Τριπλό αυστηρό τελεσίγραφο από Πούτιν σε Ερντογάν

Τριπλό αυστηρό τελεσίγραφο από Πούτιν σε Ερντογάν

Τι ζητάει η ρωσική πλευρά από την Άκυρα και πώς αντιδράει η Τουρκία.

Τρεις όρους στην Τουρκία για να υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων θέτει ο Βλαντιμίρ Πούτιν διά του πρέσβη του στην Άγκυρα, Αντρέι Καρλόφ.
Η Ρωσία ζητάει από την Τουρκία να ζητήσει συγνώμη για την κατάρριψη του αεροπλάνου. Επίσης ζητάει να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι του συμβάντος και τρίτον η Τουρκία να αποζημιώσει τη Ρωσία για την απώλεια του αεροπλάνου και του πιλότου.

«Αν οι απαιτήσεις μας δεν ικανοποιηθούν οποιαδήποτε άλλη κίνηση δεν έχει νόημα», είπε ο Καρλόφ, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Τζουμχουριέτ. «Αν και η Τουρκία λέει ότι θέλει τον διάλογο προχωρά σε δηλώσεις που δεν συνάδουν με μια διαδικασία διαλόγου», τόνισε ο πρέσβης.

Από την πλευρά της η Τουρκία δεν φαίνεται διατεθειμένη ούτε να απολογηθεί, ούτε να δώσει αποζημίωση στη Ρωσία, όπως επανέλαβε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου. Ωστόσο πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θέλει να κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τη Μόσχα, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΚΥΠΕ στην Κωνσταντινούπολη Άννα Ανδρέου. Σε δηλώσεις του για τη ρωσοτουρκική κρίση, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι η Άγκυρα τήρησε συγκρατημένη στάση από την αρχή.

«Γίνεται λόγος για ένα επεισόδιο εναντίον αεροσκάφους που έκανε πολλές παραβιάσεις και προειδοποιήθηκε πολλές φορές. Δεν μπορεί να υπάρξει απολογία ή αποζημίωση. Η Τουρκία και η Ρωσία είναι δύο χώρες που αισθάνονται την ανάγκη για ασφάλεια και ανάπτυξη. Δεν είναι σωστό να ακολουθείται πολιτική που να προκαλεί την ένταση. Εμείς είπαμε ελάτε να συζητήσουμε στο τραπέζι . Δεν πρέπει να επηρεάζουν τις σχέσεις των δύο χωρών τα γεγονότα που διαδραματίζονται σε τρίτες χώρες. Η Τουρκία λαμβάνει όλα τα μέτρα για να προστατεύσει τον εναέριο της χώρο και δεν είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε εξηγήσεις. Είμαστε όμως ανοιχτοί σε διάλογο», είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.