Η τρίτη γενιά υπολογιστών

Η τρίτη γενιά υπολογιστών

Η τεχνολογία ενσωματώνεται στη φυσική μας συμπεριφορά, με δεδομένα που ανταλλάσσονται σε πραγματικό χρόνο. Πώς ανταποκρίνονται οι εταιρείες;

 

του Θίοντορ Φόρμπαθ

Έχουμε εισέλθει σε μια νέα εποχή ενσωματωμένων υπολογιστών όπου τα σπίτια, τα αμάξια, τα καταστήματα, οι αγροί και τα εργοστάσια έχουν πλέον τη δυνατότητα να σκέφτονται, να αισθάνονται, να κατανοούν και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας. Δεν είναι επιστημονική φαντασία, αλλά η αρχή μιας νέας εποχής. Μπορεί οι περισσότεροι άνθρωποι να μην το συνειδητοποιούν ακόμα, αλλά ήδη υφιστάμεθα τις συνέπειες αυτού που αποκαλείται «τρίτη γενιά υπολογιστών». Σε μικρές αλλά σημαντικές δόσεις, μας βοηθούν να ζούμε ασφαλέστερα και με περισσότερη υγεία.

Η τεχνολογία ενσωματώνεται στη φυσική μας συμπεριφορά, με δεδομένα που ανταλλάσσονται σε πραγματικό χρόνο μεταξύ του ψηφιακού και του φυσικού κόσμου. Με αυτή τη δραματική αλλαγή της σχέσης μας με την τεχνολογία, οι εταιρείες μπορούν να προσαρμόσουν τα προϊόντα τους και τις υπηρεσίες τους.

Έχουμε ήδη δει πόλεις να γίνονται «εξυπνότερες» με την εγκατάσταση αισθητήρων που αυτοματοποιούν τη διαχείριση των χώρων στάθμευσης. Για την ενίσχυση της ασφάλειας σε αστικά περιβάλλοντα, ακουστικοί αισθητήρες σε συνδυασμό με αναλυτές ήχου και συντεταγμένων «ακούνε» για να εντοπίσουν το σημείο που υπάρχουν πυροβολισμοί. Μέσα σε 30 δευτερόλεπτα, οι ελεγκτές μπορούν να υπολογίσουν τον αριθμό των ατόμων που ανταλλάσσουν πυροβολισμούς, τις βολές που πέφτουν, ακόμα και τον τύπο των όπλων.

Διαβάστε ακόμη: Η ρομποτική πλευρά του εαυτού σας (βίντεο)

Ας αναλογιστούμε την περίθαλψη. Φορητές συσκευές μας επιτρέπουν να παρακολουθούμε τα βήματά μας, το κύκλο ύπνου μας, και τις θερμίδες που λαμβάνουμε έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι ακολουθούμε τις οδηγίες των γιατρών. Οι γονείς μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν πάνες με αισθητήρες υγρασίας που τους ενημερώνουν πότε είναι η ώρα για αλλαγή.

Για να κατανοήσουμε πόσο επαναστατική είναι η τρίτη γενιά υπολογιστών, πρέπει να δούμε πόσο έχουν εξελιχθεί. Η πρώτη γενιά ξεκίνησε όταν οι εταιρείες άρχισαν να ρυθμίζουν τη λειτουργία τους μέσω κεντρικών υπολογιστικών συστημάτων, περίπου 50 χρόνια πριν. Μετά εισήλθαμε στην εποχή του «προσωπικού» υπολογιστή στις δεκαετίες του 1980 και του ‘90 με την εμφάνιση του PC. Σε γενικές γραμμές οι υπολογιστές ήταν σταθεροί και δεν αντιλαμβάνονταν το περιβάλλον γύρω τους.

Η δεύτερη γενιά υπολογιστών ήρθε με τα κινητά τηλέφωνα και τους φορητούς υπολογιστές. Δισεκατομμύρια άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων μπορεί να μην είχαν πρόσβαση σε καθαρό νερό, ηλεκτρισμό ή ακόμα και στέγη, συνδέθηκαν ηλεκτρονικά. Οι προγραμματιστές δημιούργησαν κάθε λογής λογισμικά για τους χρήστες κινητών έναντι μιας μηνιαίας συνδρομής.

Καθώς η τρίτη γενιά εξελίσσεται, οι σχεδιαστές πρέπει να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών που θέλουν να πειραματιστούν με τη νέα τεχνολογία.

Διαβάστε επίσης: Η πίτσα σας μόλις… εκτυπώθηκε (βίντεο)

Συνήθως οι σχεδιαστές εστίαζαν την προσοχή τους στη μορφή και τη λειτουργία ενός προϊόντος. Παρότι αυτό είναι ακόμα σημαντικό, ο ορισμός της ουσιαστικής χρηστικότητας έχει διευρυνθεί σημαντικά και θα συνεχίσει να διευρύνεται. Αντί να δημιουργούν ένα προϊόν, οι σχεδιαστές θα χρειαστεί να φανταστούν ένα σύνολο από διασυνδεδεμένα προϊόντα και υπηρεσίες που αντιλαμβάνονται η μία την άλλη μαζί με το περιβάλλον γύρω τους.

Αρχίστε να δηλώνετε παρουσία, λέμε στις εταιρείες, στο χώρο εκείνο όπου τα όρια μεταξύ ψηφιακού και φυσικού χάνονται και οι υπηρεσίες και τα προϊόντα αρχίζουν να μιμούνται και να αντιδρούν στη φυσική μας συμπεριφορά.