Τρεις επιχειρηματικοί κλάδοι που θα αλλάξουν ριζικά με τo «Διαδίκτυο των Πραγμάτων»

Τρεις επιχειρηματικοί κλάδοι που θα αλλάξουν ριζικά με τo «Διαδίκτυο των Πραγμάτων»

Περισσότερες από 26 δισ. συσκευές θα είναι μέχρι το 2020 συνδεδεμένες με το διαδίκτυο, μεταμορφώνοντας το επιχειρείν σε αρκετούς τομείς.

Το διαδίκτυο των πραγμάτων ως όρος περιγράφει ένα ασύρματο δίκτυο «πραγμάτων» που εμπεριέχουν ενσωματωμένη τεχνολογία ώστε να επικοινωνούν χωρίς ανθρώπινη διάδραση. Για παράδειγμα, ένα «πράγμα» μπορεί να είναι μια ασύρματη οθόνη αρτηριακής πίεσης, ένας αισθητήρας σε μια γραμμή παραγωγής, ή μια ταμπελίτσα σε ένα ρούχο σε κατάστημα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Gartner, μέχρι το 2020 θα υπάρχουν πάνω από 26 δισ. ασύρματες συσκευές συνδεδεμένες με το διαδίκτυο. Δεδομένου ότι αυτός ο αριθμός το 2009 ήταν μικρότερος από 1 δισεκατομμύριο, είναι σαφές ότι το διαδίκτυο διέρχεται μιας εκρηκτικής ανάπτυξης σε σχέση με τα διασυνδεδεμένα «πράγματα».

Με αυτή την ανάπτυξη, είναι δεδομένο ότι ολοένα και περισσότεροι κλάδοι θα εκμεταλλευτούν τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Ιδού τρεις εξ’ αυτών:

Υγειονομική περίθαλψη
Η υγειονομική περίθαλψη είναι ένας από τους πιο πολλά υποσχόμενους κλάδους, έχοντας το δυναμικό να βελτιώσει την υγεία, την ασφάλεια και την περίθαλψη δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Με ασύρματα ιατρικά εργαλεία και συσκευές, τα νοσοκομεία είναι σε θέση να συλλέγουν, να καταχωρούν και να αναλύουν δεδομένα με μεγαλύτερη ταχύτητα και ακρίβεια. Αυτό βοηθά το ιατρικό προσωπικό να εφαρμόσει με μεγαλύτερη επιτυχία τη διάγνωση και τη θεραπεία.

Οι φορετές συσκευές και οι συσκευές καταγραφής δεδομένων για ασθενείς γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς, εφόσον έχουν τη δυνατότητα μετάδοσης σε πραγματικό χρόνο των δεδομένων υγείας τους, από το σπίτι στο ιατρικό προσωπικό. Επιπλέον, οι φορετές συσκευές τυγχάνουν ολοένα και περισσότερο της προσοχής των ηλικιωμένων και των χρόνια νοσούντων. Με το πάτημα ενός κουμπιού, μπορεί κάποιος να ενημερώσει για την ύπαρξη μιας κατεπείγουσας ιατρικής κατάστασης.

Μεταποίηση
Ο μηχανολογικός εξοπλισμός και η μεταποίηση ήταν ένας από τους πρώτους κλάδους που εκμεταλλεύθηκαν την τεχνολογία του διαδικτύου των πραγμάτων. Επί της παρούσης, δισεκατομμύρια ασύρματων συσκευών και αισθητήρων είναι συνδεδεμένες μέσω δικτύου σε εργοστάσια σε όλο τον κόσμο. Τα βιομηχανικά δίκτυα καθιστούν τις καθημερινές λειτουργίες «εξυπνότερες» με πολλούς τρόπους. Για να θέσουν σε εφαρμογή ένα «έξυπνο» σύστημα μεταποίησης, οι εταιρείες ενσωματώνουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία στις διαδικασίες και τα συστήματά τους.

Η αρτοβιομηχανία King’s Hawaiian, για παράδειγμα, διπλασίασε την παραγωγή της εγκαθιστώντας 11 συνδεδεμένες μηχανές σε ένα νέο εργοστάσιο, με τις οποίες οι εργαζόμενοι απέκτησαν πρόσβαση σε δεδομένα πραγματικού χρόνου για την παρακολούθηση της απόδοσης. Το σύστημα συνδέεται με το διαδίκτυο, και μπορεί έτσι να ελεγχθεί και να λειτουργήσει από ένα απομακρυσμένο κέντρο λειτουργίας. Συνολικά, το διαδίκτυο των πραγμάτων έχει τη δυνατότητα να καταστήσει την παραγωγή ταχύτερη, πιο αποτελεσματική και πιο κερδοφόρα.

Λιανική πώληση
Με τα επιτεύγματα της τεχνολογίας του διαδικτύου των πραγμάτων, τα καταστήματα λιανικής πώλησης μπορούν να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο τόσο τα αποθέματά όσο και τους πελάτες τους. Η κινητή διαδικτυακή τεχνολογία έχει δώσει στα καταστήματα τα εργαλεία ώστε αυτά να προσφέρουν μια πιο προσωποποιημένη εμπειρία αγορών, συλλέγοντας δημογραφικά και άλλα στοιχεία για κάθε πελάτη. Με την άμεση χρήση αυτών των δεδομένων, οι πωλητές μπορούν να κάνουν εξειδικευμένες και εξατομικευμένες συστάσεις και προσφορές στον πελάτη, αυξάνοντας την πιθανότητα αγοράς.

Παράλληλα, το διαδίκτυο των πραγμάτων καθιστά ευκολότερη τη διαχείριση των αποθεμάτων, αναβαθμίζοντας συνολικά τη λειτουργία των καταστημάτων έναντι των διαδικτυακών ανταγωνιστών τους.