Τρεις εταιρείες που κάνουν τη διαφορά στο Fashion & Beauty

Τρεις εταιρείες που κάνουν τη διαφορά στο Fashion & Beauty
Μεγαλώνουν και αναπτύσσονται διατηρώντας μηδενικό δανεισμό και χωρίς έκθεση σε προμηθευτές, κερδίζοντας επάξια μια θέση ανάμεσα στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες της χώρας.

Αντίστροφή πορεία από τον μέσο όρο των εμπορικών επιχειρήσεων, και ειδικά εκείνων που ασχολούνται με τον τομέα της μόδας και της ομορφιάς, ακολουθεί στα χρόνια της κρίσης μια μικρή επίλεκτη ομάδα webbanki.ru, η οποία φιγουράρει ανάμεσα στις 30 ταχύτερες αναπτυσσόμενες ελληνικές εταιρείες κατά την τελευταία τριετία.

Η Αττικά Πολυκαταστήματα, η οποία αναπτύσσει την ομώνυμη αλυσίδα στην Ελλάδα, η Calin A.E., η οποία διαχειρίζεται τα διεθνή brands του ιταλικού ομίλου Calzedonia στη χώρα, αλλά και η Estée Lauder Hellas, προϊόν της σύμπραξης του ελληνικού ομίλου Σαράντη και του ομώνυμου πολυεθνικού κολοσσού καλλυντικών, ξεχωρίζουν ως νέες είσοδοι στη λίστα που καταρτίζει το Fortune για το 2017. Είναι εντυπωσιακό δε πώς και οι τρεις επιχειρήσεις μεγαλώνουν και αναπτύσσονται διατηρώντας μηδενικό δανεισμό και χωρίς έκθεση σε προμηθευτές, κερδίζοντας μια θέση ανάμεσα στις πιο υγιείς εταιρείες της χώρας.

Σε μια αγορά που συρρικνώνεται διαρκώς από το 2009 έως σήμερα, χωρίς εμφανή σημάδια επιστροφής σε τζίρους παλαιότερων εποχών, και σε μια οικονομία που το 2015 κεραυνοβολήθηκε από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων, το παραπάνω επίτευγμα, ιδίως για επιχειρήσεις που ασχολούνται με το εμπόριο ειδών τα οποία δεν θεωρούνται «ανελαστικές δαπάνες», δεν είναι μια απλή υπόθεση. «Οι ευκαιρίες δεν λείπουν» συνομολογούν οι διοικήσεις και των τριών εταιρειών, απαντώντας στο κεντρικό ζήτημα ανάπτυξης μέσα σε μια φθίνουσα οικονομία.

Τα μερίδια αγοράς και η μεγέθυνση των εν λόγω οργανισμών κερδήθηκαν μέσα από συντονισμένη προσπάθεια, καλή διαχείριση και οικονομική ευρωστία. Όσο ο βαθμός συγκέντρωσης στην ελληνική αγορά αυξάνει, τόσο επιχειρήσεις που διαθέτουν προϊόν και ρευστότητα κατακτούν νέα εδάφη.

ΑΤΤΙΚΑ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ Νo 07
Τα εγκαίνια του πρώτου πολυκαταστήµατος Attica στο CityLink το µακρινό και εύρωστο 2005 πραγµατοποιήθηκαν υπό ένα ανέφελο οικονοµικό κλίµα. Δώδεκα χρόνια μετά η εταιρεία, που ελέγχει πλέον πέντε πολυκαταστήµατα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, συγκαταλέγεται ανάµεσα στις 50 µεγαλύτερες εµπορικές επιχειρήσεις της χώρας, καταγράφοντας αύηση πωλήσεων 22,1% και λειτουργικών κερδών 30,4%. Το concept των Αττικών Πολυκαταστηµάτων µπορεί να µην ήταν πρωτόγνωρο, αλλά σαφώς εκσυγχρόνισε την αντίληψη του µέσου καταναλωτή. Τη διαφορά, ωστόσο, έκανε η στρατηγική της ηγετικής οµάδας.

Οι βασικοί µέτοχοι (όμιλος Folli Follie και οι επιχειρηματίες Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, Κωνσταντίνος Τσουβελεκάκης, Αλέξανδρος Σγουμπόπουλος), έµπειροι και επιτυχηµένοι στον τοµέα της ένδυσης και του λιανεµπορίου, διέγνωσαν ότι έλειπε από την αγορά ένας µοντέρνος λιανικός χώρος ευρείας κλίµακας. Γνώριζαν, επίσης, ότι για την επιτυχία ενός νέου εµπορικού εγχειρήµατος απαιτούνται η κατάλληλη τοποθεσία και η σωστή διαχείριση του στοκ των εµπορευµάτων. Η θέση του πρώτου αθηναϊκού πολυκαταστήµατος εξασφάλιζε υψηλή προβολή εντός του CityLink, ενός από τα πιο κεντρικά σηµεία της Αθήνας, ενώ οι επόµενες επεκτάσεις προσανατολίστηκαν στα µεγαλύτερα εµπορικά κέντρα της χώρας (Golden Hall, The Mall Athens στην Αθήνα, Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη, όλα της Lamda Development), τα οποία, κατά τεκµήριο, προσέφεραν υψηλή επισκεψιµότητα. Το 2017 η εταιρεία υλοποιεί επενδύσεις που αγγίζουν τα 10 εκατ. ευρώ, με σκοπό τόσο την ενίσχυση των υφιστάμενων δραστηριοτήτων όσο και την προσθήκη νέων.

 

Ήδη, ο όμιλος απέκτησε μετοχική θέση της τάξης του 10% στην υπό εξυγίανση αλυσίδα Καλογήρου καταβάλλοντας 1,4 εκατ. ευρώ, ενώ διατηρεί option για την απόκτηση ενός 10% ακόμα. Πέραν της συμμετοχής στην Καλογήρου, τα Αττικά Πολυκαταστήματα προχωρούν στη δημιουργία ενός μίνι δικτύου καταστημάτων της φίρμας Armani Exchange. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Ηλία Κούκουτσα, σε συμφωνία με τον ξένο οίκο άνοιξε το πρώτο αυτόνομο σημείο της συγκεκριμένης φίρμας εντός του Golden Hall, ενώ αναμένεται να λειτουργήσουν άλλα δύο καταστήματα, ένα στο The Mall και ένα shop in a shop στο πολυκατάστημα Attica που εδράζεται στην οδό Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, τα Αττικά Πολυκαταστήματα άρχισαν την ανακαίνιση του παλαιότερου πολυκαταστήματός στο CityLink, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2018 και να απαιτήσει κεφάλαια της τάξης των τεσσάρων εκατ. ευρώ. Στα μέσα του 2018 αναμένεται να ολοκληρωθεί και η εγκατάσταση του νέου συστήματος SAP, για το οποίο επενδύθηκαν τρία εκατ. ευρώ. Επιπλέον, ο όμιλος μελετά την επέκτασή του στον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου. Ήδη έχει δημιουργήσει το online κατάστημα Attica Beauty μαζί με τη συνδεδεμένη εταιρεία Carelab, στο οποίο φιλοξενούνται καλλυντικά προϊόντα επιλεκτικής διανομής, αλλά και παραφαρμακευτικά προϊόντα. Εξετάζει την πιθανότητα, ωστόσο, δημιουργίας online καταστήματος και για τα είδη ένδυσης, το οποίο, σύμφωνα με τον Ηλία Κούκουτσα είναι ένα project για την προσεχή διετία. Σε πρώτη φάση, η εταιρεία προχωρά στην αναβάθμιση του site της, ώστε να παρέχει υπηρεσία pick&collect από το φυσικό της δίκτυο. Άλλωστε διατηρεί μηδενικό δανεισμό και ρευστότητα της τάξης των 35-40 εκατ. ευρώ, που της επιτρέπει να επεκτείνεται.

Δείτε σε βίντεο τη δήλωση του Ηλία Κούκουτσα

CALIN Α.Ε. Νo 20
Άρχισε να δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά πριν από 23 χρόνια εκπροσωπώντας την Calzedonia, καθιστώντας την Ελλάδα τρίτη τη τάξει αγορά μετά την Ιταλία και την Ισπανία ανάμεσα στις χώρες όπου επεκτάθηκε ο ισχυρός ιταλικός όμιλος. Ο λόγος για την Calin, τη μοναδική μεικτή εταιρεία που έχει σχηματίσει διεθνώς η Calzedonia με τοπικό συνεργάτη, δηλαδή το δίδυμο των Ιωσήφ Κολλάρου και Μάρκο Καρλότι. Οι δύο τους ελέγχουν το 63% της Calin, με το 37% να ανήκει στους Ιταλούς, ενώ διαθέτουν option αυτό το ποσοστό να αυξηθεί στο 80%.

Η «γενναιοδωρία» του ιταλικού γκρουπ, ωστόσο, προήλθε μέσα από τις επιδόσεις της Calin, η οποία αναπτύσσει σταθερά εδώ και χρόνια τα brands Calzedonia και Intimissimi, την αλυσίδα Tezenis και το πιο πρόσφατο brand Falconeri, όλα αφιερωμένα στην έσω ένδυση, τα εσώρουχα, τα μαγιό και τις κάλτσες. «Από το 2009 και μετά, οπότε σηματοδοτείται η έναρξη της κρίσης, η Calin συνέχισε να αναπτύσσεται κόντρα σε ό,τι συνέβαινε στην αγορά, τόσο μέσω επεκτάσεων όσο και μέσω οργανικής ανάπτυξης» σημειώνει ο πρόεδρός της Ιωσήφ Κολλάρος. Το δίκτυο καταστημάτων που διαχειρίζεται η Calin ανέρχεται σε 130 σημεία πώλησης πανελλαδικά, εκ των οποίων 69 ανήκουν στην εταιρεία και 61 σε συνεργάτες franchisees. Στην τριετία 2014-2016 παρουσίασε αύξηση πωλήσεων κατά 9,1% και λειτουργικών κερδών κατά 14%, έχοντας μηδενικό δανεισμό.

«Η αντοχή μας οφείλεται στη νοικοκυροσύνη μας» αναφέρει ο Ιωσήφ Κολλάρος. Δεν απλουστεύει, ωστόσο εκτιμά ότι η ορθολογική ανάπτυξη και η σωστή προϊοντική πρόταση από άποψη τιμής και ποιότητας στάθηκαν βασικά σημεία επιτυχίας της εταιρείας. «Προτάσσουμε επίσης την εξυπηρέτηση εντός του δικτύου μας, και αυτό το εξασφαλίζουμε μέσω της εκπαίδευσης του προσωπικού».

Υποστηρίζει επίσης ότι ένας καλά αμειβόμενος εργαζόμενος στον οποίο δίνονται οικονομικά κίνητρα αποδίδει, γι’ αυτό, «κόντρα στην πρακτική της αγοράς», η Calin παρέχει ικανοποιητικούς μισθούς στους 448 υπαλλήλους της. Η τακτική της αποδίδει, και στην τρέχουσα χρήση οι πωλήσεις «τρέχουν» με ρυθμό 4,5%, γεγονός που επιτρέπει στη διοίκηση να προβλέπει κύκλο εργασιών της τάξης των 52-53 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, και ενώ η αγορά συγκεντρώνεται στα χέρια λιγότερων και ισχυρότερων, η Calin σχεδιάζει το νέο επενδυτικό της πλάνο με ορίζοντα το 2020. Στην προσεχή τριετία, λοιπόν, αναμένεται να προσθέσει τρία νέα σημεία στην αλυσίδα Calzedonia, τέσσερα σημεία στην αλυσίδα Intimissimi και ακόμη τέσσερα καταστήματα στην αλυσίδα Tezenis στην Ελλάδα.

Δείτε σε βίντεο τη δήλωση του Ιωσήφ Κολλάρου 

ΕΣΤΕ ΛΩΝΤΕΡ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. Νo 27
Η παλαιότερη και πλέον εμβληματική συνεργασία του ομίλου Σαράντη στην ελληνική αγορά αφορά τη σχέση του με τον αμερικανικό πολυεθνικό κολοσσό καλλυντικών Estée Lauder. Μέσω της εταιρείας ZETA, o πατέρας των σημερινών βασικών μετόχων του ομίλου, Γρηγόρη και Κυριάκου Σαράντη, συνέστησε στην ελληνική αγορά τα διάσημα πλέον αμερικανικά προϊόντα. Η συνεργασία με την Estée Lauder, ωστόσο, μετεξελίχθηκε το 2000, ύστερα από πρωτοβουλία του προέδρου του ομίλου, Γρηγόρη Σαράντη, σε σχέση κοινοπραξίας η οποία εξυπηρετεί τις αγορές της Ελλάδας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, προσφέροντας στον ελληνικό όμιλο μεγαλύτερη ασφάλεια, ευελιξία αλλά και κερδοφορία, γεγονός που κάνει τους ιθύνοντες να αισθάνονται σιγουριά για το μέλλον.

Τα χρόνια που πέρασαν ο όμιλος συνέχισε να αναπτύσσεται με τα ίδια προϊόντα, αλλά η θυγατρική του δεν έπαψε να μεγαλώνει ισόρροπα. Εκτός από την Estée Lauder, αντιπροσωπεύει επίσης ισχυρά ονόματα από γνωστούς διεθνείς οίκους αρωμάτων, καθώς και εξειδικευμένα προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς. Για παράδειγμα, το 2014 απέκτησε την αντιπροσωπεία των κρεμικών σκευασμάτων LaPrairie, ενώ στο χαρτοφυλάκιό του φιγουράρουν τα προϊόντα με τις επωνυμίες Prada, Nina Ricci, Cartier, Carolina Herrera, Trussardi και Pupa.

Κατά την τελευταία τριετία, η εταιρεία, που αποτελεί τον κύριο άξονα δραστηριοποίησης στην επιλεκτική διανομή καλλυντικών, αύξησε τις πωλήσεις της κατά 6,6% και τη λειτουργική κερδοφορία της κατά 4,7%, ενώ διατήρησε μηδενικό τον δανεισμό της. Η επίδοση βασίζεται ασφαλώς στα ισχυρά brands του χαρτοφυλακίου της, αλλά αυτά δεν θα ήταν αρκετά αν δεν υπήρχε η κατάλληλη υποστήριξη.

Την τελευταία οκταετία εκτιμάται ότι η επιλεκτική αγορά καλλυντικών έχει χάσει το 20% περίπου της αξίας της στην Ελλάδα, ως απόρροια της κρίσης και της μετακίνησης των καταναλωτών σε φθηνότερες κατηγορίες. Η υπερπήδηση αυτού του χάσματος και η επίτευξη ανάπτυξης είναι αποτέλεσμα τόσο της κατάλληλης τοποθέτησης και των εμπορικών πολιτικών που ακολούθησε η διοίκηση της εταιρείας, όσο και της αξιοποίησης των ευκαιριών που δημιούργησε η κρίση, όπου διάφορα brands έμειναν «ορφανά», και αρκετοί ανταγωνιστές γονάτισαν από την έλλειψη ρευστότητας. Πέραν της ηγετικής παρουσίας του σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη, ο όμιλος Σαράντη διατηρεί πάντοτε σχέδια περαιτέρω διεθνοποίησής του.

* To άρθρο δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα. 

Если Вам требуется займ на карту без отказа уже сегодня, то здесь вы всегда сможете подобрать лучший вариант.