Τρίτη φορά πρόεδρος της Συρίας ο Μπασάρ Αλ Άσαντ

Τρίτη φορά πρόεδρος της Συρίας ο Μπασάρ Αλ Άσαντ

«Οι Δυτικοί και οι Άραβες θα πληρώσουν πολύ ακριβά την υποστήριξή τους στην τρομοκρατία», προειδοποίησε ο Σύρος πρόεδρος κατά την ορκομωσία του.

Την τρίτη επταετή θητεία του στο «τιμόνι» της Συρίας ξεκινά σήμερα ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, μέσα σε έναν σκληρό, αδιέξοδο εμφύλιο πόλεμο που οδεύει προς τον τέταρτο χρόνο του, έχοντας κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 170.000 ανθρώπους.

Κατά την τελετή ορκομωσίας που διεξήχθη στο προεδρικό μέγαρο της Δαμασκού ο Άσαντ ορκίστηκε να τηρεί το Σύνταγμα και να προστατεύει τους πολίτες της χώρας ενώπιον των βουλευτών που μετείχαν σε έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου και παρουσία τουλάχιστον χιλίων προσκεκλημένων.

Ο Σύρος πρόεδρος άδραξε της ευκαιρίας κι έστειλε εκ νέου αυστηρό μήνυμα προς τους Άραβες και Δυτικούς ηγέτες, λέγοντας πως «οι Δυτικοί και οι Άραβες θα πληρώσουν πολύ ακριβά την υποστήριξή τους στην τρομοκρατία». Επικαλούμενος την αστάθεια που επικρατεί στο Ιράκ και σε άλλα σημεία της περιοχής, ο Άσαντ τόνισε ότι «σύντομα θα δούμε τις αραβικές χώρες, τις περιφερειακές και τις χώρες της Δύσης που στήριξαν την τρομοκρατία ότι θα πληρώσουν επίσης πολύ ακριβά» την υποστήριξη αυτή.

Ο Μπασάρ αλ-Ασαντ τόνισε ότι θα πολεμά την τρομοκρατία έως ότου αποκατασταθεί η ασφάλεια σε όλη τη Συρία, ότι θα συνεχίσει να προσφέρει «εθνική συμφιλίωση» σε όλους όσοι παραδίδουν τα όπλα τους και ότι η χώρα του αντιμετωπίζει μια «επίθεση από το εξωτερικό» που χρησιμοποιεί «τοπικά εργαλεία».

Ο εξτρεμισμός είναι δώρο για τον Ασαντ
«Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι πολύ ρευστή. Και δυστυχώς για τους Σύρους, αυτή η αστάθεια έχει εκτρέψει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας από τη Συρία. Θα πρέπει να επικεντρωθεί στο Ισλαμικό Κράτος; Στο Ιράκ; Στην Αίγυπτο; Στην Παλαιστίνη;», δηλώνει ο Σαμίρ Νάσαρ, μέλος του Συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης. «Πρέπει να ομολογήσουμε ότι ο Άσαντ κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να τεθεί σε μια (ευνοϊκή) θέση σε σύγκριση με το Ισλαμικό Κράτος και τον εξτρεμισμό», είπε ο Νάσαρ.

Διεθνείς αναλυτές θεωρούν ότι η άνοδος των τζιχανιστών ήταν ένα «δώρο» για τον Ασαντ, ο οποίος δεν σταμάτησε να αποκαλεί τους αντάρτες που μάχονται το καθεστώς του επί τρία έτη «τρομοκράτες» και στο εξής μπορεί να προσπαθήσει να παρουσιάσει τη Δαμασκό στα μάτια των χωρών της Δύσης ως προπύργιο κατά του εξτρεμισμού.

«Τους λέει: “Είμαι ο άνθρωπός σας στην περιοχή και μπορώ να αντιμετωπίσω τους τρομοκράτες και τους εξτρεμιστές, δώστε μου τη στήριξή σας και την αναγνώρισή σας», υποστηρίζει ο Νάσαρ.

Διαβάστε ακόμη:

Ο ΟΗΕ καλεί την Ευρώπη να δεχθεί 100.000 Σύρους πρόσφυγες

Ξεπερνούν τους 170.000 οι νεκροί στη Συρία

Το Χαλιφάτο, η Σάικς-Πικό και η επαναχάραξη του παγκόσμιου χάρτη