Tριπλό πλήγμα στις απόπειρες Τραμπ να ανατρέψει τη νίκη Μπάιντεν

Tριπλό πλήγμα στις απόπειρες Τραμπ να ανατρέψει τη νίκη Μπάιντεν
US President Donald Trump looks down during an event on lowering prescription drug prices in the Brady Briefing Room of the White House in Washington, DC on November 20, 2020. (Photo by MANDEL NGAN / AFP) Photo: AFP
Δικαστικό «στοπ» την Πενσιλβάνια, «άδειασμα» από Ρεπουμπλικάνους βουλευτές στο Μίσιγκαν και επικύρωση νίκης Μπάιντεν στη Τζόρτζια.

Δύο εβδομάδες συμπληρώθηκαν χθες από την ανακήρυξη της νίκης του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και ο Ρεπουμπλικανός απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με μια σειρά από πισωγυρίσματα στην απελπισμένη, άνευ προηγουμένου προσπάθειά του να ανατρέψει την εκλογική του ήττα.

Ο Μπάιντεν ετοιμάζεται να αναλάβει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου, αλλά ο Τραμπ αρνείται να παραδεχθεί την ήττα του και επιδιώκει την ακύρωση ή την ανατροπή των αποτελεσμάτων μέσω προσφυγών στη δικαιοσύνη και ανακαταμετρήσεων σε έναν αριθμό πολιτειών, υποστηρίζοντας χωρίς να το τεκμηριώνει ότι έγινε εκλογική νοθεία.

Η προσπάθεια αυτή, η οποία χαρακτηρίζεται από τους επικριτές του μια απαράμιλλη προσπάθεια από έναν απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ να ανατρέψει την βούληση των ψηφοφόρων, δεν χαίρει επιτυχίας. Η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ έχει υποστεί μια σειρά από νομικές ήττες και φαίνεται ότι έχει αποτύχει να πείσει σημαντικούς Ρεπουμπλικανούς σε πολιτείες στις οποίες έχασε στις εκλογές, όπως το Μίσιγκαν, να στηρίξουν τις αθεμελίωτες θεωρίες του συνωμοσίας.

Ο Τραμπ, στα πρώτα δημόσια σχόλια που κάνει εδώ και μέρες για το εκλογικό αποτέλεσμα, δήλωσε ξανά: «Κέρδισα» νωρίτερα χθες κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στον Λευκό Οίκο για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων.

Δικαστικό «στοπ» την Πενσιλβάνια

Ένας ομοσπονδιακός δικαστής απέρριψε χθες Σάββατο μια αγωγή της εκστρατείας επανεκλογής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η οποία επιδίωκε να ακυρώσει εκατομμύρια επιστολικές ψήφους στην Πενσιλβάνια, επιφέροντας μεγάλο πλήγμα στις απόπειρες του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα να ανατρέψει την ήττα του από τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Ο δικαστής Μάθιου Μπραν στο Γουίλιαμσπορτ της Πενσιλβάνια, χαρακτήρισε «αστήρικτα τα νομικά επιχειρήματα» των εναγόντων, κάνοντας λόγο για «αναπόδεικτες κατηγορίες».

Ο Μπραν πρόσθεσε ότι ο ίδιος «δεν έχει καμία εξουσία να αφαιρέσει το δικαίωμα ψήφου κανενός ατόμου, πόσο μάλλον εκατομμυρίων πολιτών».

Ο δικηγόρος του Τραμπ Ρούντι Τζουλιάνι δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Ήττα και στο Μίσιγκαν

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρέθηκε αντιμέτωπος με ακόμη μια αποτυχία στην προσπάθειά του να ανατρέψει την ήττα του στις εκλογές καθώς οι νομικές αρχές του Μίσιγκαν δήλωσαν ότι δεν θα μπουν στη διαδικασία να αναιρέσουν τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στην πολιτεία.

Δύο Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες υποσχέθηκαν να ακολουθήσουν την «κανονική διαδικασία» σε ό,τι αφορά την επικύρωση των ψήφων κατόπιν συνάντησης στον Λευκό Οίκο.

Επικύρωση νίκης Μπάιντεν στη Τζόρτζια

Επιπλέον, το αποτέλεσμα στην Τζόρτζια, όπου επικράτησε με οριακή διαφορά ο Τζο Μπάιντεν, επέφερε άλλο ένα πλήγμα στο εγχείρημα του Τραμπ.

Μετά από ένα «μπρος – πίσω» σχετικά με το τελικό αποτέλεσμα, ο υπουργός Εσωτερικών της Τζόρτζια Μπραντ Ράφενσμπεργκερ, πιστοποίησε ότι ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν εξασφαλίσε τους 16 εκλέκτορες της Πολιτείας αυτής.

Πιέσεις να αρχίσει η επίσημη μεταβίβαση εξουσίας

Στο μεταξύ αυξάνονται οι πιέσεις στον Τραμπ να αρχίσει την διαδικασία της επίσημης μεταβίβασης της εξουσίας, με λίγο περισσότερους Ρεπουμπλικάνους να εγείρουν αμφιβολίες για τους ανυπόστατους ισχυρισμούς του για εκλογική νοθεία.

Υπάρχει «ο σωστός δρόμος και ο λάθος δρόμος» για τον Τραμπ να αμφισβητήσει αυτό που θεωρεί εκλογικές παρατυπίες, σημειώνει η Σούζαν Κόλινς, η Γερουσιαστής του Μέιν, σε ανακοίνωσή της. «Ο σωστός δρόμος είναι η συγκέντρωση αποδείξεων και οι προσφυγές στα δικαστήριά μας. Ο λάθος είναι η απόπειρα να ασκηθούν πιέσεις σε πολιτειακούς εκλογικούς αξιωματούχους».

Η Αρχή Γενικών Υπηρεσιών, της οποίας ηγείται πρόσωπο διορισμένο από τον Τραμπ, εξακολουθεί να μην έχει αναγνωρίσει τη νίκη του Μπάιντεν, εμποδίζοντας την ομάδα του νεοεκλεγέντα προέδρου να αποκτήσει πρόσβαση στα κυβερνητικά γραφεία και χρηματοδότηση που παρέχεται συνήθως σε μια νεοεκλεγείσα κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα επικριτές του Τραμπ δηλώνουν ότι η άρνησή του να παραδεχθεί την ήττα του έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια και στις προσπάθειες αναχαίτισης της πανδημίας της COVID-19, η οποία έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο 250.000 Αμερικανών.

Το αιφνίδιο αίτημα του υπουργείου Οικονομικών για επιστροφή από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πιστώσεις που αποσκοπούσαν στην υποστήριξη δανείων στις επιχειρήσεις προκάλεσε μια δριμεία αντίδραση από την ομάδα του Μπάιντεν χθες, η οποία χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «βαθειά ανεύθυνη» δεδομένης της αύξησης των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού και των νέων lockdown στις ΗΠΑ.

Το Twitter θα παραδώσει τον λογαριασμό @POTUS στον Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου

Το Twitter Inc θα μεταφέρει τον έλεγχο του λογαριασμού @POTUS στη διοίκηση του Τζο Μπάιντεν, στις 20 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Ο λογαριασμός @POTUS είναι ο επίσημος λογαριασμός του προέδρου των ΗΠΑ και είναι διαφορετικός από τον λογαριασμό @realDonaldTrump που χρησιμοποιεί ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για να στέλνει τα tweet του.

«Το Twitter προετοιμάζεται αυτή τη στιγμή για να στηρίξει τη μετάβαση των θεσμικών λογαριασμών του Λευκού Οίκου στο Twitter, στις 20 Ιανουαρίου του 2021. Όπως κάναμε κατά την προεδρική μετάβαση το 2017, η διαδικασία θα γίνει σε στενή συνεργασία με τα Εθνικά Αρχεία και Μητρώα», επιβεβαίωσε σήμερα η εταιρεία στο Reuters.

Το Twitter θα παραδώσει, επίσης, και άλλους λογαριασμούς του Λευκού Οίκου, όπως τους @FLOTUS, @VP και @whitehouse, την ημέρα της ορκομωσίας.

Τις εξελίξεις αυτές μετέδωσε νωρίτερα το Politico, το οποίο προσέθεσε πως η διαχείριση του @POTUS δεν απαιτεί την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των ομάδων των Τραμπ και Μπάιντεν.