Τρία νομοσχέδια σε έντεκα μέρες: Η βουλή δεν θα κάνει φέτος διακοπές

Τρία νομοσχέδια σε έντεκα μέρες: Η βουλή δεν θα κάνει φέτος διακοπές
Βουλευτές ψηφίζουν για την νέου προέδρου του Σώματος στη Βουλή, Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019. Με θέμα ημερήσιας διάταξης την εκλογή νέου προέδρου του Σώματος, συνεδριάζει η Ολομέλεια της Βουλής. Τον Κωνσταντίνο Τασούλα θα ψηφίσει, όχι μόνο η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, αλλά την εκλογή του θα στηρίξουν και κόμματα της αντιπολίτευσης, αφού ήδη σχετική δήλωση έχουν κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φορολογικό, επιτελικό κράτος, διυπουργικό νομοσχέδιο έρχονται στο κοινοβούλιο για να περάσουν το αργότερο ως τα μέσα Αυγούστου.

Με την είσοδο του σχεδίου νόμου που αφορά τη μείωση των συντελεστών ΕΝΦΙΑ και τις αλλαγές στις 120 δόσεις ξεκινά ένα σπριντ έντεκα ημερών για την κυβέρνηση, η οποία φέρνει τρία νομοσχέδια προς ψήφιση.

Η αρχή γίνεται με το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος εισάγεται στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Αυτό περιλαμβάνει μείωση στον ΕΝΦΙΑ η οποία θα είναι μεσοσταθμικά 22%, φτάνοντας και το 30% σε ορισμένες περιπτώσεις.

Στο ίδιο νομοσχέδιο εντάσσονται και οι αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Μεταξύ άλλων παρεμβάσεων, η ελάχιστη δόση μειώνεται στα 20 ευρώ από 30 ευρώ και το επιτόκιο το οποίο περιορίζεται στο 3% από 5%. Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει ψηφιστεί το αργότερο έως την Πέμπτη, 1η Αυγούστου.

Έως τις 8 Αυγούστου επιδιώκεται να έχει ψηφιστεί και το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, το οποίο έχει ήδη κατατεθεί και εισάγεται στην αρμόδια επιτροπή για να συζητηθεί με την κανονική διαδικασία.

Ανάλογη είναι η προθεσμία και για το διυπουργικό νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση, το πανεπιστημιακό άσυλο και την ψηφιακή σύνταξη. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας στη Βουλή με στόχο να έχει ψηφιστεί έως τα τέλη της επόμενης.