Τροπολογία αποζημίωσης των ομολογιούχων από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές

Τροπολογία αποζημίωσης των ομολογιούχων από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές

Αποκατάσταση σε βάθος δεκαετίας προβλέπει το σχέδιο της εν λόγω τροπολογίας.

Την αποζημίωση σε βάθος δεκαετίας, των κατόχων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που ζημιώθηκαν από το PSI το 2012, προτείνουν με τροπολογία τους τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την αμοιβαία αναγνώριση των ποινικών ευθυνών σε επίπεδο ΕΕ, όπου έχει κατατεθεί και η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης για τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων.

Οι βουλευτές προτείνουν την πλήρη αποζημίωση για ομόλογα αξίας μέχρι 100.000 ευρώ μέσω της απόδοσης νέων ομολόγων ίσης αξίας με τη ζημία και με διάρκεια που κλιμακώνεται από τα τρία έτη για ομόλογα μέχρι 30.000 ευρώ, μέχρι τα εννέα έτη για ομόλογα μέχρι 100.000.

Για ζημία άνω των 100.000 ευρώ, στην τροπολογία προτείνεται μερική αποζημίωση (μέσω απόδοσης δεκαετών ομολόγων), που ξεκινά από το 50% της ζημίας για ομόλογα μέχρι 250.000 ευρώ και φθάνει στο 6% της ζημίας για ομόλογα 450.000 ευρώ και άνω.

Στη διαδικασία αυτήν προτείνεται να συμμετάσχουν τα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν διακρατήσει τους τίτλους τους έως σήμερα, αλλά και όσοι ήσαν δικαιούχοι κατά τον χρόνο της αντικατάστασής τους σύμφωνα με τον Ν. 4050/2012 (Α΄36) και προέβησαν στην πώλησή τους. Για τον υπολογισμό δε, της συνολικής ζημίας λαμβάνεται υπόψη η τιμή κτήσης ανά ομόλογο.

«Οι άνθρωποι αυτοί «τιμωρήθηκαν» για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο ελληνικό κράτος, με τον εκμηδενισμό ουσιαστικά της επένδυσής τους, καθώς τα κουρεμένα ομόλογα έχουν ημερομηνία ωρίμανσης από το 2023 έως το 2043, μεταθέτοντας έτσι κι αυτά τα μειωμένα κέρδη στην επόμενη γενιά. Θεωρώντας δε, ότι οι άνθρωποι αυτοί ουδεμία σχέση έχουν με τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των hedge funds, καθώς επενδύανε τις αποταμιεύσεις τους σε πενταετή και δεκαετή ομόλογα χωρίς να τα επαναδιαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά, επιβάλλεται, να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για να αποκατασταθεί η αδικία προς αυτούς», αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, με την υπενθύμιση ότι «πρόσφατα, δικαστήρια άλλων ευρωπαϊκών χωρών, δικαίωσαν Ευρωπαίους πολίτες που είχαν αγοράσει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και υπέστησαν ανάλογες απώλειες λόγω του PSI».