Τρομακτική πρόβλεψη: Μία στις τρεις ενεργειακές εταιρείες μπορεί φέτος να χρεοκοπήσουν

Τρομακτική πρόβλεψη: Μία στις τρεις ενεργειακές εταιρείες μπορεί φέτος να χρεοκοπήσουν
A Whiting Petroleum Co. pump jack pulls crude oil from the Bakken region of the Northern Plains near Bainville, Mont. on Nov. 6, 2013. A sharp rise in domestic oil production from the Bakken and other parts of the U.S. has led to a dramatic increase in crude shipments by rail due to limited pipeline capacity. (AP Photo/Matthew Brown)

Σύμφωνα με έρευνα της Deloitte, η κατάσταση στον κλάδο εξαιτίας του πετρελαίου ίσως αποβεί μοιραία.

Περίπου το ένα τρίτο των εισηγμένων εταιρειών ενέργειας σε όλο τον κόσμο ίσως φέτος χρεοκοπήσει, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η Deloitte.

Η συγκεκριμένη μελέτη που αφορά 500 εταιρείες του κλάδου των πετρελαιοειδών και του φυσικού αερίου, διαπίστωσε ότι τα χαμηλά δεκαετίας του μαύρου χρυσού αποτελούν άμεση απειλή για την ίδια τους την επιβίωση, καθώς ήδη οι περισσότερες προχωρούν σε μειώσεις δαπανών και απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων τους.

Με βάση τα στοιχεία της Deloitte, οι 175 από αυτές τις εταιρείες έχουν ήδη χρέος που φτάνει τα 150 δισ. δολάρια, με αποτέλεσμα η πρόσβασή τους σε ρευστό να περιορίζεται διαρκώς.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το μόνο που θα μπορούσε να σώσει κάπως την κατάσταση είναι να δούμε τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία να μειώνουν την παραγωγή πετρελαίου, κάτι το οποίο ήδη συμφωνήθηκε αυτή την εβδομάδα.