Τρία συν ένα «όχι» από τον Ντομπρόφσκις

Τρία συν ένα «όχι» από τον Ντομπρόφσκις
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Δ) συνομιλεί με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλτνις Ντομπρόφσκις (Α) στην Αθήνα, Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015. Την εκτίμηση ότι θα βρεθεί συμβιβαστική λύση στο θέμα των κόκκινων δανείων, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλτνις Ντομπρόφσκις, μιλώντας στα μέλη των τριών Επιτροπών της Βουλής, Οικονομικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

«Όχι σε όλα» είναι το μήνυμα που μετέφερε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν στην πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στην Αθήνα.

Ο Βάλντις Ντομπρόφσκις, πιστός στη σκληρή γραμμή που κρατά ο γερμανικός άξονας, έβαλε «φρένο» στις πιέσεις του Μάριο Ντράγκι για διαχωρισμό της ανακεφαλαιοποίησης από την υπόλοιπη αξιολόγηση, ανοίγοντας και πάλι το παράθυρο για κούρεμα καταθέσεων.

Ουσιαστικά, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, αφού κάτι τέτοιο θα άφηνε σκιές πάνω από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Ωστόσο, εάν η αξιολόγηση καθυστερήσει, όπως ήδη δείχνει, τότε ο κίνδυνος να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση με τους όρους του 2016, δηλαδή και το bail in στους καταθέτες, είναι κάτι παραπάνω από ορατός. Για το λόγο αυτό και ο επικεφαλής της ΕΚΤ συνεχίζει να πιέζει ώστε να προχωρήσει νωρίτερα η ανακεφαλαιοποίηση.

Ο Βάλντις Ντομπρόφσκις, δεν είπε κουβέντα ούτε για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, για την οποία πριν λίγες ημέρες εμφανιζόταν σίγουρος ότι θα εκταμιευθεί μέσα στην εβδομάδα. Πλέον, τη συνδέει με την πορεία της αξιολόγησης.

Στις συναντήσεις των υπουργών με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν επιβεβαιώθηκε και το πλήρες αδιέξοδο στο ζήτημα των κόκκινων δανείων και της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, καθώς οι Ευρωπαίοι πιέζουν για πολύ χαμηλότερα όρια και στην αντικειμενική αξία των κατοικιών που θα προστατεύονται, αλλά και στα εισοδηματικά όρια πάνω από τα οποία δεν θα προστατεύονται οι δανειολήπτες. Στο θέμα αναζητείται «αμοιβαίος συμβιβασμός».

Αδιέξοδο παραμένει και στο θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, με την κυβέρνηση να αναζητεί ακόμη τα ισοδύναμα.