Τριγμούς στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα έφεραν οι αποκαλύψεις για το διεθνές ξέπλυμα χρήματος

Τριγμούς στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα έφεραν οι αποκαλύψεις για το διεθνές ξέπλυμα χρήματος
Photo: pixabay.com

«Γονατίζει» τις αγορές το σκάνδαλο με διατραπεζικό ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Περισσότερα από 2 τρισ. δολάρια ύποπτου χρήματος αποκαλύφθηκε ότι διακινήθηκε από το 1999 μέχρι το 2017, με βάση περισσότερα από 2.500 έγγραφα που διέρρευσαν από το αμερικανικό Δίκτυο Αντιμετώπισης Οικονομικού Εγκλήματος (FinCEN), του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Τα διεθνή χρηματιστήρια υποχώρησαν χθες υπό το βάρος των αποκαλύψεων για το FinCEN files, το σκάνδαλο με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists), η οποία πραγματοποιήθηκε από 108 διεθνή μέσα ενημέρωσης σε 88 χώρες αποκαλύπτει αστρονομικά ποσά βρώμικου χρήματος κυκλοφορούσαν και ξεπλένονταν επί χρόνια μέσω των μεγαλύτερων τραπεζικών ιδρυμάτων του κόσμου, αποκαλύπτει διεθνής έρευνα

Η έρευνα βασίζεται σε χιλιάδες «αναφορές ύποπτης δραστηριότητας» (SAR) προς το Δίκτυο Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, το FinCen, από τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μετά τα Panama και τα Paradise Papers, τα FinCEN Files

Περίπου 400 δημοσιογράφοι από 88 χώρες συμμετείχαν επί 16 μήνες στις έρευνες των εγγράφων FinCEN. Τα αποτελέσματα, όπως αναφέρει η DW, ήταν σοκαριστικά: μια άνευ προηγουμένου παρακολούθηση των σκοτεινών διαδρομών των διεθνών χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Η έρευνα του ICIJ δείχνει ότι με τη βοήθεια της Aktif Bank, ξεπλύθηκε μαύρο χρήμα, το οποίο στη συνέχεια διευθετήθηκε στην αγορά. Σύμφωνα με τα αρχεία FinCEN, η Aktif Bank φέρεται να έχει μεσολαβήσει για ύποπτες συναλλαγές αξίας περίπου 91,6 εκατ. δολαρίων (77,3 εκατ. ευρώ) μέσω συνεργατών της στις ΗΠΑ.

Επιπλέον τα επίμαχα έγγραφα ρίχνουν φως σε ένα αμφιλεγόμενο δίκτυο πελατών της τουρκικής τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων παρόχων πορνογραφικού υλικού αλλά και ομίλου που φέρεται να είχε παράνομες επιχειρηματικές σχέσεις με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Φυσικά το όνομα που τράβηξε αρχικά τα βλέμματα όλων, ήταν Wirecard Bank AG, γερμανικός πάροχος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, που εμπλέκεται σε σκάνδαλο απάτης πολλών εκατομμυρίων δολαρίων και η φαίνεται να είναι ένας εκ των πελατών της Αktif, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής τράπεζας BNY Mellon.

Η τελευταία θεώρησε τις συναλλαγές της Wirecard «υψηλού κινδύνου» και πάγωσε τους λογαριασμούς της. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον Aktif να βοηθήσει τη Wirecard, η οποία μετέφερε χρήματα της Wirecard μέσω μυστικού λογαριασμού. Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, η Wirecard πραγματοποίησε έως και 12 «ύποπτες συναλλαγές» αξίας άνω των 110.000 δολαρίων μέσω του επίμαχου λογαριασμού της Aktif μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου του 2014. Η Wirecard με τον τρόπο αυτό διεξήγαγε πολλές συναλλαγές για πελάτες από τους κλάδους της πορνογραφίας και των τυχερών παιχνιδιών.

O Ερντογάν και ο γαμπρός του

Από την έρευνα, όπως αναφέρει το protothema, παρά το εμπάργκο, δισεκατομμύρια δολάρια περνούσαν προς το Ιράν, μέσω Τουρκίας, βάσει σχεδίου στο οποίο, σύμφωνα με όσα κατατέθηκαν σε αμερικανικό δικαστήριο, εμπλέκονταν ο γαμπρός του Ερντογάν, ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ αλλά και ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος. Φέρονται αναμιγμενοι σε σχέδιο παράκαμψης του εμπάργκο προς το Ιράν, με δισεκατομμύρια δολάρια που μεταφέρονταν με αντάλλαγμα μίζες 4% προς Τούρκους πολιτικούς, οι οποίες συνολικά υπολογίζονται σε 800 εκατ. δολάρια.

Το Ιράν πουλούσε παράνομα πετρέλαιο στην Τουρκία και η Τουρκία το πλήρωνε μέσω ενός λαθρέμπορου χρυσού με τα έσοδα από πωλήσεις χρυσού που διεκπεραίωνε ένας Τούρκος λαθρέμπορος χρυσού, ο Ρεζά Ζαράμπ.

Το δίκτυο λειτουργούσε με συναλλαγές τις οποίες διεκπεραίωνε η τουρκική Halknabnk, ενώ η αμερικανική Standard Chartered Bank επεξεργάστηκε 37.533 συναλλαγές του δικτύου Ζαράμπ συνολικού ύψους 5,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω του καταστήματος της Νέας Υόρκης μεταξύ 2007 και 2016.

Το στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις οι τράπεζες που εμπλέκονται συνέχισαν τις ύποπτες συναλλαγές ακόμα και όταν υπήρχαν καταγγελίες ή ακόμα και «καμπάνες» για τέτοιες παράνομες δραστηριότητες.

Πτώση στα χρηματιστήρια

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 είχε τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 11 Ιουνίου, ενώ συμπλήρωσε τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση με συσσωρευμένες ζημιές 4,37% στο εν λόγω διάστημα.

Στη Γερμανία ο δείκτης DAX υποχώρησε 4,4% στις 12.542,44 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC-40 κατρακύλησε 3,7% στις 4.792,04 μονάδες, ενώ στη Βρετανία ο FTSE 100 έχασε 3,4% στις 5.804,29 μονάδες. Στο «βαθύ κόκκινο» και η ευρωπεριφέρεια, με τον ιταλικό FTSE MIB στο -3,75% και τον ισπανικό IBEX 35 στο -3,4%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,29% στις 630,32 μονάδες, πραγματοποιώντας βουτιά στα επίπεδα που βρισκόταν στις αρχές Σεπτεμβρίου. Τα δύο τρίτα του ημερήσιου όγκου διακινήθηκαν στον τραπεζικό κλάδο, με τον κλαδικό δείκτη να χάνει 6,2%.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Γουόλ Στριτ δέχτηκε επίσης ισχυρό πλήγμα με τον Dow Jones να χάνει στη διάρκεια της συνεδρίασης έως και 900 μονάδες. Προς το τέλος της συνεδρίασης, όμως, η αγορά απορρόφησε μέρος των πιέσεων, με αποτέλεσμα ο βιομηχανικός δείκτης να κλείσει μειωμένος κατά 510 μονάδες (-1,84%). Ο ευρύτερος Standard & Poor’s 500 τερμάτισε στο -1,16% και ο Nasdaq είχε τελικά οριακές απώλειες 0,13%.