Τσακαλώτος σε Βενιζέλο: Το ΔΝΤ εσείς το φέρατε, μην μας βγαίνετε κι από πάνω!

Τσακαλώτος σε Βενιζέλο: Το ΔΝΤ εσείς το φέρατε, μην μας βγαίνετε κι από πάνω!
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αντιδρά στα λεγόμενα του βουλευτή της ΚΙΝΑΛ Ευάγγελου Βενιζέλου από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για τη ψήφιση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης, Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ για τα υπερπλεονάσματα και τον ρόλο του ΔΝΤ.

Αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο και τον Ε. Βενιζέλο έλαβε χώρα στη Βουλή σε σχέση με τις προβλέψεις που έχουν περιληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο.

«Η κυβέρνηση δεν στοχεύει σε υπερπλεονάσματα, το λέμε για πολλοστή φορά», είπε ο υπουργός Οικονομικών και επανέλαβε ότι με τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί θα υπάρξει μείγμα μειώσεων φόρων και αύξησης δαπανών. Ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε επίσης το ΚΙΝΑΛ, να ξεκαθαρίσει αν είναι κοντά σε αυτό το μείγμα των φοροελαφρύνσεων και της αύξησης των δαπανών, ή πιο κοντά στη ΝΔ που δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στις φοροελαφρύνσεις.

«Δεν υπάρχουν υπερπλεονάσματα με το Μεσοπρόθεσμο, ούτε μέρισμα εκ των υστέρων, αλλά δημοσιονομικός χώρος που θα ξοδεύεται εκ των προτέρων» είπε ο Ε. Τσακαλώτος, που είχε ακούσει νωρίτερα τον κ. Βενιζέλο να υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση επιφέρει την βαριά και «βαβυλώνεια» αιχμαλωσία των υπερπλεονασμάτων, για να κάνει εκ των υστέρων αναδιανομή με μικρά επιδόματα και πλέον αυτά τα υπερπλεονάσματα είναι δέσμευση έναντι των εταίρων που «δεν μας παίρνουν στα σοβαρά ως διαπραγματευτή για τα μέτρα για το χρέος».

«Εμείς δεν φέραμε το ΔΝΤ. Εσείς το φέρατε το ΔΝΤ. Ο κ. Γεώργιος Παπανδρέου έφερε το ΔΝΤ. Όταν γίναμε εμείς κυβέρνηση ήταν ήδη στο Πρόγραμμα. Εσείς μολονότι σας συμβούλευσαν να μην το φέρετε το ΔΝΤ, το παρακαλέσατε να έρθει από το Καστελόριζο, συνεπώς μην μας βγαίνετε και από πάνω για το πρόγραμμα”, είπε ο υπουργός Οικονομικών στις επικρίσεις του κ. Βενιζέλου.

«Εσείς καταλάβατε ότι το ΔΝΤ το επέβαλε κάποια ελληνική κυβέρνηση; Το ΔΝΤ το επέβαλε στην καρδιά της ευρωζώνης η Γερμανία και οι ισχυρές δημοσιονομικά ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λόγω δυσπιστίας στην ΕΕ που δεν μπόρεσε να προβλέψει και να ανακόψει την κρίση του 2008», σχολίασε ο Ε. Βενιζέλος που πρόσθεσε ακόμη, ότι σήμερα η κυβέρνηση εισάγει την βαριά υποχρέωση της παροχής εγγύησης επί της περιουσίας του λεγόμενου υπερταμείου για 25 δισ. ευρώ που τα έχουν εντάξει οι εταίροι στο χρηματοδοτικό σχήμα των επομένων ετών.

«Που είναι άραγε τώρα οι κήρυκες του νομικού και πολιτικού λαϊκισμού που έλεγαν ότι θα γίνει αναγκαστική εκτέλεση εις βάρος της δημόσιας περιουσίας και αυτό θα φτάσει μέχρι την Ακρόπολη; Τώρα καταλαβαίνουν από ποιο δίκαιο διέπεται η εγγύηση αυτή των 25 δισ. της δημόσιας περιουσίας, η οποία εκλαμβάνεται ως ιδιωτική και δεν αισθάνονται ντροπή γι’ αυτά που έλεγαν;» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ