Τρεις νέες συμφωνίες για την Energean Oil & Gas στο Ισραήλ

Τρεις νέες συμφωνίες για την Energean Oil & Gas στο Ισραήλ
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Energean Oil & Gas Μαθιός Ρήγας φωτογραφίζεται με φόντο το γεωτρύπανο στα εγκαίνια του πρώτου ελληνικού γεωτρύπανου «Energean Force», στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, την Πέμπτη 02 Απριλίου 2015. Πλώρη για τον κόλπο της Καβάλας βάζει αυτήν την εβδομάδα το πρώτο ελληνικό γεωτρύπανο «Energean Force», από το Πέραμα όπου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες μετασκευής του, προκειμένου να ξεκινήσει πρόγραμμα γεωτρήσεων που έχει ως στόχο την αύξηση της παραγωγής από τα 2.000 βαρέλια στα επίπεδα των 5.000-10.000 βαρελιών ημερησίως. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Έσοδα 3 δισ. αναμένει η εταιρεία από τις συμφωνίες με τις οποίες εντείνει την παρουσία της στη χώρα ως προμηθευτής φυσικού αερίου.

Τρεις νέες συμφωνίες για πώληση φυσικού αερίου με τις εταιρίες Dorad Energy, Ramat Negev Energy και Ashdod Energy υπέγραψε στο Ισραήλ η Energean Oil & Gas, που έχει αναλάβει την εκμετάλλευση των υπεράκτιων κοιτασμάτων Karish και Tanin.

Όπως ανακοινώθηκε, η Dorad θα αγοράσει έως 6,75 δισ. κυβικά μέτρα αερίου τα επόμενα 14 χρόνια, ενώ οι άλλες δύο εταιρείες που ανήκουν στο γκρουπ Edeltech, στο ίδιο διάστημα, θα προμηθευτούν έως 2,65 δισ. κυβικά μέτρα.

Σε δηλώσεις του, ο διευθύνων σύμβουλος της Energean, Μαθιός Ρήγας, εκφράζει την ικανοποίησή του για τη σύναψη των συμφωνιών και τονίζει ότι ο ιδιωτικός τομέας του Ισραήλ επωφελείται από τις ανταγωνιστικές τιμές που προσφέρει η εταιρεία, διασφαλίζοντας τις προμήθειες αερίου για τα προσεχή χρόνια. Επισημαίνει, δε, ότι με τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μέχρι στιγμής με τις εταιρίες Dalia, Dorad και Edeltech διασφαλίζεται η διάθεση έως 33 δισ. κυβικών μέτρων αερίου και έσοδα ύψους 3 δισ. δολαρίων που «προστατεύονται» από συμβάσεις take or pay.

Εκ μέρους της Dorad, ο πρόεδρος της εταιρείας Erez Halfon σημείωσε ότι η συμφωνία θα επιτρέπει την επέκταση του δυναμικού ηλεκτροπαραγωγής της εταιρείας και τη διείσδυση σε νέες περιοχές. Από την πλευρά των Ramat Negev και Ashdod ανακοινώθηκε ότι η συμφωνία συμβάλει στη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού με φυσικό αέριο.