Τρία καινοτόμα προϊόντα διατροφής που αλλάζουν τη διάθεση

Τρία καινοτόμα προϊόντα διατροφής που αλλάζουν τη διάθεση

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων βράβευσε τις πιο γευστικές και πρωτότυπες ιδέες Ελλήνων φοιτητών.

Γλυκό σνακ με χαρούπι, κριτσίνια με μαστίχα και κέτσαπ με βιολογική ντομάτα ήταν τα τρία τρόφιμα που βραβεύτηκαν στον 4ο διαγωνισμό καινοτόμων προϊόντων διατροφής Ecotrophelia 2014, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ).

Απευθυνόμενος στους φοιτητές ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νίκος Δένδιας, ανέφερε ότι ως χώρα αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα που καλούμαστε να λύσουμε. Αυτό είναι η σύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας και της καινοτομίας με την αγορά και τελικό στόχο την εξωστρέφεια. «Αυτό αποτελεί πλέον κύρια στόχευσή μας» ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Ο υπουργός σε σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις επισημαίνοντας ότι απoτελούν κλειδί για το αύριο της χώρας. Πρόσθεσε ότι πολλές δυνάμεις είναι αντίθετες σε αυτή την άποψη και υποστήριξε ότι «ο δρόμος των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων δεν είναι εύκολος είναι όμως ο μόνος».

Επίσης διαβεβαίωσε τους φοιτητές ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να βοηθηθούν οι νέοι και να μπορέσουμε να δούμε τις καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες του σήμερα να γίνονται επιτυχημένα προϊόντα στην παγκόσμια αγορά του αύριο.

Στο διαγωνισμό, ο οποίος πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων της Ελληνικής Τεχνολογικής Πλατφόρμας «Food for Life» και του Ευρωπαϊκού Έργου CAPINFOOD, είχαν κληθεί να συμμετάσχουν όλα τα σχετικά τμήματα των Ανώτατων και Ανώτερων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας ενώ, φέτος, στην τελική ευθεία έφτασαν εννέα πανεπιστημιακές ομάδες φοιτητών.

Αναλυτικότερα, το πρώτο βραβείο (1.200 ευρώ και συμμετοχή στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό, που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης «SIAL») απονεμήθηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκο Δένδια στην ομάδα φοιτητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου για το γλυκό σνακ με χαρούπι «Carobites».

Το δεύτερο βραβείο (800 ευρώ) απονεμήθηκε από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη στην ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου για το προϊόν «Mastinia». Πρόκειται για κριτσίνια με μαστίχα και μαστιχόνερο σε τέσσερις γεύσεις.

Το τρίτο βραβείο (500 ευρώ) απονεμήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας Χρήστο Βασιλάκο στην ομάδα φοιτητών του ΤΕΙ Θεσσαλίας για το προϊόν «Ketchup Eco». Πρόκειται για προϊόν κέτσαπ με βιολογική ντομάτα, στέβια και ινουλίνη.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ Ευάγγελος Καλούσης αναφέρθηκε στον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι καινοτόμες ιδέες στο μέλλον του κλάδου. Όπως τόνισε ο κ. Καλούσης, στην Ελλάδα της κρίσης υπάρχει δημιουργικότητα, εφευρετικότητα και καινοτομία αλλά και δίψα από τη νέα γενιά για πρωτοβουλίες που θα της δώσουν τη δυνατότητα να κάνει πράξη τις ιδέες της. «Αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι γιατί αυτή η πρωτοβουλία μας δείχνει ότι υπάρχει και μία άλλη Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Καλούσης, εκφράζοντας τα θερμά του συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες.

Σημειώνεται ότι στόχος του διαγωνισμού Ecotrophelia είναι να ενθαρρύνει την ευρηματικότητα και τις καινοτόμες ιδέες της νέας γενιάς, ιδέες που μπορεί να αποτελέσουν «ατμομηχανή» της Βιομηχανίας. Παράλληλα, βοηθάει στην προβολή της δυναμικής του χώρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αφού, σε δεύτερο επίπεδο, η νικήτρια ομάδα του εθνικού διαγωνισμού θα παρουσιάσει το προϊόν της στο Ευρωπαϊκό κοινό, μαζί με τους αντίστοιχους νικητές άλλων ευρωπαϊκών χωρών, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης τροφίμων και ποτών «SIAL» που θα πραγματοποιηθεί στo Παρίσι τον Οκτώβριο 2014.

Διαβάστε ακόμη:

Λίλη Περγαντά: Μια πρωτοπόρος της φυσικής διατροφής

Chiquita Hellas: Γεύση, ποιότητα… και όχι μόνο!

Ελληνικά τρόφιμα και ποτά στην κορυφή των αγορών το 2013