Τρεις στις 10 ζώνες στην Ελλάδα παραμένουν χωρίς νέες αντικειμενικές

Τρεις στις 10 ζώνες στην Ελλάδα παραμένουν χωρίς νέες αντικειμενικές

Οι αποκλίσεις των εκτιμητών σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν ακόμη και το 50%.

Χωρίς νέες αντικειμενικές αξίες παραμένει το 30% της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι εισηγήσεις των εκτιμητών παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις σε ορισμένες περιοχές, ενώ στη διαδικασία εμπλέκονται και τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν μηνύματα για να ξεκαθαρίσουν ποιες περιοχές όπου υπάρχουν πολύ μεγάλες αποκλίσεις ως και 50% θα εξαιρεθούν, ούτως ώστε να δημιουργηθεί ο αλγόριθμος που θα βγάλει τις τιμές ζώνης σε όλη την Ελλάδα.

Με βάση της πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, οι αποκλίσεις αυτές εμφανίζονται στις 3.000 από τις 10.000 τιμές ζώνης στην Ελλάδα, και η γραφειοκρατική διαδικασία που απαιτείται για να ολοκληρωθεί το έργο είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα.

Η όποια καθυστέρηση δημιουργηθεί, θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην φορολόγηση, και κυρίως τον ΕΝΦΙΑ, ενώ συνολικά 20 φόροι, χαμένοι εκτιμάται ότι θα είναι όσοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητα σε περιοχές με σημερινή τιμή ζώνης 750 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, 1.000 ευρώ και 1.500 ευρώ. Στις περιοχές αυτές ο ΕΝΦΙΑ θα αυξηθεί από 3,5% έως 21,6%.

Σε αρκετές περιοχές του κέντρου των Αθηνών οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα στις περιοχές: Μετς, Κουκάκι, Πετράλωνα, Παγκράτι (πλησίον του Καλλιμάρμαρου), Μεταξουργείο και Κεραμεικός οι τιμές ζώνης αυξάνονται σύμφωνα με τις εισηγήσεις που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομικών. Όπως επίσης αυξάνονται και στις λαϊκές περιοχές, εξέλιξη που θα προκαλέσει αύξηση του ΕΝΦΙΑ κατά 3,5%. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που η τιμή ζώνης στη Δραπετσώνα ανέλθει στα 780 ευρώ από 700 ευρώ που είναι σήμερα, θα οδηγήσει σε αύξηση του ΕΝΦΙΑ κατά 3,5%. Και αυτό θα συμβεί καθώς αλλάζει ο συντελεστής υπολογισμού του κύριου φόρου του ΕΝΦΙΑ από τα 2,80 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο αυξάνεται στα 2,90 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και σε περιοχές του δεύτερου και τρίτου διαμερίσματος Αθηνών (όπως είναι το Μεταξουργείο), όπου από τα 900 ευρώ που είναι η κατώτατη τιμή ζώνης θα ανέλθει στα 1.100-1.200, προκαλώντας αυξήσεις κατά 21,6%.