«Τρικυμία» για τις γαλλικές φρεγάτες

«Τρικυμία» για τις γαλλικές φρεγάτες

Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση η υπόθεση με τις γαλλικές φρεγάτες. Αναμένεται σύντομα η τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου για το ζήτημα.

Πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, και ειδικά στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, προκάλεσε η υπόθεση των γαλλικών φρεγατών. Η  ανακοίνωση του Φώτη Κουβέλη, ότι οι φρεγάτες θα μισθωθούν και θα πλέουν στις ελληνικές θάλασσες ακόμη και από αυτό το καλοκαίρι ήταν η αρχή.

Ακολούθησε η διάψευση από την Γαλλίδα υπουργό Αμυνας και η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποφύγει ένα επικοινωνιακό μπέρδεμα λέγοντας ότι οι συζητήσεις έχουν γίνει σε ανώτερο επίπεδο, προφανώς μεταξύ Τσίπρα και Μακρόν.

Οπως γράφουν τα ΝΕΑ οι πρώτες αντιδράσεις από το Παρίσι μάλλον περιπλέκουν περισσότερο την υπόθεση της απόκτησης, αφού είναι ήδη σύνθετη λόγω του μοντέλου χρονομίσθωσης και όχι καθαρής αγοράς. Ολες οι πληροφορίες από τη γαλλική πρωτεύουσα αναφέρουν ότι δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ και το γαλλικό ναυτικό, φαίνεται, βρίσκεται σε αδυναμία παραχώρησης μιας εκ των τεσσάρων FREMM που διαθέτει λόγω των επιχειρησιακών αναγκών του.

Η υπόθεση αυτή προκάλεσε την επίθεση της ΝΔ, η οποία ζήτησε απαντήσεις και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν χειρίζεται την υπόθεση με την απαιτούμενη σοβαρότητα. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έλαβε αποστάσεις από τις ανακοινώσεις Κουβέλη, επιβεβαιώνοντας όμως ότι οι συζητήσεις με τους Γάλλους βρίσκονται σε εξέλιξη χωρίς ωστόσο να υπάρχουν αποφάσεις.

Τι θα πει ο Καμμένος

Αναμένεται η τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου για το ζήτημα στη συνέντευξη Τύπου που προγραμμάτισε εκτάκτως να δώσει νωρίτερα σήμερα το πρωί. Ώς τώρα ο υπουργός Αμυνας έχει αποφύγει να τοποθετηθεί σε σχέση με την υπόθεση των γαλλικών φρεγατών, την ώρα που ο αναπληρωτής υπουργός, παρά τις γαλλικές επιφυλάξεις, επιμένει στην τοποθέτησή του, αφού, όπως εξηγούσαν συνεργάτες του, «στις 3 Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσουν οι διμερείς επαφές για το κόστος και τον χρόνο της μίσθωσης των δύο γαλλικών πλοίων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό αίτημα για τις FREMM παραδόθηκε την Παρασκευή στις γαλλικές Αρχές.