Τρόμος στην Ιερουσαλήμ από την βίαιη επίθεση σε εβραϊκή συναγωγή

Τρόμος στην Ιερουσαλήμ από την βίαιη επίθεση σε εβραϊκή συναγωγή

Τέσσερις πιστοί έχασαν τη ζωή τους από την επίθεση που διεξήγαγε το «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» - Διεθνής καταδίκη.

«Δύο τρομοκράτες εισέβαλαν στη συναγωγή στη συνοικία Χαρ Νοφ. Επετέθησαν με τσεκούρι, μαχαίρι και ένα πιστόλι. Τέσσερις πιστοί σκοτώθηκαν. Οι αστυνομικοί που έφθασαν στο σημείο πυροβόλησαν και σκότωσαν τους δύο τρομοκράτες», δήλωσε η εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας Λούμπα Σάμρι, περιγράφοντας την επίθεση που διεξήχθη σήμερα το πρωί σε συναγωγή της Ιερουσαλήμ.

Την ευθύνη για την επίθεση, από την οποία έχουν ακόμη τραυματιστεί τέσσερις Ισραηλινοί πολίτες και δύο αστυνομικοί, ανέλαβε η οργάνωση Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) που ίδρυσε το 1968 ο Ζορζ Χαμπάς. Η ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης, οι Ταξιαρχίες του Αμπού Άλι Μούσταφα, κάλεσε τους ένοπλους Παλαιστινίους με ανακοίνωσή της «να ενώσουν τις δυνάμεις τους στην αντίσταση κατά της ισραηλινής κατοχής».

Η συνοικία Χαρ Χοφ στην οποία πραγματοποιήθηκε η επίθεση κατοικείται από ορθόδοξους εβραίους και βρίσκεται στη Δυτική Ιερουσαλήμ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου κατήγγειλε ως άμεσους υπεύθυνους για την υποκίνηση βίας τη Χαμάς και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. «Η επίθεση αυτή είναι το άμεσο αποτέλεσμα της υποκίνησης βίας από τη Χαμάς και τον Αμπού Μάζεν», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός προειδοποιώντας ότι το Ισραήλ θα αντιδράσει «με σιδηρά πυγμή σε αυτές τις δολοφονίες εβραίων» που προσεύχονταν.

Από την πλευρά του ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δεν αποδέχθηκε τις δηλώσεις Νετανιάχου και καταδίκασε την επίθεση που εξαπέλυσαν οι δύο Παλαιστίνιοι. «Η προεδρία καταδικάζει την επίθεση εναντίων Εβραίων πιστών στον τόπο λατρείας τους και καταδικάζει την δολοφονία πολιτών όποιοι κι αν είναι οι δράστες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του που εστάλη στο Ρόιτερς το πρωθυπουργικό γραφείο.

Ωστόσο, η ένταση ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες κοινότητες δεν φαίνεται πως θα κατευναστεί, καθώς η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ χαιρέτισαν την επίθεση κατά της συναγωγής στην Ιερουσαλήμ, την αιματηρότερη επίθεση που σημειώνεται εδώ και χρόνια στην ιερή πόλη. «Η επίθεση αυτή αποτελεί απάντηση στη δολοφονία του μάρτυρα Γιούσεφ Ραμούνι», του Ισραηλινού οδηγού λεωφορείου που βρέθηκε νεκρός το βράδυ της Κυριακής στο λεωφορείο του, στη Δυτική Ιερουσαλήμ, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Χαμάς.

«Η Χαμάς απευθύνει έκκληση για τη συνέχιση των επιχειρήσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος, την ώρα που σειρά επιθέσεων, κυρίως με αυτοκίνητα που στρέφονται κατά πολιτών, έχει σημειωθεί στην Ιερουσαλήμ τις τελευταίες εβδομάδες. Από την πλευρά της, η Ισλαμική Τζιχάντ θεωρεί ότι η επίθεση αποτελεί «φυσική απάντηση στα εγκλήματα του κατακτητή».

Και καθώς τις τελευταίες εβδομάδες κλιμακώνεται η ένταση γύρω από την Πλατεία των Τζαμιών, με τους Παλαιστίνιους να καταγγέλλουν ως πρόκληση τις συνεχείς επισκέψεις εβραίων εξτρεμιστών στον ιερό τόπο, ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι πρόσθεσε ότι η σημερινή επίθεση αποτελεί επίσης απάντηση «στη σειρά των εγκλημάτων του ισραηλινού κατακτητή κατά του τεμένους Αλ Ακσα».

Διεθνής κατακραυγή για την επίθεση
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι χαρακτήρισε σήμερα ενέργεια «απόλυτου τρόμου» την επίθεση στην εβραϊκή συναγωγή. «Αυτό απλώς δεν έχει καμία θέση στην ανθρώπινη συμπεριφορά», είπε ο Κέρι στους δημοσιογράφους στο Λονδίνο όπου πραγματοποιεί επίσκεψη πριν από την συνάντησή του με τον Βρετανό ομόλογό του Φίλιπ Χάμοντ και έκανε έκκληση προς τους Παλαιστίνιους ηγέτες να καταδικάσουν την επίθεση «άσκοπης βαρβαρότητας», όπως την χαρακτήρισε.

«Άνθρωποι που είχαν πάει να λατρέψουν τον Θεό στο ιερό της συναγωγής δέχτηκαν επίθεση με τσεκούρι και με μαχαίρι και δολοφονήθηκαν μέσα στον ιερό τους χώρο σε μία ενέργεια απόλυτου τρόμου και άσκοπης βαρβαρότητας», είπε ο Κέρι και πρόσθεσε ότι είχε συνομιλία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Η παλαιστινιακή ηγεσία πρέπει να ξεκινήσει να κάνει βήματα για να συγκρατήσει κάθε είδους υποκίνηση (στη βία) που προέρχεται από τη ρητορική της ή από τη ρητορική άλλων ανθρώπων και να επιδείξει το είδος της ηγεσίας που είναι απαραίτητος ώστε να εισέλθει η περιοχή στο μονοπάτι της ειρήνης”, τόνισε ο Κέρι.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις αλυσιδωτές πράξεις βίας στην Ιερουσαλήμ, το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη. Καταγγέλλει με τον πιο έντονο τρόπο την ειδεχθή επίθεση σήμερα το πρωί σε συναγωγή στην Ιερουσαλήμ και όσους τόλμησαν να εκφράσουν ικανοποίηση για την ενέργεια αυτή, ενώ εκφράζει την αλληλεγγύη του στις οικογένειες των θυμάτων και τον ισραηλινό λαό», αναφέρει η ανακοίνωση του προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

Απερίφραστα καταδίκασε, με δήλωσή του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, «την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση» σε εβραϊκή συναγωγή των Ιεροσολύμων, την οποία και χαρακτήρισε «παράλογη πράξη βίας που πλήττει τις προσπάθειες δημιουργίας πρόσφορων συνθηκών για την προώθηση της ειρηνικής επίλυσης του παλαιστινιακού ζητήματος», αλλά και «ένα ανεπίτρεπτο, μισαλλόδοξο, χτύπημα στον πολυπολιτισμικό και πολυθρησκευτικό χαρακτήρα των Ιεροσολύμων και στις αρχές της ειρηνικής συμβίωσης και της θρησκευτικής ανοχής».