Τρία οικονομικά μεγέθη που πρέπει να έχουμε στο νου μας αυτές τις μέρες

Τρία οικονομικά μεγέθη που πρέπει να έχουμε στο νου μας αυτές τις μέρες
Πόσο φτάνουν συνολικά; Πολλά δισ. δολάρια.

της Lucinda Shen

16,5 δισεκατομμύρια δολάρια

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο ιαπωνικός γίγαντας τηλεπικοινωνιών SoftBank αποκάλυψε ότι το τεράστιο επενδυτικό της fund των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, Vision Fund, αναμένει ζημίες περίπου 16,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων  – σπρώχνοντας τον όμιλο για πρώτη φορά σε λειτουργικές ζημίες εδώ και 15 χρόνια: 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια για το οικονομικό έτος που λήγει στις 31 Μαρτίου.

Τα αρνητικά αποτελέσματα οφείλονται επίσης σε συμμετοχές εκτός του Vision Fund, με απώλειες 7,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων της μητρικής εταιρεία WeWork και της εταιρείας διαχείρισης OneWeb, η οποία υπέβαλε πρόσφατα αίτηση πτώχευσης για προστασία από τους πιστωτές.

Είναι μια κατάρρευση που δύσκολα θα συναντούσαμε σε άλλη εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων – παρεμπιπτόντως, οι εταιρείες αυτές δεν έχουν καμία υποχρέωση να δημοσιεύουν τα αποτελέσματά τους. Δυστυχώς, αυτό δεν ισχύει για τη SoftBank, της οποίας οι δημοσιοποιημένες οικονομικές καταστάσεις υπόκεινται σε εξονυχιστικό έλεγχο.

168 δισεκατομμύρια δολάρια (;)

Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Larry Kudlow, λέει ότι οι ΗΠΑ ενέκριναν δάνεια αξίας 168 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε 661.000 μικρές επιχειρήσεις στο πλαίσιο ενός πακέτου τόνωσης 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων εξαιτίας του κορονοϊού. Ο ίδιος εκτιμά ότι η χρηματοδότηση θα εξαντληθεί έως τις 17 Απριλίου.

Αλλά ας είμαστε προσεκτικοί στην ανάλυσή μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις έχουν ήδη λάβει τα δάνεια, και προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με το τι εννοεί ο Kudlow λέγοντας «έγκριση». Οι ίδιες οι τράπεζες σήμερα δεν διαθέτουν επαρκές προσωπικό όσον αφορά τον κατακλυσμό αιτήσεων για διευθέτηση υποχρεώσεων – πιθανώς έκνομων – γεγονός που εγείρει περισσότερα ερωτήματα σχετικά με το αν οι επιχειρήσεις θα είναι επιλέξιμες ή όχι για διαγραφή χρεών στο μέλλον.

3 δισεκατομμύρια δολάρια

Ξέρετε ποιος είναι ένας από τους μεγαλύτερους κερδισμένους από την αύξηση της χρηματιστηριακής αξίας της εταιρείας Zoom; Ο 91χρονος κτηματομεσίτης Li Ka-shing, ο οποίος κατέχει περίπου το 8,6% της εταιρείας βιντεοκλήσεων που σημειώνει τεράστια άνοδο τώρα λόγω της καραντίνας. Ο Li κατέχει μετοχές της Zoom μέσω του επενδυτικού ταμείου Horizons Ventures.

Η αξία των μετοχών που έχει στην κατοχή του αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: fortune.com