πριν κάνετε οποιαδήποτε άλλη κίνηση, με έμφαση πρώτα από όλα στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες», αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή Κοστέλο. «Υπάρχουν ακόμη πολλά ζητήματα προς συζήτηση», συμπληρώνει και καταλήγει τονίζοντας ότι «αν πράξετε το αντίθετο τότε η κίνηση αυτή θα εκληφθεί ως μονομερής ενέργεια η οποία δεν συμβαδίζει με τις δεσμεύσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου».

Όπως σημειώνει ο Ντέκλαν Κοστέλο, εάν το ελληνικό κοινοβούλιο προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου, θα παραβιαστεί η συμφωνία την οποία υπέγραψε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη αιτηθεί πενταμελή συνάντηση κορυφής με Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ και Ντράγκι για την οριστική επίλυση του ζητήματος της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.

Διαβάστε ακόμη: Ενστάσεις από το Euro Working Group για ανθρωπιστική κρίση και 100 δόσεις