Τρεις συμβουλές για να …σαρώσετε στην επόμενη συνέντευξή σας για δουλειά

Τρεις συμβουλές για να …σαρώσετε στην επόμενη συνέντευξή σας για δουλειά

Μικρά μυστικά που θα απογειώσουν την καριέρα σας. 

του Νταν Σβάμπελ

Μπορεί πλέον να έχουν καθιερωθεί νέες τεχνολογίες και συστήματα για την πρόσληψη εργαζομένων, αλλά πάντα θα πρέπει να περνάμε κι από τουλάχιστον μία συνέντευξη για να εξασφαλίσουμε μια δουλειά. Κανένα βιογραφικό και κανένα ρομπότ δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη συζήτηση πρόσωπο-με-πρόσωπο μεταξύ ενός υποψηφίου και ενός διευθυντή προσλήψεων.

Ιδού τα τρία δικά μου tips για να σαρώσετε στην επόμενη συνέντευξή σας.

  1. Χρησιμοποιήστε συγκεκριμένα παραδείγματα

Πριν τη συνέντευξή σας, σημειώστε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις όπου εφαρμόσατε τις δεξιότητές σας σε μια προηγούμενη εταιρεία. Αν και το βιογραφικό σας περιέχει μια λίστα των καθηκόντων και των δραστηριοτήτων σας σε κάθε εταιρεία, στη συνέντευξη θα πρέπει να μιλήσετε για τα αποτελέσματα που επιτύχατε και το τι διδάγματα αντλήσατε από κάθε εμπειρία σας. Τα συγκεκριμένα παραδείγματα θα επιτρέψουν στον διευθυντή προσλήψεων να σας πάρει στα σοβαρά και να αρχίσει να συνδέει αυτά που έχετε κάνει στο παρελθόν και αυτά που θα κάνετε στον νέο σας ρόλο.

  1. Αφηγηθείτε την ιστορία σας με ελκυστικό τρόπο

Ο στόχος σας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης είναι να αφηγηθείτε με τέτοιο τρόπο τα βήματα της καριέρας σας ώστε να βγάζουν νόημα, και να εξηγήσετε γιατί η συγκεκριμένη εταιρεία θα σας βοηθήσει να αναπτυχθείτε περαιτέρω. Πριν τη συνέντευξη, ξανακοιτάξτε το βιογραφικό σας και σημειώστε τα σημεία σύνδεσης μεταξύ των εταιρειών για τις οποίες έχετε εργαστεί. Για παράδειγμα, εάν είχατε μια δουλειά στο email μάρκετινγκ και μια άλλη στο social media μάρκετινγκ, μπορείτε να υποστηρίξετε ότι αλλάξατε δουλειές επειδή θέλατε να επεκτείνετε τις γνώσεις σας και θεωρήσατε τα κοινωνικά μέσα ως έναν ανερχόμενο νέο κλάδο.

  1. Ρωτήστε τις σωστές ερωτήσεις

Εκτός απ’ το να απαντήσετε στις ερωτήσεις που θα σας θέσουν γύρω από την εμπειρία σας, είναι σίγουρο ότι θα θέλετε και να ρωτήσετε πράγματα που σχετίζονται με τη δυναμική της ομάδας και την κουλτούρα της εταιρείας. Τι θα περιλαμβάνει η συγκεκριμένη θέση σε καθημερινή βάση; Πώς θα εξελιχθεί ο ρόλος σας στο μέλλον; Μην ρωτήσετε κατευθείαν για λεφτά – αυτό θα δείξει ότι ο μόνος λόγος που θέλετε τη δουλειά είναι για τα χρήματα. Αντίθετα, θέστε ερωτήσεις που σχετίζονται με το περιβάλλον και την κατεύθυνση της εταιρείας. Θα σας δοθεί σίγουρα η ευκαιρία να συζητήσετε το ζήτημα των απολαβών σας σε επόμενη φάση της διαδικασίας.

Πηγή: fortune.com