Τσακαλώτος: Επικίνδυνη η ανερχόμενη ακροδεξιά σε Γαλλία, Ολλανδία και Αυστρία
- 10/01/2016, 18:45
- SHARE
“Ασπίδα προστασίας” κατά τον υπουργό, ο οποίος μίλησε στο πορτογαλικό πρακτορείο Lusa, η αλλαγή πολιτικής στον Νότο.
Την πεποίθησή του, ότι η κυβέρνηση συνεργασίας όλων των Αριστερών δυνάμεων στην Πορτογαλία βαδίζει «προς θετική κατεύθυνση», που θα ωφελήσει «όχι μόνον τον λαό της χώρας, αλλά και όλους τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης», στα πλαίσια ενός μετασχηματισμού των πολιτικών ισορροπιών στην ήπειρο, εκφράζει σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα στο πορτογαλικό πρακτορείο Lusa, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο Τσακαλώτος, που χθες επισκέφθηκε τη Λισσαβόνα στο πλαίσιο της περιοδείας του, που ξεκίνησε την Παρασκευή από τη Ρώμη, σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, για να συζητήσει με τους ομολόγους του την πορεία του τρίτου δανειακού προγράμματος της Ελλάδος, τόνισε πως τον «ανησυχεί το γεγονός ότι ενώ η αριστερά και η κεντροαριστερά προτείνουν οικονομικές πολιτικές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των λαών για ν’ αντιμετωπισθούν τα προβλήματα στους μισθούς, τις συντάξεις και το Κοινωνικό κράτος, υπάρχει μία ανερχόμενη (ακρο)δεξιά πτέρυγα που πυργώνεται στην Γαλλία, Ολλανδία και Αυστρία, η οποία είναι πολύ επικίνδυνη».
Στη σύντομη επίσκεψή του στη Λισσαβόνα, ο Έλληνας υπουργός έθιξε τα θέματα που θα απασχολήσουν τις συνομιλίες του κατά την ευρωπαϊκή του περιοδεία, όπως η τραπεζική ένωση, η ανεργία, οι επενδύσεις, υπογραμμίζοντας πως «αποτελούν κοινά προβλήματα καθώς η Ελλάδα κι η Πορτογαλία έχουν πολλές ομοιότητες».
Το ελληνικό πρόγραμμα
Αναφορικά με το πρόγραμμα που καλείται να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «είναι σημαντικό οι προοδευτικοί άνθρωποι να βαδίζουν με βάση προοδευτικές ιδέες, πρακτικά εφαρμόσιμες πολιτικές, όπως πως να διαχειρισθείς το σύστημα Υγείας, την Εκπαίδευση, να μεταρρυθμίσεις το Συνταξιοδοτικό, πως να διανείμεις τα εισοδήματα, πώς να εγγυηθείς ότι οι τράπεζες θα διασφαλίζουν μία πραγματική οικονομία, αντί να κερδοσκοπούν».
Σύμφωνα με τον ίδιον, «όλα αυτά μπορούν να καταδείξουν προς τους ευρωπαϊκούς λαούς ότι υφίσταται ένας διαφορετικός δρόμος και υψώσουν φραγμούς στην ανάδυση μίας εθνικιστικής δεξιάς, που είναι ανησυχητικό» ως φαινόμενο.
Στην ίδια λογική, το τρίτο πρόγραμμα δανεισμού, που επεξεργάζεται η Αθήνα με τους πιστωτές της, κατά τον κ. Τσακαλώτο, θα πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο «μίας προοδευτικής στρατηγικής», που θα υποδεικνύει τις θετικές πλευρές του, καθώς η αλλαγή πολιτικού π.χ. στη Νότιο Ευρώπη αναγκάζει την υπόλοιπη Ευρώπη να εισακούσει τη βούληση των λαών της.
Η διαφορά του να είσαι αντιπολίτευση και κυβέρνηση
Ο Έλληνας υπουργός στο σημείο αυτό παραδέχεται στη συνέντευξή του πως υπάρχει μεγάλη διαφορά από το να βρίσκεται κάποιος στην αντιπολίτευση με το να ασκεί την εξουσία, «ακόμα διαισθάνομαι τον κίνδυνο ότι πολλοί προοδευτικοί άνθρωποι και κοινωνικά κινήματα εξακολουθούν να πιστεύουν ότι για να υπάρξει μία προοδευτική κυβέρνηση δεν χρειάζεται να πράξουν τίποτα». «Αυτό έγινε και στην Ελλάδα, πολλοί πιστεύουν πως για να υπάρξει μία αριστερή κυβέρνηση δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα, ούτε καν σε πολιτικό επίπεδο».
Αποσαφηνίζοντας τη θέση του, ο υπουργός Οικονομικών τονίζει πως «η Αριστερά δεν μπορεί να λειτουργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο. Οφείλει να εργάζεται μαζί με τα κοινωνικά κινήματα, που δεν είναι μόνον κινήματα διαμαρτυρίας, διότι πάντοτε προτείνουν καινούργιες και διαφορετικές όψεις του πώς πρέπει να γίνονται τα πράγματα και πως πρέπει να θεωρούμε τα πράγματα».
Στο πλαίσιο αυτού του πολιτικού μετασχηματισμού, ο κ. Τσακαλώτος υποστηρίζει πως είναι κρίσιμης σημασίας θέμα να «αναθερμάνει» ο ΣΥΡΙΖΑ τη σχέση του με τα κοινωνικά κινήματα, καθώς «στην Ελλάδα, υπάρχουν σημαντικά κινήματα συνδεδεμένα με την κοινωνική οικονομία, την οικονομία της αλληλεγγύης. Εμείς ενδιαφερόμαστε να τους δώσουμε περισσότερο χώρο δράσης, αποτελούν αναπόσπαστο οργανικό μέρος της διαδικασίας για την ανάπτυξη. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που κάνουν πολλά πράγματα για να αναμορφώσουν τα πράγματα και την κοινωνία. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό και ζωτικό», προσθέτει.
Για τον ίδιον, η «σχέση με την κοινωνία» αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα για την επιτυχία της πρόκλησης που αντιμετώπισε κι αντιμετωπίζει η παρούσα κυβέρνηση, την οποία ο λαός εμπιστεύθηκε ξανά στις πρόσφατες εκλογές. «Η Δεξιά δεν το έχει ανάγκη αυτό, όμως η Αριστερά δεν μπορεί να υφίσταται δίχως αυτήν τη σχέση», επισημαίνει ο Ευ. Τσακαλώτος. «Στην κοινωνική πολιτική, τα πρόσωπα που χρήζουν βοηθείας οφείλουν να έχουν λόγο ως προς το είδος της βοήθειας που θέλουν», τονίζει.
Στην κατακλείδα της συνέντευξής του, ο υπουργός Οικονομικών αποφαίνεται: «Οι τεχνοκράτες, οι κεντρώες δυνάμεις απλώς επισημαίνουν πως οι φτωχοί χρειάζονται αυτό, οι πάσχοντες εκείνο, αλλά αυτό που είναι πρωτίστως αναγκαίο είναι ο διάλογος με τους ανθρώπους, το να γνωρίζεις ποια είναι τα προβλήματά τους, διότι εκείνοι έχουν τις πληροφορίες που εμείς δεν γνωρίζουμε. Είναι πολύ σημαντική τούτη η διαπροσωπική σχέση μεταξύ των κοινωνικών κινημάτων και των αριστερών κυβερνήσεων. Σας επαναλαμβάνω, οι δεξιές κυβερνήσεις δεν το έχουν ανάγκη αυτό, όμως εμείς το χρειαζόμαστε”.
Πηγή: news247.gr