«Τρεις-τέσσερις κούπες καφέ την ημέρα, τον γιατρό τον κάνουν πέρα» λένε Βρετανοί ερευνητές

Η μετρημένη κατανάλωση καφέ δεν προκαλεί προβλήματα υγείας, αλλά μπορεί να κάνει και καλό στον οργανισμό, αναφέρει η έκθεση.

Στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση δημοσιεύεται η έκθεση των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, οι οποίοι συνέλεξαν και ανέλυσαν στοιχεία για την επίδραση που μπορεί να έχει ο καφές στον ανθρώπινο οργανισμό από περισσότερες από 200 επιμέρους μελέτες.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης, η μετρημένη κατανάλωση καφέ δεν προκαλεί προβλήματα υγείας και μάλιστα τρεις με τέσσερις κούπες καφέ την ημέρα -έως 400mg καφεΐνης συνολικά- μπορεί να κάνουν καλό στον οργανισμό.

Τα ευρήματα αναφέρουν πως όσοι πίνουν καφέ φαίνεται πως διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο νεφροπαθειών και εκδήλωσης κάποιων μορφών καρκίνου, ενώ έχουν επίσης μικρότερη πιθανότητα να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο. Συγκεκριμένα, σε σχέση με όσους δεν πίνουν καφέ, εκείνοι που καταναλώνουν τρεις κούπες την ημέρα φαίνεται να αντιμετωπίζουν μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων ή θανάτου λόγω καρδιακών προβλημάτων.

Παρ’ όλα αυτά, οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ότι δεν μπορούν να αποδείξουν πως η κατανάλωση καφέ είναι ο λόγος αυτών των μειωμένων πιθανοτήτων εκδήλωσης των παθήσεων. Ο καθηγητής Ιατρικής Πολ Ρόντερικ, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, δήλωσε ότι «παράγοντες όπως η ηλικία, το αν κάποιος καπνίζει ή όχι και το πόσο ασκείται κανείς μπορούν να επηρεάζουν την εκδήλωση αυτών των ασθενειών».

Από την άλλη πλευρά, η έκθεση επιβεβαιώνει ότι η μεγάλη κατανάλωση καφεΐνης (πάνω από 200mg την ημέρα) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι επιβλαβής.

Σχετικά άρθρα